Ямбол. В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите

...
Ямбол. В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите
Коментари Харесай

Ямбол: Стотици граждани посрещнаха Слънцето с орфически ритуал на античния „Кабиле“

Ямбол. В ранната заран на най-дългия ден на годината посетителите на скалното светилище в античния град „ Кабиле “ имаха опцията да се потопят в неповторимата мистична атмосфера на пресъздадения жречески обред по посрещането на Слънцебога. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . След танца на жриците последва ритуално факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела, където бе показан ритуал от преди повече от 2000 година по специфичен сюжет, написан от проф. дин Валерия Фол, на фона на композирана за задачата музика от Александра Фол. Във възстановката на античния обред участваха артисти от Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “ – Ямбол.
Посетителите имаха опцията да следят изгрева в Деня на лятното слънцестоене и през телескопи, със съдействието на ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум, както и да вкусят специфична „ слънчева храна “, приготвена от ученици на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. Допълнително прелъщение за сетивата още веднъж бе и дегустацията на специфична селекция виновност на „ Вила Ямбол “.
По-късно денем програмата продължи в Ямбол, където в Ритуалната зала бе открита фото-документалната галерия „ Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа “.
„ Слънцебогът, светлината и тъмнината “ бе тематиката на специфичната лекция, готова от проф. дин Валерия Фол. След нея доктор Ружа Попова показа лекция на тематика „ Кентаври и конници в региона на Ямбол “.
Събитията, отдадени на посрещането на Слънцето бяха осъществени по самодейност на Община Ямбол и Регионалния исторически музей, в границите на Европейската година на културното завещание 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР