ЕС не вижда рискове за доставките на уран за ядреното производство след преврата в Нигер

...
Ядрената агенция на Европейския съюз, Евратом, казва, че не вижда
Коментари Харесай

Ядрената агенция на Европейския съюз, Евратом, казва, че не вижда непосредствени рискове за производството на ядрена енергия в ЕС, ако Нигер намали доставките си на уран поради военния преврат .

Евротом заяви пред агенция Ройтерс, че блокът разполага с достатъчно запаси от уран, за да захрани ядрените си реактори за три години.

„Ако вносът от Нигер бъде намален, няма непосредствени рискове за сигурността на производството на ядрена енергия в краткосрочен план“, каза Евратом.

Адалберт Янц, говорител на изпълнителния орган на ЕС, Европейската комисия, също каза, че „в средносрочен и дългосрочен план има достатъчно депозити на световния пазар“, за да покрие нуждите на ЕС.

Нигер притежава някои от най-обширните залежи на уран в света, ключова съставка за ядрената индустрия.

Френската фирма Orano, по-рано Areva, е важен играч в западноафриканската държава от десетилетия и управлява ключова уранова мина там.

Компанията заяви, че следи отблизо ситуацията, но превратът не е засегнал доставката на доставките на уран.

Евратом заяви, че през 2022 г. Нигер е доставил 2975 тона естествен уран, или 25,4 процента от доставките на ЕС.

Казахстан беше най-големият доставчик на блока, а Канада беше на второ място.

Общо Казахстан, Нигер и Канада са доставили 74 процента от общия уран, доставен на ЕС.

Ядрената агенция каза, че еквивалентът на естествен уран в запасите, притежавани от комуналните предприятия в ЕС миналата година е възлизал общо на 35 710 тона, в сравнение със средното годишно потребление от около 12 500 тона.

Той каза, че блокът може да диверсифицира вноса след три години, включително от понастоящем неактивни производствени обекти в Канада, Австралия и Намибия, както и от нови находища.

Миналата седмица армията на Нигер пое управлението и свали президента Мохамед Базум и избраното от него правителство.

Бившият колониален владетел на Нигер, Франция, започна усилия да евакуира своите граждани и тези от страните от ЕС, тъй като правителствата се страхуват от последиците от преврата.

Съединените щати, Германия и Италия също имат войски в страната в мисии за обучение и операции за борба с въоръжени групи, но няма съобщение за тяхната евакуация.

В неделя привържениците на военния преврат изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство, а местните жители казаха, че искат страната да спре да се намесва в техните работи.

Превратът предизвика шокови вълни в региона на Сахел, където западните съюзници на Нигер се страхуват да загубят влияние в полза на Русия.

Евгений Пригожин, ръководителят на руската група наемници Вагнер, приветства преврата като стъпка към независимост от Запада и каза, че неговите сили са на разположение, за да възстановят реда.

Кремъл каза, че ситуацията е „причина за сериозно безпокойство“ и призова за бързо връщане към конституционния ред.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР