Ядем все повече дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните

...
Ядем все повече дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните
Коментари Харесай

Не етикират повторно замразеното месо

Ядем от ден на ден дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните по какъв начин последователно родните птицевъди губят позициите си на пазара. 

С към 35% се е покачила цената на пилешкото месо за една година. Вносът ще се резервира в границите на 96-98 хиляди тона, до момента в който родното произвеждане е към 93-95 хиляди тона. 

Това стана ясно от думите на ръководителя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на " България заран " по Bulgaria On Air. Според него не трябва да загърбваме опцията да задоволяваме потребностите си напълно със лично произвеждане.

" Българското пилешко месо е главно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни артикули от птиче месо с друг генезис. Като консуматори е значимо да знаем какъв генезис имат и по какъв начин са създадени. В България месо от трети страни съвсем не се употребява след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава резервира своите хранителни качества. Честа процедура е такова месо да се размразява и замразява наново, само че все още не се изписва на опаковките на продуктите ", изясни Гълъбов. 

Една от водещите аргументи промишлеността да търси замразено месо е по-привлекателната цена. 

Прибягва се до заледяване на месо, което след това се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, посочи Гълъбов. Той моли методът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който елементарно може да се поправя. 

" Войната в Украйна оказа огромно въздействие на пазара на зърно. Преди да се подписа съглашението за зърното, цената се повиши внезапно, защото Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След съглашението цената гладко стартира да спада. Но цената на газа продължава да е все по този начин висока, а изкуствените торове се създават от природен газ ", акцентира ръководителя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при идентични стандарти, които са високи, само че не по този начин стои въпросът, когато приказваме за замразеното месо - там критериите са занижени.  

За край гостът сигнализира, че има всички условия да се тормозим от птичи грип у нас. Но на този стадий няма заплаха рафтовете с яйца да останат празни. Не се чака и дефицит на пилешко месо. Може да се чака задържане и даже намаляване на цените през идната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР