XXII издание на Международния фестивал на спектакли за деца Вълшебната

...
XXII издание на Международния фестивал на спектакли за деца Вълшебната
Коментари Харесай

Приключи XXII Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“

XXII издание на Международния фестивал на спектакли за деца „ Вълшебната завеса “ завърши в Търговище. Журито, с ръководител доктор Аглика Олтеан и членове доцент доктор Михаела Тюлева, Джордже Кокош /Румъния/ и Людек Хорки /Чехия/, разгласи присъдените оценки . Това оповестиха от пресцентъра на Драматичния спектакъл в Търговище.

Наградата за най-хубав театър получи постановката „ Джак и бобеното стъбълце “ по британска национална приказка, драматизация и постановка Веселин Бойдев в Столичен куклен театър-София.

Наградата за постановка и театрална акомодация е за постановката „ Дон Кихот “ по Мигел де Сервантес, драматизация и постановка Веселка Кунчева, Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ в София.

Наградата за най-хубава женска роля бе присъдена на Маргарита Костова и Мариана Петрова за функциите на Поли и Оли в постановката „ Минало не/свършено “ , авторски театър на Денис Симеонов, Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен.

Награда за най-хубава мъжка роля получи Любомир Желев за ролята на господин Нилсон в постановката „ Пипи Дългото Чорапче “ по Астрид Линдгрен, режисьор Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен спектакъл „ Георги Митев “ – Ямбол.

Награда за сценография и кукли журито присъди на Диана Узунова-Тодорова за спектакъла „ Бременските градски музиканти “ по Братя Грим, драматизация и постановка Теодора Попова, Държавен куклен спектакъл в Търговище.

Наградата за музика получи Михаил Шишков за музиката на спектакъла „ Джак и бобеното стъбълце “ по британска национална приказка, драматизация и постановка Веселин Бойдев в Столичен куклен театър-София.

В пилотното издание на Конкурса за модерна драматургия за млада аудитория „ Зелената котка “ журито не излъчи победител . За присъединяване в него бяха изпратени 30 текста от 25 създатели . Селекционерът Гергана Димитрова отличи 3 от пиесите, които получиха право да бъдат показани пред аудитория под формата на пърформанс четения, а точно „ Силни. Смели. Страховити “ от Теодора Георгиева, „ Черен петък “ от Анастасия Стефанова и „ Кошер “ от Александра Станишева.

Решението на журито бе единомислещо в това, че в пиесите се приказва за проблемите на младите , само че с езика на възрастните , което слага загради пред възприемането им от подрастващите. Препоръката към създателите e да се вършат предварителни и задълбочени анкети, благодарение на възпитаници от съответната възраст при писането на текстовете, и готовността те да бъдат работени с режисьор.

Преди оповестяването на премиите, в камерната зала на Драматичен театър-Търговище се организира креативна полемика с присъединяване на артисти, режисьори, театрални критици и посетители. Акцент на диалога бяха приликите и разликите в театралното изкуство за деца в другите европейски страни. Единодушното мнение бе, че българските създатели интерпретират по-дълбоки и по-сериозни тематики , до момента в който на открито се слагат най-вече типичен приказки.

„ През последните 20 години българският спектакъл за деца и младежи е обогатен откъм тематики, сюжети, изразни средства и техники. Впечатляващо е, че самостоятелни театрални обединения са създали толкоз невероятни, дълбоки и поетични представления. Можете да се гордеете с пътя на развиване на българския спектакъл “, заключи Клаудиу Гроза , сценичен критик и селекционер от Румъния.

Фестивалът се организира годишно в средата на май . Основен уредник на проявата е Държавен трагичен театър-Търговище със съдействието на Министерство на културата, Община Търговище, спонсори и общителното домакинство на Държавен куклен спектакъл – Търговище.

„ Вълшебната завеса “ е единственият интернационален фестивал в България, в чийто набор на внимание попадат фенове , спектакли и драматургия , обхващащи всички стадии от развиването на детето – от най-ранен до постигане на пълноправие и зрялост. Във фестивалната стратегия вземат участие сред 10 и 15 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда 6 награди.

В съпътстващата фестивална стратегия се организират креативен полемики, работни ателиета, представяния на дипломни спектакли от висшите образователни заведения по изкуствата у нас. От тази година и конкурс за драматургия, фокусирана върху младите фенове.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР