“Ядрената енергетика е надеждна като технология и достъпна като цена.

...
“Ядрената енергетика е надеждна като технология и достъпна като цена.
Коментари Харесай

Росен Христов: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа

“Ядрената енергетика е надеждна като технология и налична като цена. Реално без нея няма по какъв начин да се реализиран задачите за декарбонизация. Крайно време е този факт да бъде приет и да спрем дискриминирането на нуклеарната енергетика”.

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който бе председателстващ на министерска среща на страните от Европейски Съюз, които поддържат развиването на нуклеарната енергетика. Форумът, който се организира в Париж, бе открит от френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше и еврокомисаря Кадри Симсон.

Росен Христов настоя за образуване на твърда позиция, че нуклеарната сила е значим детайл за декарбонизацията, както и за енергийна сигурност и самостоятелност.

“В момента нуклеарната енергетика е измежду тези с най-висока степен на самостоятелност, защото по-голямата част от оборудването се създава в Европа”, акцентира той и добави, че за съпоставяне 90% от детайлите на слънчевите панели се създават в Китай, което е самобитна взаимозависимост.

По думите му би трябвало разбор за енергийния микс на всяка страна - освен като произвеждане, само че и като импорт. В тази връзка той даде образец с Германия, която като цяло е срещу нуклеарната енергетика, само че внася ток от Франция, който пък главно е от нуклеарни централи.

В енергийната среща в Париж участваха министри и представители на 12 страни от Европейски Съюз, както и представители на организации за нуклеарна енергетика. Заедно с министър Христов в българската делегация са и зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР