Яка метла се развъртя в НАП. Триста души от ведомството

...
Яка метла се развъртя в НАП. Триста души от ведомството
Коментари Харесай

Невиждана метла в НАП! Съкращават 300 данъчни от оперативен контрол. Готви се стачка

Яка метла се развъртя в Национална агенция за приходите. Триста души от ведомството ще бъдат съкратени от 1 май т. година Те са от звеното за действен надзор. Това заяви за „ Фрог нюз “ шефът на легия „ Антимафия “ Григор Здравков. Изританите са потърсили подпомагане от омбудсмана Мая Манолова.
Куриозното е, че претекстът за метлата е: ”Мярка от тактиката за повишение успеваемостта и прозрачността в организацията на НАП”.
Със съкращението се предотвратяват възможните опити на чиновниците да се върнат на работа по правосъден път. Масовото уволняване, което няма аналог в историята на данъчната работа, е в съгласие с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. С дейностите си, ръководещите мълчешком признават, че има проблем с корупцията в структурата, виновна за понижаване на укриването на налози, добави Здравков. Наскоро БОЕЦ разкри, базирайки се на информация на Национална агенция за приходите, че от 2000-та година до момента не са събрани 16 милиарда лева Данък добавена стойност, открити с ревизионни актове. Съкращенията идват малко, откакто на бял свят излезе тази шокираща информация. Припомняме ви, че през март т. година прокуратурата повдигна обвиняване на 11 души от Национална агенция за приходите.
Ето и „ Кървавото писмо “ на съкратените, което „ Фрог “ разгласява:

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ: МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
КОПИЕ: ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА Национална агенция за приходите
КОПИЕ: ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с получено послание на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите от 11.04.2018 година пратено по вътрешната страница на Национална агенция за приходите, до всички чиновници в системата, с което изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите приема „ рационално решение да закрие персонално звено „ Оперативни инспекции “, като показва, че това е мярка от тактиката за повишение успеваемостта и прозрачността в организацията /на НАП/ “. Вследствие на това решение, изпълнителния шеф „ приключва служебните правни отношения на чиновниците във функционалност на всички Търговско дружество на Национална агенция за приходите, считано от 01 май 2018 година “. Структурата на Национална агенция за приходите е одобрена от управителния съвет на Национална агенция за приходите по предложение на Изпълнителния Директор. В ЗНАП не е записано, че предложенията за структурни промени на Изпълнителния Директор може да се правят по имейл или на вътрешната страница на Национална агенция за приходите.
Във връзка с подхванатите дейности от Изпълнителния Директор на Национална агенция за приходите за структурна промяна изразяващи се в преустановяване на служебните правни отношения на чиновниците във функционалност „ Оперативни инспекции “, засягащи всички Търговско дружество на Национална агенция за приходите от 01.05.2018г. е извършено общо заседание в отдел „ Оперативни инспекции “ на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София, на което се означи, че в последната година и половина сме очевидци на обособени случаи на арестувани чиновници от отдел „ Оперативни проверки” по съмнения в корупция, както следва – при зимната акция в гр. Банско през февруари 2017 г.; в гр. София през декември 2017 година и други Във връзка със същите от страна на управлението на Централно управление на Национална агенция за приходите и по-конкретно на способената Търговско дружество на Национална агенция за приходите София не са подхванати никакви ограничения за противопоставяне на корупцията. Основна отговорност на ръководителите на звена е да основават добра организация на работа, да съблюдават за съзнателното осъществяване на служебните отговорности на чиновниците в сходство със закона и при открити отклонения от горните да подхващат съответните дейности по отстраняването им. Едновременно с това предходния месец март станахме очевидци на акция на полицията и прокуратурата, при която към тридесет чиновници на отдел „ Оперативни проверки” бяха арестувани за разпити и по съмнения за корупция.
Всички ние, които не сме началници на тези хора, не сме виновни за дейностите им и отхвърляме да поемем виновност за непознати дейности или бездействия. В случай, че се потвърди, че тези чиновници са били забъркани в корупционна скица, всички те следва да понесат персонално отговорността – наказателна и дисциплинарна за действията си, както следва и да бъде понесена от управлението не упражнило нужния надзор.
Отговорност за една проведена незаконна група, в случай че тя бъде потвърдена, следва да понесе и цялото управление на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София и Централно управление на Национална агенция за приходите, за неналичието на извършен какъвто и да било надзор върху дейностите на тези хора и този отдел.
Ние, като редови чиновници, не сме управлявали работата в отдел „ Оперативни проверки” и не сме имали нито опция, нито отговорност за надзор на работата на сътрудниците ни, по отношение на което считаме, че е неприемливо да поемаме непозната виновност и изрично отхвърляме да поемем отговорност за непознати дейности и да бъдем изкупителните жертви на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите госпожа Галя Димитрова с цената опазване на постовете на висшето управление на Национална агенция за приходите и като подигравка за решение на разпознат от страна на прокуратурата и полицията проблем с обособени чиновници от отдела.
В случай, че „ решението” на казуса - уличени в корупция чиновници, е закриването на целият отдел /звено/, в който са работили същите, предлагаме да бъдат закрити всички съществени отдели като използваме още веднъж кавички, на Национална организация по приходите, защото във всеки от тях са установявани случаи на корупция и са арестувани избрани чиновници. Предлагаме още всяка конструкция в страната да бъде закривана, в случай че се откри, че за някой чиновник в нея не е потвърдено, само че има подозрения за корупция.
И откакто решението на казуса е такова за, опазване „ престижа и прозрачността на Национална агенция за приходите “, слагаме следните въпроси:
1. Защо не беше закрита дирекция „ Фискален контрол” след обществения разстрел на шеф от същата конструкция, като нарко-бос, след който при осъществен обиск в жилището на лицето са открити стотици хиляди левове и евро и са събрани доказателства от полицията, че същият е взел участие в корупционни схеми, по отношение на което е погубен, което съставлява обществена загадка? Защо вместо да бъде закрита тази конструкция, за която има и голям брой други сигнали, арести в Бургас на чиновници от ФК и клюки за корупция в изключително огромни мащаби, както и мнозина от сътрудниците са с ниско равнище на подготвеност. Въпреки това отговорност за проблемите пое шефът на дирекцията, който подаде оставка и същата беше призната, структурата не беше закрита?
2. Защо не беше закрита дирекция „ Събиране”, откакто предишния месец чиновник от същата стана звезда от „ Господари на ефира” и доста повече урони обществено престижа на администрацията, а репортера в предаването му изясни, че всички знаят, че са част от матрицата, че той е единствено „ пипало “, а различен над него е на чело на „ октопода”?
3. Защо не беше закрит отдел „ Ревизии” откакто през месец февруари 2016 година служителка на отдела е хваната с рушвет, взет по отношение на данъчна проверка?
Защо не беше закрит отдел „ Ревизии” след абсурда, избухнал през 2015 година по отношение на непозволено възобновено от органи по приходите Данък добавена стойност в размер на 1,4 млн. лв., по отношение на което са уволнени тримата чиновници, свързани с проверката? Защо този отдел не беше избран като уронващ престижа на администрацията и по отношение на това не беше закрит, откакто и през актуалната година пресата продължава да хвърля сянка върху имиджа на организацията, във връзка със случая, и в случай, че е открита корист с държавни пари в изключително огромни размери от чиновници точно от този отдел?
И откакто приказваме за проведена група следва да се означи, че и при възобновяване на огромни суми пари се назначават комисии от чиновници, които се подписват като съгласни с възобновяване на държавни средства и след които голям брой други сигнали, арести в Бургас на чиновници от ФК и клюки за корупция в изключително огромни мащаби, както и мнозина от сътрудниците са с ниско равнище на подготвеност. Въпреки това отговорност за проблемите пое шефът на дирекцията, който подаде оставка и същата беше призната, структурата не беше закрита?
4. Защо не беше закрита дирекция „ Събиране”, откакто предишния месец чиновник от същата стана звезда от „ Господари на ефира” и доста повече урони обществено престижа на администрацията, а репортера в предаването му изясни, че всички знаят че са част от матрицата, че той е единствено „ пипало “, а различен над него е на чело на „ октопода”?
5. Защо не беше закрит отдел „ Ревизии” откакто през месец февруари 2016 година служителка на отдела е хваната с рушвет, взет по отношение на данъчна проверка? Защо не беше закрит отдел „ Ревизии” след абсурда, избухнал през 2015 година по отношение на непозволено възобновено от органи по приходите Данък добавена стойност в размер на 1,4 млн. лв., по отношение на което са уволнени тримата чиновници, свързани с проверката? Защо този отдел не беше избран като уронващ престижа на администрацията и по отношение на това не беше закрит, откакто и през актуалната година пресата продължава да хвърля сянка върху имиджа на организацията, във връзка със случая, и в случай, че е открита корист с държавни пари в изключително огромни размери от чиновници точно от този отдел? И откакто приказваме за проведена група следва да се означи, че и при възобновяване на огромни суми пари се назначават комисии от чиновници, които се подписват като съгласни с възобновяване на държавни средства и след които и шефа на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София?
В никой от тези случаи, които съставляват систематични нарушавания, не е подадена оставка на шеф и шеф управляващ тези структури, което съставлява главно обвързване на изпълнителния шеф и управлението на Национална агенция за приходите.
Ако би трябвало да създадем прилика на взетото от изпълнителния шеф решение за закриване на отдела, като съществена роля на управлението на Национална агенция за приходите, с цел да си резервира постовете на върха на структурата, то тя би била, че в случай че беше в пълномощията на госпожа Димитрова при идентифициране на зачестили случаи на произшествия с коли, същата щеше да забрани потреблението на коли за напредване от всички жители.
От фискална позиция с всяка минала година работата на отдел „ Оперативни проверки” става все по-ефективна: при информация на данните от последната национална конференция се открива, че само отдел „ Оперативни проверки” от функционалност „ Контрол” има по-голяма успеваемост спрямо миналата година. Като чиновници в отдела, ние правим инспекции по търговски обекти, с опит от над 20 година в системата на Национална агенция за приходите, работещи на служба ИНСПЕКТОР ПРИХОДИ, дисциплинираме бизнеса и подтикваме спазването на данъчното законодателство у задължените лица. С участията в национални акции по българските летни и зимни курорти сътворяваме почит у задължените лица, по отношение на което същите регистрират по-високи доходи. Извършваните от нас наблюдения на търговски обекти /инвентаризации/ се употребяват като доказателства в работата на отдел „ Ревизии” за облагане на същите тези сдружения при открити отклонения от оборотите или заявените данни.
Предмета на нашата работа е част от главната задача на данъчната администрацията – респектиране и стимулиране на бизнеса за непринудено отчитане, обявление и внасяне на налози, надзор върху същото и налагане на наказания при открити нарушавания. За осъществяване на същата работа са нужни високи професионални умения, които се построяват у чиновниците с годините и опита. Да се преустановят оперативните инспекции и контрола върху комерсиалните обекти от страна на данъчната администрация би довело до фрапантен спад в регистрираните доходи, чувство за безотговорност у данъчно задължените лица и безредица.
Допускането на четене на присъди пред медиите и приемането на същите изявления, без да има влезнала в действие присъда е жестоко нарушаване на главните закони на Република България и БЕЗ СЪМНЕНИЕ СИЛНО ОСУЕТЯВА УСПЕШНОТО СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2018Г., КОЕТО ЗАСТРАШАВА УСТОИТЕ И СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА.
От друга страна да бъдат предоставени тези функционалности на чиновници от други отдели, неквалифицирани в осъществяването на същите, без опит и знания в региона би било безконтролно решение, което ще докара до некачествено свършена работа, а оттова и до спад в приходите. Не напоследно място би значело, че закриването на отдел „ Оперативни проверки” съставлява брутална разпра от страна на управлението на Национална организация по приходите в лицето на госпожа Галя Димитрова с нас – триста чиновници, работещи за реномето, репутацията и имиджа на Националната организация по приходите. Имидж, който се основава точно от нашия отдел с непрекъснатото наличие и инспекции, които правим в морски и планински курорти, с присъединяване в акции за инспекции на търговски обекти, взаимно с други институции по разнообразни мотиви, положителните резултати от които намират отражение в медиите.
Сега, когато сътрудниците са арестувани /обвинени/ и разпитани по съмнения в корупция, НИЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ ДА СПОДЕЛИМ ТЯХНАТА ВИНА /АКО ИМАТ ТАКАВА/, ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е НАША. ЗАЩОТО ТЕ КАТО ОРГАНИ Пожарна охрана ПРИХОДИТЕ СА ОТГОВОРНИ ЛИЧНО ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ, А НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ КАТО ГОРЕСТОЯЩИ СА ОТГОВОРНИ ЗА КОНТРОЛА ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА ИМ, НО НЕ И НИЕ!
Ние работим дълги години наред в администрацията почтено и честно и способстваме както за положителното и име, по този начин и за събирането на доходи. Единственият ни източник на приходи са работните заплати и наградите, които получавахме. Не споделяме за „ заслужено “ решението на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, да закрие отдела ни и да ни остави без работа като „ благодарност” за целия положен от нас труд. С дейностите си управлението на Централно управление на Национална агенция за приходите желае да се скрие зад нас, да се оневини и се показа като герой против корупцията.
Настояваме управлението на Национална агенция за приходите по отношение на допускането и неидентифициране на проблематични чиновници в другите дирекции и отдели на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София и обвързваните с това съмнения за корупция, тъй като знаем че рибата се вмирисва от главата, а управителните постове в Национална агенция за приходите са „ до пенсия “, да понесе отговорността от несправяне със служебните си отговорности.
Настояваме за опазване функционалностите на отдел „ Оперативни проверки” и на работните ни места в него, с ново управление, нова структурна организация за работа и призоваваме за навременно идентифициране на случаи на корупция засилен надзор от страна на ръководителите и контролните органи на Национална агенция за приходите във връзка с отдела.
В противоположен случай задаваме следния въпрос на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите – по какъв метод тъкмо решението за закриване на отдел и съкращаването на 300 чиновници в цялата страна, които до през днешния ден са изпълнявали съзнателно служителните си отговорности и са допринасяли за поддържане и повишение престижа на данъчната администрация е обвързвано с описаното в обръщението на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите госпожа Галя Димитрова от 11.04.2018 година „ повишение на успеваемостта и прозрачността на агенцията”?
Проведено е заседание на 12.04.2018 година на чиновниците от отдел „ Оперативни инспекции “ в Търговско дружество на Национална агенция за приходите София, на което бяха гласувани следните претенции и решения:

1. Запазване на функционалностите и работните места на всички чиновници в отдел „ Оперативни инспекции “ в България, с ново управление, нова структурна организация на работа и в случай че се постанова смяна името и подчинеността на отдела.

2. Изискваме протоколите от съвещанията на управителния съвет на Национална агенция за приходите за месец 04.2018 година

3. Участие на синдикатите в структурните промени на Национална агенция за приходите преди приемането им.

4. Увеличаване на заплатите. Служителите на „ Оперативни инспекции “ са с най-ниски заплати и ДВРП, за разлика от Централно управление на Национална агенция за приходите.

При неуважение на нашите претенции известяван, че ще предприемем процедура по образуване на протестни дейности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР