Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с

...
Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с
Коментари Харесай

Петкова: Ядрената енергетика дава сигурност при прехода към нисковъглеродна икономика

" Ядрената енергетика е една от опциите да се оправим с провокациите, свързани с климатичните промени и да си осигурим енергийна сигурност ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с делегация от Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо съдействие и развиване, водена от Нобухиро Муроя, заместник-генерален шеф по ръководство и обмисляне на Агенцията. Експертите бяха на посещаване в България, с цел да се срещнат с осъществяването на националната политика в региона на безвредното потребление на нуклеарната сила и държавното контролиране и надзор на тази активност. Визитата се организира по отношение на решение на Министерския съвет от предходната година България да кандидатства за участие в Агенцията.

Министър Петкова срещна своите посетители с дългогодишния опит на страната ни в региона на нуклеарната енергетика. " Повече от 45 години експлоатираме сполучливо АЕЦ " Козлодуй " при съблюдаване на най-високите интернационалните стандарти за сигурност ", сподели тя. Енергийният министър показа пред специалистите от Агенцията за нуклеарна сила опцията за създаване на втора нуклеарна мощ в страната и хода на процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ".

Политиката за привличане на висококвалифицирани нуклеарни специалисти и вероятностите пред България да остане чист експортьор на електрическа енергия също бяха измежду тематиките на диалог. Министър Петкова срещна своите посетители с практиката на АЕЦ " Козлодуй " за привличане на фрагменти – даване на стипендии и стажантски стратегии, подкрепяне работата на професионалните гимназии и други.

Гостите показаха високата си оценка за дългогодишния опит на страната в региона на нуклеарната енергетика.

В рамките на визитата си в София делегацията от АЯЕ се срещна и с представители на разнообразни министерства и държавни структури, които работят в областта на нуклеарната енергетика. На проведена в Министерството на енергетиката кръгла маса с представители на научната общественост и неправителствени организации бяха показани опциите за образование по нуклеарна енергетика в страната. Как това образование да бъде направено по-атрактивно за младежите бе една от тематиките, обсъждани в границите на кръглата маса. С оглед на реализацията на втора нуклеарна мощ в страната нуждата от висококвалифицирани фрагменти ще се усили, единомислещи са участниците в полемиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР