XII издание на Международния театрален фестивал на монодрамата Към звездите

...
XII издание на Международния театрален фестивал на монодрамата Към звездите
Коментари Харесай

Път към звездите започва на 26 февруари

XII издание на Международния сценичен фестивал на монодрамата " Към звездите " ще се състои от 26 февруари до 1 март в Сити марк арт център в София. Основан през 2006 година, фестивалът сътвори платформа за среща на българската аудитория с повече от 70 театрални мостри на монодрамата от целия свят.
Специален акцент в програмата тази година е майсторският клас на Тиери Аркур. Режисьорът на " Талантливият мистър Рипли ", " Арсеник и остарели дантели ", " Портокал с часовников механизъм " и на повече от 30 други постановки с интернационална популярност, е прочут на българската аудитория със спектаклите " Идеалният мъж " от Оскар Уайлд (който към момента се играе в НТ " Иван Вазов " ) и " Балът на крадците " от Жан Ануи. Емблематичният френски режисьор образува петдневен майсторски клас за българските студенти, който ще се организира в дните на фестивала всяка заран от 10 до 13,30 ч. в Дома на културата " Средец " на ул. " Кракра " 2А. Резултатите от взаимната работа ще бъдат показани пред аудитория на закриването на фестивала от 17,30 ч.
Акценти в селекцията на изданието за 2024 година са спектаклите " Диптихът Арто " - Гърция, " АRКА/BOX " - Косово, и " Петел " - Йордания. Определен като събитие на сезона, " Диптихът Арто " е въодушевен от живота и творчеството на новаторския художник и мъдрец на XX век Антонен Арто. Постановката на Иоли Андреади е построена върху две пиеси - " Арто/Ван Гог " и " Кост ", които се извършват от гръцкия артист Герасимос Геннатас и познатия на Бродуей Джийн Жилет.
Сериозни са упованията и към Махмуд Насер Мохамад Алзгул в спектакъла " Петел ", който изследва рецесията на арабската персона, и към Ментор Цимберай, който посвещава облика си в " АRКА/BOX " на обществените последствия от изселването на младежите в другите краища на света.
Предвидени са семинари за практическото въздействие на арт лечението върху деца и младежи със характерни просветителни потребности. Те ще бъдат водени от експерти психолози, измежду които проф. Димитър Дамянов, учител в Мюнхенския университет.
Форумът ще бъде закрит от своя създател, дълготраен шеф и селекционер Мариус Донкин със спектакъла " Господин Ибрахим и цветята на Корана " от Ерик Еманюел Шмит.
МТФМ " Към звездите " се организира под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, а уредници са Фондация " Основа-та " със съдействието на Форум " Монодрама " на Международен сценичен институт към ЮНЕСКО.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР