Ядреният надзор на ООН предупреди, че ситуацията с безопасността в

...
Ядреният надзор на ООН предупреди, че ситуацията с безопасността в
Коментари Харесай

Удари с дрон край АЕЦ Запорожие

Ядреният контрол на Организация на обединените нации предизвести, че обстановката с сигурността в украинската атомна електроцентрала „ Запорожие “ се „ утежнява “ след удар с дрон наоколо. По-рано през днешния ден Русия упрекна Украйна, че е хвърлила избухлив заряд на пътя наоколо до окупираната централа в Южна Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Централата, която беше завладяна от силите на Русия при започване на войната, стана обект на многократни набези, за чието осъществяване двете страни се упрекват взаимно. Експертите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) на място са били осведомени за детонацията наоколо до съществени уреди на централата и неотложно са посетили региона, се споделя в изказване на организацията.

Те оповестиха, че вредите „ наподобява са породени от дрон, оборудван с избухлив товар “, който е блъснал пътя сред двете основни порти на централата.

„ За следващ път виждаме ескалация на заплахите за нуклеарната сигурност и сигурност, пред които е изправена Запорожската атомна електроцентрала “, съобщи в ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. „ Оставам извънредно угрижен и дублирам апела си за оптималната въздържаност от всички страни “, сподели той. В изказването се прибавя, че „ обстановката с нуклеарната сигурност “ в централата „ се утежнява “.

Екипът на МААЕ на място заяви за „ интензивна “ военна активност през последната седмица в региона, в това число в непосредствена непосредственост до централата. „ Екипът е чувал чести детонации, повтарящ се огън от тежки картечници и пушки и артилерия на разнообразни дистанции от централата “, се споделя в известието.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година МААЕ неведнъж е призовавала за въздържаност, като е заявявала, че се притеснява, че недомислените военни дейности могат да провокират огромна нуклеарна повреда в централата.

Миналия уикенд Киев и Москва си размениха обвинявания, откакто в охладителната кула на централата избухна пожар. Експертите на МААЕ са съумели да посетят базата на охладителната кула, само че са поискали спомагателен достъп, с цел да оценят обстановката, оповестяват от основаната във Виена МААЕ.

Пожарът е нанесъл „ обилни вреди “, само че няма непосредствена опасност за нуклеарната сигурност.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР