Яни Драгов: Трябва да има окрупняване на фирмите за здравословни

...
Яни Драгов: Трябва да има окрупняване на фирмите за здравословни
Коментари Харесай

"Смарт органик" купи марките "Сладки хапки" и "Лимецки"

Яни Драгов: Трябва да има уедряване на компаниите за здравословни артикули

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Над 50% от разплащанията на " Лидл България " са към локални производители

За осем години комерсиалната верига удвои броя на доставчиците от страната
26 ное 2018
Смело на открито със лична марка

Четири млади български компании споделят опита си в продажбите зад граница
2 ное 2018 Най-големият дистрибутор и производител на биохрани в страната " Смарт органик " прибави две нови търговски марки към портфолиото си - " Сладки хапки " и " Лимецки " (LimezZzki), заяви за " Капитал " Яни Драгов, създател и притежател на компанията. Досега марките за бисквити със стевия " Сладки хапки " и солети от лимец " Лимецки " бяха благосъстоятелност на компания " Здравословен бумеранг 1 " ЕООД. Сделката, чиято цена не бе обявена, не е за индустриални активи, само че включва и наличните артикули и материали.

Промяна в рецептите

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Инициативата за покупката пристигнала от компания " Здравословен бумеранг 1 " с едноличен притежател Илина Георгиева Андреева. " Това е дребна и млада компания, на която й е мъчно да оцелява ", заключи Яни Драгов. Според Търговския указател приходите на досегашния притежател на марките падат от 161 хиляди през 2016 до 117 хиляди лв. за 2017, а облагата за предходната година е 1000 лева

Част от новопридобитите произведения ще се създават в " Смарт органик ", а друга – както и до момента на ишлеме. За новия собственик на марките покупката значи нахлуване в разнообразни от досегашните продуктови и ценови ниши. " Нямаме бранд за солети, още повече от лимец. Ще имаме и артикул със стевия. Ще запазим рецептите, само че ще ги подобрим и почистим като състав. В " Сладки хапки " да вземем за пример има нехидрогенирано палмово масло, което ще сменяем със студено пресовано кокосово масло. Новите артикули са по-евтини от останалите ни оферти и това ще разшири потребителската ни публика ", изясни Драгов.

Той е уверен, че би трябвало да има уедряване на компаниите за здравословни артикули, тъй като " това им обезпечава по-големи размери и им оказва помощ да оцелеят в конкуренцията със международните марки ".

Други покупко-продажби

Това е втората за годината договорка на " Смарт органик " През юли компанията стана едноличен притежател на " Роо брандс " - производителя на суровите био барчета Roobar и курабийките " Курабийница " и Kookie Cat. Дотогава " Смарт органик " притежаваше 51% от капитала на сдружението, а останалите 49% бяха благосъстоятелност на Анита и Калин Класанови.

" Роо брандс " е учредена през 2012 година под името " Курабийница ", а през 2015 трансформира комерсиалното си название на " Роо брандс ". Фирмата създава 15 типа сурови барчета, 80% от които се продават зад граница в над 50 страни. Фокусът е в Германия – най-големият пазар на биопродукти в Европа. Там Roobar се продава в множеството вериги биомагазини в това число в пазарните водачи Alnatura, Denn`s Markt, Basic.

" Смарт органик " е най-големият дистрибутор на биохрани и питиета в България. Компанията има сертифицирани индустриални и пакетажни линии и работи непосредствено с биопроизводители. Портфолиото на сдружението съдържа над 1000 продукта, които се оферират под лични марки в над 650 търговски обекта в страната. Около 60% от продажбите са на задгранични пазари в към 50 страни.

През 2017 приходите на " Смарт органик " са 24 млн. лв. против 22 млн. лева за 2016 година и 16.7 млн. лева за 2015. " През 2018 чакаме към 30 млн. лева оборот. Ръстът на продажбите е добър, изключително в Германия, където той е над 20% ", заяви за " Капитал " Яни Драгов. Печалбата през предходната година е намаляла с 1 млн. до 1.6 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР