„Ядрената петорка“ се противопоставя на надпреварата във въоръжаването

...
Лидерите на страните от т. нар. ядрена петорка“ САЩ, Русия,
Коментари Харесай

Лидерите на страните от т. нар. ядрена „петорка“ САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция се обявиха срещу надпреварата във въоръжаването и призоваха да се направи всичко възможно, за да се предотврати ядрена война в бъдещето. Съвместното им изявление беше публикувано на сайта на Кремъл в понеделник, 3 януари.

Както отбелязаха представители на петте държави, ядрените оръжия трябва да служат изключително за отбранителни цели и да са насочени единствено към ограничаване на агресията на всички играчи на международната арена. „Вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено... Не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана“, се казва в изявлението.

Политиците също така подчертаха, че са готови да останат ангажирани със задълженията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Освен това те увериха, че в бъдеще планират да търсят дипломатически начини за разрешаване на възникващи конфликти, да водят конструктивен диалог помежду си и да избягват военна конфронтация.

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие е подписан през 1968 г. от Комитета на ООН по разоръжаването с цел ограничаване на броя на страните с ядрени оръжия. Страни по договора са почти всички държави по света, с изключение на Израел, Индия, Пакистан, Северна Корея и Южен Судан /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР