Янка Морчева, позната от играта си в Стани богат“, в

...
Янка Морчева, позната от играта си в Стани богат“, в
Коментари Харесай

Баба Янка и спасените човешки животи: жената от търновско село дари органите на внука и сина си

Янка Морчева, позната от играта си в „ Стани богат “, в която опитваше да събере средства за паметната плоча на внука си, е изправена пред ново тестване. Година по-късно тя губи и 58-годишния си наследник, който също като внука ѝ избавя човешки живот след гибелта си. 

Той е донорът за първата трансплантация на черен дроб във ВМА за тази година. Синът ѝ Ивайло почива съвсем по същото време като внука ѝ Тошко.

Преди година забележителната ѝ постъпка – да подари органите на Тошко на хора, чакащи за трансплантация – беше едно доста мощно обръщение към цялото общество.
Баба Янка описа, че има разтуха
и в тези персонални нещастия, колкото и да са мъчителни.

„ Знаете ли, това е утехата на околните на починалите, че част от тях продължава да живее в тези, които са избавени с техните органи. Помня синът ми ми сподели един път: Притеснявам се, че като отида при Тошко, няма нито един мой орган да става, с цел да избави човешки живот. Е, случи се, той отиде при него, само че и съумя да избави някого “, сподели Янка пред bTV.

Тя изясни и че още не знаят какво се е случило с внука ѝ Тошко, открит паднал на стълби. Според дамата в случай че някой има пръст в неговата гибел, той ще си понесе последствията и да не бъде открит.

„ Вярвам в персоналния пъкъл и нямам доверие, че някой, направил закононарушение, не съжалява и не го гризе съвестта “, споделя Янка Морчева.

Тя добави и че при следствието съвсем нищо не е свършено, че даже не е снимано тялото по какъв начин е лежало, когато са го разкрили.

„ А телефонът на Тошко даже не е отключен, никой не се е свързал с нас. А когато питаме проверяващите, те споделят: Не можем да го отключим “, споделя още дамата от великотърновското село Леденик.

Участието ѝ в „ Стани богат “ имаше също идея, тъжна, само че благородна. Янка искаше да събере пари за паметна плоча на внука си и съумя.

Баба Янка има и своя молитва, която е разкрила още когато работила като библиотекар.

„ Приела съм като своя молитвата тази на Хенри VI. Тя гласи следното: Господи, дай ми сили да приема нещата, с които не мога да се преборя, не мога да трансформира. Смелост да трансформира, каквото мога, само че най-много да виждам разликата сред двете, тъй като
човек да се бори цялостен живот да промени нещо,
което не се трансформира, е безсмислено “, изясни Янка Морчева. Тя напомни, че е значимо да се избавят човешки животи, каквато и орис да ни сполети.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР