Ядрените оръжия бяха символ на Студената война от миналия век.

...
Ядрените оръжия бяха символ на Студената война от миналия век.
Коментари Харесай

Завръщането на ядрената заплаха: Кой с какво разполага и как ще се защити Европа?

Ядрените оръжия бяха знак на Студената война от предишния век. Неотдавнашните съветски закани във войната с Украйна обаче ги сложиха още веднъж на дневен ред. Как работи възпирането и с каква отбрана разполага Европа – отговор на тези въпроси търси DW в собствен разбор по тематиката. 

Нашата страна също разполага с разнообразни средства за заличаване, а в някои случаи те са по-модерни от тези на страните от НАТО “, сподели съветският президент Владимир Путин в послание пред нацията преди броени дни.

Той даде поръчка, че страната ще употребява всичките си разполагаеми средства, с цел да отбрани територията и народа си, в случай че те бъдат застрашени. Също по този начин упрекна Запада в нуклеарен шантаж и даде да се разбере, че приказва съществено. 

Във вторник Дмитрий Медведев, президент на Русия (2008-2012), също удостовери опасността от „ нуклеарен апокалипсис “ и сподели, че Путин не блъфира. По думите му НАТО не би се намесил непосредствено в спора, в случай че нуклеарни оръжия бъдат употребявани на територията на Украйна. Изказването на Медведев идва единствено ден откакто Съединени американски щати предизвестиха Русия, че ще има „ пагубни последици “, в случай че употребяват нуклеарни оръжия.

От началото на войната неведнъж сме чували сходни предизвестия, които могат да се поясняват като опасност за потребление на нуклеарни оръжия “, споделя пенсионираният полковник Волфганг Рихтер пред DW.

Експертът по сигурност споделя, че изказването на Путин е обръщение към западните страни, което гласи: „ Ако вие (Западът) се намесите във войната или даже атакувате съветска територия, тогава нуклеарният удар става по-вероятен “. Рихтер показва съветската нуклеарна теория, която планува единствено два случая за потребление на нуклеарни оръжия. Първо, в случай че самата Русия бъде атакувана с нуклеарни оръжия или други оръжия за всеобщо заличаване. И второ, когато съществуването и оцеляването на съветската страна е заложено на карта. Въпреки това, в случай че територии на атакувана страна бъдат анексирани и по-късно оповестени за съветска територия, сходни сюжети няма да имат наличие съгласно интернационалното право, счита Рихтер.

В изявление за BBC някогашният зам.-генерален секретар на НАТО Роуз Готемюлер не изключи опцията Русия в действителност да разположи нуклеарни оръжия. Тя дефинира руснаците като непредсказуеми и даже позволи потреблението на оръжия за всеобщо заличаване.
Психология на възпирането
С повече от 6300 бойни глави Русия има най-големия нуклеарен боеприпас в света. В рамките на НАТО Съединените щати имат най-голямата нуклеарна мощ с към 5800 нуклеарни бойни глави. Говори се, че Франция има съвсем 300ѝ, а Обединеното кралство разполага с към 215. Точните цифри не са ясни, защото въпросните страни пазят в загадка всякаква информация по отношение на нуклеарните си стратегии.

Независимо че Съединени американски щати играе ролята на нуклеарен чадър, европейските страни не биха могли да предотвратят нуклеарна офанзива с военни средства. „ Чадърът “ се основава на догатката, че съперник не би посмял да нападна страните от НАТО с нуклеарно оръжие, тъй като този агресор би трябвало да чака контраофанзива.

Ядрените сили на НАТО следват разнообразни концепции за въздържане. Франция и Англия разчитат на по този начин нареченото „ минимално въздържане “. Те не допускат замяна на нуклеарни удари в продължение на няколко дни, а считат, че способността за възмездие или прекъсване на съперника с „ финален сигнален изстрел “ (Франция) е задоволителна.

Съединени американски щати, въпреки това, разчитат на въздържане, което включва нуклеарни оръжия с понижена избухлива мощ – американските военни плануват, най-малко теоретично, опцията за „ лимитирана нуклеарна война “.



Източник: DW

От правна позиция съвсем всяко потребление на нуклеарно оръжие, с голямото влияние, което има върху цивилни, нарушава интернационалното филантропично право. Теоретично, вероятните изключения включват лимитирана нуклеарна офанзива против боен транспортен съд в морето.
Германският принос
Приносът на Германия за нуклеарното въздържане на Европа включва изтребители Tornado на немските военновъздушни сили, ситуирани във въздушната база в провинция Рейнланд-Пфалц. В случай на неотложност самолетите с немски екипажи биха летели с американски нуклеарни оръжия към задачата. Поне един път годишно водачите на Бундесвера упражняват стартиране на примерни американски нуклеарни бомби.

Нидерландия, Белгия и Италия също вземат участие в споразуменията на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия. Съобщава се, че сега в Европа се съхраняват сред 100 и 150 относително неточни нуклеарни гравитационни бомби, сертифицирани за самолетите Tornado.

Бомбите са светиня от една отминала ера, чието военно значение през днешния ден е нищожно “, споделя Петер Рудолф, политолог от Германския институт за интернационалните въпроси на сигурността (SWP) в Берлин. За да се употребяват обаче, първо би трябвало да се отстрани противовъздушната защита на съперника. “
Концепция за нуклеарно шерване
Германският канцлер Олаф Шолц споделя, че приносът на неговата страна към нуклеарното въздържане не предстои на разискване, без значение че концепцията за шерване на нуклеарни оръжия има много критици в ръководещата коалиция. Министърът на защитата Кристин Ламбрехт разгласи в понеделник, че Германия ще размени някои от остарелите си бомбардировачи Tornado с създадени в Съединени американски щати изтребители F-35, способни да носят нуклеарни глави.

Веднага след нахлуването на Русия в Украйна Шолц посочи вероятността да закупи тези самолети.

Все още считано за значим политически знак, шерването на нуклеарни оръжия имаше доста по-голямо значение за Германия по време на Студената война, в сравнение с през днешния ден. В дните на Варшавския контракт Германия щеше да бъде в сърцето на борбата при възможен въоръжен спор с НАТО. Ядреното шерване отвори опцията за немското държавно управление да упражнява най-малко лимитирано въздействие върху нуклеарната тактика на алианса.
Кой взема решение за потребление?
Президентът на Съединени американски щати е първият, който взема решение за потреблението на американските нуклеарни оръжия, съхранявани в Германия, Италия, Белгия и Нидерландия. Той или тя ще позволи стартирането на бомбите, а страната, в която са ситуирани, ще би трябвало да се съгласи те да бъдат хвърлени от нейните лични изтребители. Преди такова разрастване другите съдружници от НАТО евентуално ще се съветват със Северноатлантическия съвет (NAC). Това е главният политически орган на НАТО за взимане на решения.

Разполагането на френските нуклеарни сили се взема решение само от френския президент, а английският министър-председател има думата за Обединеното кралство. Трите центъра за взимане на решения за нуклеарни оръжия се смятат за детайл на въздържане, защото затрудняват съперника да пресметна по какъв начин ще реагира НАТО при положение на нахлуване.
Ядрени оръжия във войната в Украйна
Руската военна теория не изключва потреблението на тактически нуклеарни оръжия на бойното поле. Русия има такива, както и Съединени американски щати.

Първо и най-важно, съветските закани имат политическа функционалност “, споделя специалистът от SWP Рудолф. „ Това е обръщение към Съединени американски щати да не прекрачват границата с намесата си в Украйна. “

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година съветският президент неведнъж е заплашвал да употребява нуклеарно оръжие. Това може да допуска потреблението на по този начин наречените „ тактически нуклеарни оръжия “ с релативно ниска избухлива мощ. Те могат да отприщят към една петдесета от избухливата мощ на бомбата, унищожила Хирошима.

Но в изявление за DW специалистът по сигурността Рихтер се съмнява, че в действителност може да се стигне до нуклеарен удар.

Ако Русия наруши нуклеарното табу, което съществува от 1945 година, страната ще бъде изолирана и прогонена в целия свят. Путин ще загуби всички съдружници, в това число Китай. Това ще има непредвидими последствия за политическото, икономическото и общественото оцеляване на Руската федерация. “

Следователно Рихтер счита нуклеарна война с НАТО за малко евентуална. „ В последна сметка Русия не може да завоюва, само че това би довело до взаимно заличаване. Мисля, че остатъчна рационалност сигурно към момента има в Кремъл. “

И може би Владимир Путин си спомня едно недвусмислено изявление на президента на Съединени американски щати. В телевизионно изявление за CBS преди няколко дни Джо Байдън упорито предизвести Путин да не употребява нуклеарни или химически оръжия, като сподели:

Не го правете! Това би трансформирало лицето на войната, както нищо друго след Втората международна война. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР