Ядливият кестен, наричан още сладък, е един от най-ароматните и

...
Ядливият кестен, наричан още сладък, е един от най-ароматните и
Коментари Харесай

Яжте кестени през есента за по-добра памет и не само

Ядливият кестен, именуван още сладостен, е един от най-ароматните и вкусни блага на есента.

Предполага се, че произлиза от Азия. Среща се в Южна Европа, Северна Африка, Кавказ и Мала Азия. В България пораства по северните скатове на Беласица, Славянка, Пирин и Огражден. Тези насаждения са с натурален генезис, до момента в който кестеновите гори край Берковица в Западна Стара планина най-вероятно са с неестествен генезис.

Кестените съдържат доста количество лецитин, който е доста значим за паметта. Кестените работят ободряващо и отстраняват умората освен поради въглехидратното наличие (250 калории на 100 г), само че и тъй като съдържат витамините А, В1, В2 и С. Витамин C да вземем за пример е съвсем колкото в лимона, написа Ladyzone.

Кестените съдържат също по този начин калий, калций, магнезий, фосфор, магнезий, желязо, силиций, мед, флуор и други Подходящи са за диетично хранене заради ниското наличие на мазнини и неналичието на глутен.

Сладкият кестен нормално живее до 150-годишна възраст, като дървото доближава оптималния си плодовит потенциал, когато е на към 50 години.

Когато купувате пресни кестени, избирайте тези, които са кръгли, твърди, без повреди по кората. Кестеновите ядки съдържат доста вода, което значи, че те не могат да се съхраняват прекомерно дълго. След 4-5 дни стават сухи и смачкани. Може да разберете дали един кестен е свеж, като натиснете върху него с пръст – в случай че черупката се деформира, това значи, че е остарял.

Съхранявайте кестените вкъщи на хладно, изсъхнало място, само че не повече от 4-5 дни. Не ги дръжте в найлонови торбички, защото те могат да плесенясат. И суровите, и печените кестени могат да се съхраняват във фризера в продължение на шест месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР