Ядрените инспектори на ООН са установили, че около 2,5 тона

...
Ядрените инспектори на ООН са установили, че около 2,5 тона
Коментари Харесай

МААЕ: 2,5 т. уран са изчезнали в Либия

Ядрените инспектори на Организация на обединените нации са открили, че към 2,5 тона натурален уран са изчезнали от либийски обект, който не е под държавен надзор, заяви надзорният орган на страните членки в изказване от сряда, забелязано от Ройтерс.

Констатацията е резултат от ревизия, в началото планувана за предходната година, която „ трябваше да бъде отсрочена заради обстановката със сигурността в района “ и най-сетне беше осъществена във вторник, се споделя в поверителното изказване на ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси.

Инспекторите на МААЕ „ откриха, че 10 варела, съдържащи почти 2,5 тона натурален уран под формата на концентрат от уранова руда, оповестени по-рано от (Либия) … като съхранявани на това място, не са били налични на мястото “, се споделя в изказването от една страница.

Агенцията ще извърши „ спомагателни действия “, с цел да дефинира събитията, при които уранът е бил изнесен от мястото, което не се посочва, и къде се намира в този момент, се прибавя в изказването.

„ Загубата на информация за актуалното местонахождение на нуклеарния материал може да съставлява радиологичен риск, както и опасения, свързани с нуклеарната сигурност “, се споделя в него, като се прибавя, че достигането до обекта изисква „ комплицирана логистика “.

През 2003 година Либия, ръководена от тогавашния водач Муамар Кадафи, се отхвърли от програмата си за нуклеарни оръжия, в която бяха вложени центрофуги за обогатяване на уран, както и информация за планиране на нуклеарна бомба, макар че напредъкът в основаването на бомба беше дребен.

Откакто през 2011 година подкрепеното от НАТО въстание смъкна Кадафи от власт, в Либия не настъпи мир. От 2014 година насам политическият надзор е разграничен сред съперничещи си източни и западни фракции, като последният огромен спор завърши през 2020 година

Временното държавно управление на Либия, въведено при започване на 2021 година посредством подкрепян от Организация на обединените нации кротичък проект, трябваше да просъществува единствено до плануваните за декември същата година избори, които към момента не са извършени, а легитимността му в този момент също се оспорва.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР