Ядрената енергия едва ли ще попадне в следващия пакет санкции

...
Ядрената енергия едва ли ще попадне в следващия пакет санкции
Коментари Харесай

POLITICO: България спира ядрени санкции срещу Москва

Ядрената сила надали ще попадне в идващия пакет наказания на Европейски Съюз против Русия и една от аргументите за това е България. Това написа в собствен разбор Politico, базирайки се на няколко дипломатически източника.

Европейската комисия провежда серия от срещи с висши дипломати през уикенда, с цел да бъдат чути предложенията на страните членки преди правенето на пакета. Очаква се той да бъде показан тази седмица.

Псевдореферендумите в окупираните от Русия 4 украински територии и откриването на всеобщ гроб с над 400 тела в град Изюм са убедили доста „ гълъби “ в страните от Европейски Съюз, че са нужни нови ограничения против Русия, написа изданието.

Ядрената сила обаче надали ще влезе в пакета, считат дипломати, въпреки Полша и балтийските страни да са изготвили за първи път взаимно предложение по въпроса. То включва целенасочени наказания против съветската нуклеарна промишленост.

Ядрената сила е основен бранш във Франция, само че също по този начин и в България, която изнася електрическа енергия за Гърция и Западните Балкани, написа „ Политико “. Забраната наподобява проблематична най-много заради усложненията, която би могла да аргументи за поддръжката на нуклеарните централи, издигнати в България по време на комунизма.

Най-важният фактор в апела за нови наказания е натискът на Съединени американски щати за механизъм за ценови таван за износа на съветски нефт, за който се споразумяха страните от Г-7. Вашингтон желае този механизъм да влезе в действие до 5 декември, когато ще стартира да работи възбраната за импорт по море на съветски недопечен нефт, настояват дипломатите.

Един от тях акцентира, че американците упорстват фирмите да бъдат известени 90 дни по-рано за въвеждането на тавани върху цените. А Европа към този момент е закъсняла.

Не липсва и опозиция против пределната цена на петрола. Тя иде най-много от Кипър. Очаква се обаче най-малко тази точка да влезе в пакета и той да бъде финализиран на неофициалната среща на европейските ръководители на 6 и 7 октомври в Прага.

Двама от дипломатите настояват, че в пакета ще влязат също по този начин контролът върху вноса на диаманти, полуфабрикатите от стомана, машини и химикали.

Няколко страни, измежду които Нидерландия, оферират наказания за лица, помагащи за заобикалянето на ограничаващите ограничения.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР