Яхтата AZZAM е най-голямата суперяхта в света с впечатляващата си

...
Яхтата AZZAM е най-голямата суперяхта в света с впечатляващата си
Коментари Харесай

Виж яхта №1 в света: на дубайския емир е

Яхтата AZZAM е най-голямата суперяхта в света с впечатляващата си дължина от 179,7 метра (590 фута), което я прави с повече от 15 метра по-дълга от FULK AL SALAMAH, която е на второ място в листата.

Име:    Azzam
Дължина: 180 метра
Гости:    36
Екипаж:    60
Строител:    Lurssen
Дизайнер:    Наута Яхти
Интериорен дизайнер:    Кристоф Леони
Година: 2013
Скорост: 31 възела
Двигатели:    MTU
Обем: 13,136 тона
ИМО: 9740251
Цена:    600 милиона щатски $

Годишни експлоатационни разноски:    50-75 милиона щатски $
Собственик: Халифа бин Зайед Ал Нахаян

Интериор на яхтата AZZAM

Интериорният дизайн на яхтата AZZAM е дело на френския дизайнер Кристоф Леони, който изненадващо няма огромен опит в проектирането на суперяхти.

Преди това обаче той е работил по частни резиденции и няколко двореца за Халифа бин Зайед Ал Нахаян, притежателя на AZZAM.

Макар че точните детайлности за вътрешното оформление на голямата яхта не са оповестени обществено, знае се, че шейх Халифа е изискал във всички елементи на яхтата да бъдат вложени доста дървени мебели, както и комплицирани перлени детайли.

При проектирането на интериора на AZZAM е употребявано произвеждане на перли за повече от една година.

Интериорът е разказан като въодушевен от стила ампир, напомнящ за XIX век, и включва голям брой скъпи творби на изкуството, които са изложени на борда на AZZAM.

Корабът може да посрещне към 36 посетители и над 80 членове на екипажа, което е един от най-големите бройки в неговата категория.

Съобщава се, че яхтата AZZAM разполага с 18 каюти за посетители с голям апартамент за притежателя, който се простира в няколко стаи.

Според слуховете апартаментът е конструиран по този начин, че да бъде непробиваем за патрони, а на борда на яхтата AZZAM е конфигурирана специфична система за противоракетна защита, макар че не е ясно дали това е тъкмо.

Една от най-забележителните ѝ характерности е особено проектираната стая за голф, която разрешава на гостите да практикуват замахванията си, без даже да се постанова да стъпват на открито.

Освен това на борда ѝ има огромна фитнес зала, спа център, няколко басейна, джакузита и салон за хубост.

Предполага се, че главният ѝ салон е уникален и един от най-големите, конструирани в миналото на частна яхта. С размери 29 метра (95 фута) на 18 метра (59 фута) той е по-голям от тенис корт и предлага безпрепятствена панорама на открито с помощта на прозорците от пода до тавана.

Няма колони, които да поддържат салона, което му придава отворено чувство, само че изисква спомагателни таванни греди и прозорци с дебелина 7 сантиметра, направени по поръчка.

Голяма и бърза яхта като AZZAM сигурно ще генерира доста звук, когато е в придвижване.

За да обезпечат удобно преживяване на гостите на борда, инженерите конфигурират специфичен програмен продукт, който свежда до най-малко вибрациите и звуците от мотора.

 Това значи, че огромният полилей в основния салон не дрънчи, даже когато яхтата е на ход.

 Спецификации

Яхтата AZZAM може да е най-дългата яхта в света, само че механически не е най-голямата. DILBAR в действителност има по-голяма водоизместимост и тегло, макар че е с повече от 23 метра (75 фута) по-къса от AZZAM.

Тази впечатляваща яхта е издигната от Luerssen в Бремен, Германия, и е пусната публично на вода през ноември 2013 година

През март 2014 година тя се връща за малко в Германия за спомагателна работа. Тя има ширина 20,8 метра (68,3 фута), прегазване 4,5 метра (14,9 фута) и общо тегло 13 136 тона.

AZZAM се задвижва от два газотурбинни мотора и два спомагателни дизелови мотора MTU и може да транспортира повече от 1 милион литра гориво на борда.

Въпреки размерите си, той може да доближи впечатляваща оптималната скорост от 30 възела, което може да се отдаде на относително ниското му прегазване, макар че междинната му скорост на корабоплаване е едвам 12 възела.

Яхтата разполага с няколко режима на корабоплаване, в това число конфигурация за спринт, както и режим за дълги дистанции.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР