През миналата година Формула 1 въведе спринтови състезания в част

...
През миналата година Формула 1 въведе спринтови състезания в част
Коментари Харесай

И MotoGP въвежда спринтови състезания?

През миналата година Формула 1 въведе спринтови състезания в част от състезателните си уикенди, а идея изглежда се е харесала и на организаторите на MotoGP – Dorna Sports.

По информация на авторитетното издание motorsport.com испанската компания също разглежда възможността да провежда спринтови надпревари, може би още през 2023 година. За разлика от Формула 1 обаче в кралския клас спринтовете ще бъдат част от всеки един състезателен уикенд.

Друга разлика между спринтовете във Формула 1 и MotoGP ще бъде, че тези в кралския клас няма да имат никакво пряко отношение към същинското неделно състезание. Самите спринтови дистанции в MotoGP ще бъдат около наполовина на неделното състезание, което пък е с дължина от между 100 и 130 километра, в зависимост от пистата. Пилотите пък ще печелят половин точки в спринтовете.

За да може да бъде намерено място за спринта, отборите и пилотите ще загубят една свободна тренировка и неделната си загрявка. Квалификацията пък е много вероятно да бъде преместена за събота сутринта, преди спринта в следобедните часове.

Идеята за въвеждане на спринтове в MotoGP ще бъде дискутирана по-късно днес на „Ред Бул Ринг“, по време на срещата на Гран При Комисията на световния шампионат. По информация на motorsport.com към момента тази идея се радва на подкрепа от отделните производители. Спринтовете ще бъдат част само от уикендите в MotoGP, докато Moto2 и Moto3 ще продължат да използват настоящият си формат.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР