Задължителната лятна пауза във Формула 1 беше въведена през 2014

...
Задължителната лятна пауза във Формула 1 беше въведена през 2014
Коментари Харесай

Никой не следи дали се спазват летните ограничения

Задължителната лятна пауза във Формула 1 беше въведена през 2014 година и за този период е забранена всякаква дейност, свързана със състезателните автомобили. През август спират да работят конструкторите, дизайнерите, инженерите, механиците, не се произвежда нищо за колите, аеродинамичният тунел също не работи, компютрите, на които се правят CFD-симулациите - също. Отборите дори нямат право да купуват самолетни билети и да резервират хотели в рамките на лятната пауза. В базите им остават да работят само екипите по поддръжка на сградите и счетоводството.

ФИА трябва да контролира спазването на тези ограничения през паузата, но федерацията вече обяви, че не прави това, а разчита на добрата воля на отборите, които се ограничават сами.

“Разбира се, съществуват подозрение, че тимовете прецизно съблюдават изискванията на лятната пауза - изясни отбор управител пред Speedweek, който обаче пожела анонимност. - Дори и ФИА да ревизира базите на тимовете, по какъв начин може да види какво вършат чиновниците вкъщи си? ”
 Биното: Няма потребност от промени във Ферари Биното: Няма потребност от промени във Ферари
Същият тим мениджър обаче потвърди, че съществува сравнително ефективен механизъм за съблюдение на тези ограничения.
 Доктор Марко изясни стила на каране на Макс Доктор Марко изясни стила на каране на Макс
“Всеки опит за машинация или нарушение на разпоредбите значи вдишване на сериозен риск - изясни източникът на Speedweek. - Най-голямата заплаха са така наречен “осведомители ”. Във Формула 1 чиновниците постоянно минават от един тим в различен и постоянно има такива, които са подготвени да разкрият в случай че предходният им шеф е направил нещо неправилно. От друга страна, постоянно е допустимо да изтече информация от компаниите-доставчици, с които работят тимовете. Но най-сигурното средство на ФИА са “осведомителите ”.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР