Яков Милатович, кандидат на движение Европа сега“, който според предварителните

...
Яков Милатович, кандидат на движение Европа сега“, който според предварителните
Коментари Харесай

Кой е Яков Милатович, новоизбраният президент на Черна гора

Яков Милатович, претендент на придвижване „ Европа в този момент “, който съгласно предварителните резултати безапелационно победи претендента на Демократичната партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович във втория кръг на президентските избори в Черна гора, принадлежи към плеядата на по-младите черногорски политици, които стъпиха на политическата сцена с държавното управление на някогашния министър председател Здравко Кривокапич, отбелязва Танюг. В държавното управление на Кривокапич Милатович беше министър за икономическото развиване.

След гласоподаване на избор на съмнение в държавното управление, Милатович, дружно с някогашния министър на финансите Милойко Спаич, основа придвижването „ Европа в този момент “ през юни предходната година.

Яков Милатович е роден в Подгорица на 7 декември 1986 година Женен е и има три деца – две дъщери Сара и Ана, и наследник Давид. По народност е черногорец, по изповедание – православен християнин.

На локалните избори в Черна гора през октомври предходната година „ Европа в този момент “ получи най-голяма поддръжка в Подгорица и разгласи образуване на държавно управление с партиите спечелили на парламентарните избори от август 2020 година, като Милатович е подготвян за кмет на столицата.

Движението показа кандидатурата на Милатович за президент на Черна гора откакто Държавната изборна комисия отхвърли кандидатурата на неговия партиен сътрудник Спаич и получи 28,9 % от гласовете на първия кръг на изборите, с което се класира за втория кръг. Във втория кръг на изборите той се изправи против претендента на Движение за права и свободи и настоящ президент Мило Джуканович, който се кандидатира за трети президентски мандат.

Основно, приблизително и висше обучение Милатович приключва в Подгорица. Бил е първенец на випуска си, със междинна оценка 10 (най-високата в просветителната система на Черна гора), което му е разрешило да получи разнообразни стипендии за продължение на образованието си в чужбина.

Като стипендиант на Съединени американски щати, Милатович е прекарал една академична година в Държавния университет на Илинойс (Illinois State Universiti).

След това е провел един учебен срок във Виенския стопански университет (WU Wien), този път като стипендиант на Австрия.

Европейската комисия финансира една академична година престой на Милатович в Университета в Рим (La Sapienza).

Като стипендиант на Англия той получава степен магистър по стопанска система в Оксфордския университет (Oxford University).

Заедно с формалното обучение, Милатович е взел участие в стратегии на Организация на обединените нации в Ню Йорк, немската Фондация " Конрад Аденауер ", посолството на Черна гора в Италия и Службата за интернационално съдействие на Икономическия факултет в Подгорица.

Той е приключил и програмата Oxbridge Academic в Оксфорд и голям брой стратегии на Международния валутен фонд в Лондон, Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки и други Има специализации в Пекинския университет, Лидерската академия на Станфордския университет и Университета в Белград.

Милатович е притежател на голям брой самопризнания, приказва британски, италиански и испански език.

Работил е в банковия бранш в Черна гора и чужбина, бил е част от екипа за политически разбор в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), занимавал се е с стопански разбор на района на Югоизточна Европа, а по-късно и с разбор на страните от Западните Балкани.

От 2018 година до 2020 година е работил в Букурещ като основен стопански анализатор на Европейска банка за възстановяване и развитие за Румъния, Хърватия, Словения и България.

Автор е на голям брой научни писания и е съавтор на две книги.

Милатович и Спаич показаха на обществеността програмата „ Европа в този момент! “, която допуска пакет от новаторски закони за възстановяване на стандарта на жителите на Черна гора и повишение на минималната заплата от 250 на 450 евро, унищожаване на вноските на работодателите за наложително здравно обезпечаване, въвеждане на безлихвен дял на заплатата до 700 евро и прогресивна ставка, когато става въпрос за налог приход на физически лица и налог облага на предприятия.

Програмата на придвижване „ Европа в този момент “ планува междинна заплата от хиляда евро и минимална пенсия от 450 евро, нулев налог за безработица и упорства за господство на закона и евроинтеграция.

Според предварителните резултати на Центъра за мониторинг и проучвания, на основата на 91 % преброени гласове, Милатович е получил 60 % от гласовете на втория кръг на президентските избори в Черна гора през вчерашния ден, а претендентът на Движение за права и свободи Мило Джуканович е получил 40 %.

Гласували са 70,6 % от записаните гласоподаватели.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР