Ядрен реактор, чиято основна цел е да подпомага бъдещи мисии

...
Ядрен реактор, чиято основна цел е да подпомага бъдещи мисии
Коментари Харесай

НАСА иска да изгради ядрен реактор на Луната и приема идеи

Ядрен реактор, чиято съществена цел е да подкрепя бъдещи задачи на Луната, Марс и другаде, се трансформира в нова цел на НАСА за 2030 година

Има единствено един проблем: още не знае по какъв начин да стане.

" Знаете ли вие или ваш другар по какъв начин да изградите захранван с уран нуклеарен реактор, който можед а се побере в ракета с размер 4 на 6 метра? Можете ли да свърите работата до края на десетилетието? Ако да, НАСА и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати желаят да ви чуят, " проекта на американските управляващи профилираното издание Space.com.

Изискванията

Процесът по събиране на оферти се задейства с публикуването на от подизпълнител към Националната лаборатория на Айдахо (част от енергийното министерство) преди две седмици.

Търси се самостоятелен от слънцето, мощен реактор, който да работи с нуклеарно разделяне (с каквото работят актуалните реактори), вместо с обещаващата, само че към момента неразработена технология на термоядрения синтез.

Целта е реакторът да помогне Луната да стане база за галактически проучвания. Очакванията в НАСА са, че това ще поведе гражданска война освен в този бранш, само че и в нововъведенията на Земята.

Конкретното тегло, възможно за реактора, е 6000 кг. Той би трябвало да бъде съединен на Земята, а по-късно изстрелян до Лунта, за де зарежда човешка активност с 40 киловата електрическа енергия за интервал от 10 години. Трябва да има и надзор на температурата, който да подкрепя охлаждането му.

Това на пръв взор извънредно условие е естествено, защото температурата на Луната може да бъде висока и на повърхността, огрявана от Слънцето, да доближава 127 градуса по Целзий. Обратно, тя ще може да спадне до -173 градуса, когато лъчите на Слънцето не доближават до повърхността ѝ.

От рандеман на запаси до галактическа тоалетна

НАСА в последно време форсира програмата си " Артемида ", която цели да сътвори стабилно човешко наличие на Луната до края на десетилетието и разноските по която се чака да доближат 93 милиарда $.

Призиви за подпомагане в разнообразни планове се появиха от предходната година насам - от до.

Американската галактическа организация, че концепцията за потребление на нуклеарна сила в космоса датира още от 50-те години, създадени по-късно са и пробни реактори, само че интернационалният контракт, забранил нуклеарната сила в космоса, стопира развиването на сходни планове.

НАСА оферти до 19 февруари 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР