Ядрената енергетика към момента е без алтернатива, коментира пред БНР

...
Ядрената енергетика към момента е без алтернатива, коментира пред БНР
Коментари Харесай

Валентин Николов: Ядрената енергетика към момента е без алтернатива

Ядрената енергетика все още е без конкуренция, разяснява пред БНР някогашният началник на БЕХ Валентин Николов във връзка показаната от служебното държавно управление Енергийна тактика 2023-2053. Като ръководител на Националния комитет на Световния енергиен съвет той посочи, че тактиката е добре да се одобри, само че има доста незнайни.

„ България няма енергийна тактика, призната от Народното събрание. Когато една партия е на власт и приготвя такава тактика, другите, може би от ревнивост, не я поддържат. Надявам се в този момент, когато президентството стои зад тази тактика, политическите сили да нямат възприятието, че някой различен ще обере лаврите “, посочи Николов. Според него показаната през днешния ден тактика дава рамка и ще се актуализира на всеки 5 години, по тази причина заслужава да се одобри нещо сходно.

„ Макар че има доста неща, които още не се знаят какви са. Числото, което стои зад всичките планове, ми се коства незадоволително “, счита Николов. Той означи още, че има какво да се мисли и подлага на критика в тази тактика, както и че би трябвало да се изяснят няколко неща.

„ Не виждам по какъв начин АЕЦ „ Белене “ ще стане преди АЕЦ „ Козлодуй “, до момента в който 7-и блок на Козлодуй е много напреднал план. Не съм сигурен, че вярно са регистрирани съществуващите все още действителности. 2023-2025 година изтичат договорите с американските централи. Ние ще ги изкупим ли? Ще ги затваряме ли по-късно “, прецизира Валентин Николов.

Енергийният специалист акцентира, че за страната е значимо да има базова сила. В тази връзка той припомня, че „ природният газ е изключен в новите действителности като преходно гориво, а нуклеарната енергетика все още е без конкуренция “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР