Яна Балникова и Лена Бориславова (вдясно) с Кирил Петков на

...
Яна Балникова и Лена Бориславова (вдясно) с Кирил Петков на
Коментари Харесай

Лена Бориславова от ПП подаде оставка, но остава близо до Ки...

 Яна Балникова и Лена Бориславова (вдясно) с Кирил Петков на излизане от президентството в събота, когато Румен Радев му връчи мандата за сформиране на държавното управление. Яна Балникова и Лена Бориславова (вдясно) с Кирил Петков на излизане от президентството в събота, когато Румен Радев му връчи мандата за сформиране на държавното управление. СНИМКА: Велислав Николов
Юристката от “Продължаваме промяната” Лена Бориславова ще е началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Това удостовери самата тя пред “24 часа”, откакто стана ясно, че подава оставка като народен представител.

Прекратяването на пълномощията на Бориславова е първа точка в дневния ред на Народното събрание в сряда.

Заедно с нея оставка подава и Яна Балникова, която бе заместител на Петков, до момента в който той беше длъжностен министър на стопанската система. Най-вероятно тя ще се върне в изпълнителната власт, допустимо е и на същия пост, допуснаха нейни сътрудници.

Преди да влезе в политиката, Лена Бориславова работеше в една от огромните адвокатски адвокатски фирми.

В Народното събрание предходната седмица тя оглави краткотрайната комисия, която създава новия устав за работата на депутатите. В сряда на нейно място ще бъде определен депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев, който е и водач на партия ВОЛТ, дала регистрацията си за присъединяване на Политическа партия в изборите.

Постът шеф на политическия кабинет на премиера, който ще заеме Лена Бориславова, е един от най-важните от втория ешелон. Реално през него минават безусловно всички задължения и документи на министър-председателя. Началникът на кабинета нормално управлява и програмата на премиера.

Очакванията са и други депутати от ръководещата група да бъдат изтеглени по министерствата, разкриха осведомени.

Назначенията във втория ешелон на изпълнителната власт към този момент се бавят заради контрактуваното сред сътрудниците в четворната коалиция да се вършат предварителни инспекции за честност. В тях би трябвало да се включва даже ДАНС съгласно предварителните анонси от сътрудниците.

В част от министерствата обаче старите зам.-министри към този момент са уволнени

Така е в Министерството на защитата да вземем за пример, където фотосите и биографиите на замовете бяха свалени от уеб страницата на ведомството.

В опазването на здравето и екологията обаче промени още няма.

Същото е и в общественото министерство. А зам.-социалните министри от служебния кабинет “Янев 2” - Иван Кръстев и Лазар Лазаров, се появиха на събитие във вторник дружно с новия министър Георги Гьоков. Тримата бяха дружно на награждаването на чиновник на годината на Агенцията по заетостта.

Името на някогашния евродепутат от Българска социалистическа партия Момчил Неков пък се спряга като предстоящ началник на фонд " Земеделие”.

Той нашумя през 2014 година, когато с преференции измести от челото на евродепутатската листа тогавашния соцлидер Сергей Станишев, тъй като номерът му в листата съответства с този на партията в бюлетината. Заради феномена 15:15 партиите разписаха промени в закона, с които “заковаха” първото място в листата.

Преди месеци името на Неков се завъртя и като възможен зам.-министър във втория длъжностен кабинет на Румен Радев тази година, само че след интервенция от “Позитано” 20 не стана подобен.

Решаване на казуса с наводненията в последните дни и нанесените от тях вреди са най-важната задача на новото държавно управление, разгласи при започване на държавното съвещание министър председателят Кирил Петков.

“Още на следващия ден ще поканим регионалните шефове на три общини – Смолян, Благоевград и Кърджали, да дадат точна и ясна информация за всички вреди и да създадем проект за най-бързата помощ, която може да се окаже”, сподели той.
Свързани вести Двама депутати от ПГ "Продължаваме смяната " подадоха оставки
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР