Януари 2023 г. започна с подобрени топли“ месечни рекорди в

...
Януари 2023 г. започна с подобрени топли“ месечни рекорди в
Коментари Харесай

В Европа е отчетен третият най-топъл януари от 1991 г. насам, в Испания и Франция температурите достигнаха плажни стойности от 24,9 °C

Януари 2023 година стартира с усъвършенствани „ топли “ месечни върхове в доста страни на Европа, Канада, Мексико и източните щати на Съединени американски щати, също бяха доста по-топли от нормата. По същото време в Сибир регистрираха -62 °C, в Австралия за следващ месец е по-студено от нормалното. Поднормени са междинните температури и в Гренландия и Централна Азия. В Антарктида площта на морския лед е рекордно дребна от началото на измерванията. В България температурите също бяха наднормения, както в цяла Европа, като за някои станции в Северна България това е вторият най-топъл януари, а за тези в Южна България е по-скоро трети или четвърти най-топъл януари от началото на века. 

Средната температура на въздуха през януари 2023 година в световен проект е била с 0,25 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,44 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Тази особеност подрежда тазгодишния януари на 7-мо място в класацията за най-топли месеци януари. Аномалията на тазгодишния януари е сходна с тази през януари 2021 и 2018 година и е надалеч по-малка от аномалиите на рекордьорите в тази ранглиста 2020 и 2016 г. 

За последните 10 години световната температура се е повишила с 0,19  °C, което е над 2 пъти повече  

от наклонността на покачване за интервала 1880 – 2022 година, коeто е 0,09°C на десетилетие. 

Специфичното в редовете с данни за януари е, че за разлика от множеството останали месеци от годината, има цели 7 поднормени години в сегашния век, като с най-голяма негативна особеност е 2008 година, а последните поднормени години са 2011 година и 2012 година Трябва да се означи, че всички години преди 2002 година са с негативна особеност. Според данните на NOAA, водещи началото си от далечната 1880 година, най-студеният януари се случва през 1893 година Припомняме, че това е годината, в която е измерена най-ниската температура и в София на 16.01.1893 година – смразяващите -31,2 °C (Фиг. 2). Само неналичието на повече измервателни станции в страната ни лишават от това да имаме маркирани по-ниски температури от тази стойност и тогава най-вероятно безспорната ни минимална температура щеше да е маркирана точно на тази дата през 1893 година, а не близо 50 години по-късно в Трън (-38,3 °C, а съгласно други изявления -38,8 °C). 


Фигура 2. Най-ниската температура измерена в София. Източник: създателят

За Северното полукълбо са присъщи огромни отклонения от нормата, както в позитивна, по този начин и в негативна посока. С огромни позитивни аномалии са междинните януарски температури в целия изток на Съединени американски щати, като изключително наднормено беше в североизточните щати, където са сложени редица „ топли “ върхове. Няколко щата претърпяха най-топлия януари в своята метеорологична история, а други записаха втория най-топъл януари. В Ню Йорк всички дни на януари са наднормени, като за сходни данни оповестяват от Сиракуза и Филаделфия. Изминалият месец е доста наднормен и в съвсем цяла Канада и Мексико, в огромни елементи на Африка, в южните региони на Южна Америка и към Урал (Фиг. 3). По-високи от междинните са междинните януарски температури и на доста места в Централна и Източна Азия. 

С най-големи негативни аномалии се отличават Сибир, Афганистан и Пакистан, където аномалията надвишава 6 – 8 °C. В сибирския град Джалинда, бяха измерени извънредно ниските, даже за тамошните стандарти -62,1 °C. Такава ниска стойност в Сибир се мери за първи път от 2002 година насам. В съвремието, толкоз ниски температури стават все по-голяма необичайност, само че това не значи, че към този момент не са вероятни. Поднормени са междинните температури и в съвсем цяла Австралия (за следващ месец) и цяла Антарктида, както и в Южна Африка, Гренландия и в Канадския архипелаг. 

Температурата на морските и океанските повърхности са преобладаващо над нормата, само че има и огромни площи с негативни аномалии ситуирани най-вече в Южното полукълбо и към Екватора. Продължават поднормените условия в огромна част от южния тропик на Тихи океан, където въпреки и отслабваща Ла Ниня, продължава да оказва влияние. 

Европа записва следващия наднормен месец 

Положителната особеност по отношение на междинната за интервала 1991 – 2020 година възлиза на 2,20 °C.  Това отрежда 3-то място в класацията за най-топъл януари , където лидер е 2020 г, следвана от 2007 година Интересно е да се означи, че за последните 8 години има 3 години, в които са регистрирани поднормени междинни месечни януарски температури – това са 2016, 2017 и 2019 година Въпреки това, 

за последните 10 година междинните температури в Европа са се повишили с 0,44  °C

В районен проект съвсем целият континент е с наднормени температури (Фиг. 4), като на доста места позитивната особеност е по-голяма от 3 °C. С най-голяма негативна особеност е Исландия, а с по-малки стойности се характеризират Пиренейският полуостров и Южна Норвегия. С поднормени температури се отличават и южните елементи на Европейска Русия. 

В по-голямата част от континента годината стартира с рекордно високи температури, като в някои места, бяха маркирани върхове освен за датата, само че и за месеца. 

Топлата вълна при започване на годината по обсег и значителност закупи исторически измерения. 

Най-топлият ден през януари е регистриран в минимум 8 европейски страни, в това число Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, съгласно данни от другите страни (Фиг. 5). 

В Корбелов, Полша, живакът доближи позитивни стойности от 19 °C – температура, с която силезийското село е привикнало през през май, и 18 °C над междинната януарска стойност. В Яворник в Чешката република беше регистрирана температура от 19,6 °C, в съпоставяне със приблизително 3 °C за това време на годината. Температурите във Високайе, Беларус, нормално се движат към нулата по това време на годината, само че на 1-ви януари доближиха 16,4 °C, като надминаха предходния връх на страната за януари с 4,5 °C. Според италианския климатолог Масимилиано Ерера в съвсем целия континент имаше „ счупени топли върхове “ в хиляди станции, като близо 950 бяха единствено в Германия от 31 декември до 2 януари. В Северна Испания и южната част на Франция температурите доближиха плажни стойности от 24,9 °C в Билбао, най-топлият ден през януари, и върхове, счупени в Кантабрия, Астурия и страната на баските. Само Норвегия, Ирландия, елементи от Италия и източното Средиземноморие не са разгласили данни за върхове. Според Ерера,  това е „ най-екстремното събитие в европейската история ”

Британският метеоролог Алекс Бъркил, поддържа думите на Ерера и добавя, че топли въздушни маси образувани над западния бряг на Африка са се пренасяли на североизток към Европа през Португалия и Испания, засмуквани от антициклон с център над Средиземно море. Това е и повода за: “Изключително топло време в южната част на Англия. В навечерието на Нова година, мисля, че към 7 места в южна Англия са записали най-топлата новогодишна нощ в историята. ”, споделя Бъркли. 

В България януари 2023 година е вторият най-топъл от началото на века

През януари 2023 година времето в България не се отличаваше изключително, от това в по-голямата част от континента – с огромна наднорменост през по-голямата част от месеца. В по-голямата част от равнинната и низинната част от страната месецът е доста топъл с особеност по отношение на интервала 1991 – 2020 година сред 3 и 6 °C, съгласно данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции. Най-малки отклонения от нормата има в планинските региони на Южна България, където аномалията е под 3 °C. Най-наднормено е било по течението на Дунав и в крайните североизточни региони. Може да се заключи, че в Северна България цената на позитивната особеност е по-голяма от тази в Южна. Това е присъща линия на топлите зимни месеци в нашата страна. 

Аномалията на тазгодишния януари е по-ниска от тази на най-топлия приблизително за страната януари, регистриран през 2007 година По стойност е близка до тази на януари 1936 и 1948 година Със сигурност януари 2023 година е вторият най-топъл януари от началото на века (Фиг. 6), а дали е втори, трети, или четвърти най-топъл след 1936 и 1948 година ще се разбере след окончателната обработка на данните от страна на Национален институт по метеорология и хидрология.  Със сигурност може да се каже, че за някои станции в Северна България това е вторият най-топъл януари, а за тези в Южна България е по-скоро трети или четвърти най-топъл.  За последните 23 година сме имали цели 12 случая с поднормени или близки до нормата месеци, като най-студеният се случва през 2017 година, като отклонението от нормата тогава е близо до тазгодишното, само че с противоположен знак. 

Януари 2023 година в нашата страна мина с преобладаващо по-високи среднодневни температури от нормата. Само на 30 януари приблизително за страната денят е поднормен, всички останали дни са над нормата, като с най-голяма позитивна особеност са интервалите 1 – 6 и 18 – 21 януари. 

Особено усещане вършат дните 18 и 19 януари, когато позитивната особеност приблизително за страната е над 10   12  ° C ,

а поради фьоновия вятър, нанесъл вреди в някои региони тук-там, ситуирани северно от планините, надвишават 15 °C. В тези интервали на доста места са сложени голям брой температурни върхове за датите, а в някои места, освен за датата, само че и за месеца. 

Фигура 7. Подобрени януарски оптимални температури на 18 и 19 януари, 2023 година Източник на данни: Национален институт по метеорология и хидрология

Според изследване на климатолога Цветелин Кънчев на 2 януари на Черни връх (2290 м) са измерени рекордните 9,9 ℃, което също съставлява безспорен връх за месеца, откогато има измервания през 1936 година. Предишният януарски връх е бил 9,0 ℃ от 1993 г. 

Последните дни на месеца демонстрираха и зимното лице на януари. Температурите се възстановиха и бяха по-близки до междинните за това време на годината, което попречи на януари 2023 година да бъде най-топлият януари в нашата метеорологична история. 

Ледена завивка

В  Арктика  площта с морски лед за януари 2023 година е единствено с 4% по-малко от междинната за интервала 1991 – 2020 година В безспорни числа междинната повърхност на леда доближи 13,5 млн. км 2 , което отрежда 3-то място в класацията за най-малка повърхност на морския лед, където водачи са 2017 и 2018 година, надлежно с 5 и 6% по-малко лед от междинното. Трябва да се означи, че тази ранглиста се води от 1979 година насам, когато стартира сателитно наблюдаване на ледената завивка и от този момент годината с най-вече лед е точно 1979 година, когато превишението е било с към 11%. Последната година с наднормен лед, само че с под 1% позитивна особеност, е била 2009 г. 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за януари 2023 година демонстрира, че най-големи поднормени отклонения има в северната част на Баренцово море и по източното крайбрежие на Свалбард (Фиг. 8). В този бранш на Северния ледовит океан температурата на въздуха на повърхността е много над междинната (Фиг. 2). Концентрации под междинните доминират и в Лабрадорско море. В южните елементи на Берингово и Охотско море се следят концентрации под междинните, до момента в който в северната им част доминират концентрации над междинните. 

В  Антарктика  площта на морския лед продължи да понижава с бързи темпове в синхрон със сезонното покачване на температурата. В междинни стойности площта на антарктичния морски лед е 3,8 млн. км 2 , което е с 29% под междинното за 1991 – 2020 година за януари. Тези стойности  

класират месеца преди всичко по минимум лед,

като разликата с втората и третата година в тази ранглиста 2017 и 2019 година е относително огромна – повече от 6%. 2015 година пък е годината с най-вече лед през януари с наднорменост възлизаща на 35%. 

С напредването на южното лято, антарктическият морски лед наближава своя годишен най-малко, което се случва нормално в края на февруари. Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за януари 2023 година демонстрира съвсем повсеместни области на концентрации под междинните (Фиг. 9). Най-големите зони със междинни или над междинните концентрации на морски лед са съсредоточени основно в моретата на Амундсен и Уедъл. 

Януари 2023 година ще бъде запомнен в Европа с множеството „ счупени “ топли месечни върхове, в това число и в нашата страна. Причините са сложни за определяне, само че съгласно метеоролога Скот Дънкан, с изключение на феномена Ла Ниня, огромна роля има и извънредно високата температура на морската вода. Но както споделя той: “Нито едно от горните събития не е ново, тъй че какво е асъдействало за поставените върхове? Нашата затопляща се атмосфера и океани в последна сметка улесняват чупенето на върхове. ” Професор Бил Макгуайър, климатолог, пишещ по тематиката за изменение на климата, счита, че следствията от „ срутва “ на климата, са предвестител на нещо по-лошо, което следва. Едно от тези последици безспорно са рисковите феномени, които имат все по-чести прояви на нашата планета. Повече за тях може да прочетете тук. 

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

 

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2023 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2023 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/climate-at-a-glance/global/time-series/globe/land_ocean/1/1/1880-2022
  5. http://www.bom.gov.au/clim_data/IDCKGC1AR0/202301.summary.shtml
  6. https://www.washingtonpost.com/weather/2023/02/01/northeast-record-warm-january-2023/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=wp_homepage
  7. https://www.theguardian.com/environment/2023/jan/13/weather-tracker-record-rain-for-california-siberia
  8. https://www.climateka.bg/
  9. www.stringmeteo.com
  10. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР