Мъск заплашва да съди изследователи, документирали нарастването на насаждащите омраза туитове

...
X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, заплаши
Коментари Харесай

X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, заплаши да съди група независими изследователи, чиито изследвания документираха увеличаване на речта на омразата в сайта от беше закупен миналата година от Илон Мъск.

Адвокат, представляващ сайта на социалните медии, писа до Центъра за противодействие на дигиталната омраза (CCDH) на 20 юли, заплашвайки със съдебни действия във връзка с изследването на организацията с нестопанска цел относно речта на омразата и модерирането на съдържание. В писмото се твърди, че констатациите изглежда имат за цел „да навредят на бизнеса на Twitter, като прогонят рекламодателите далеч от платформата с подпалващи твърдения“.

Мъск е самоопределящ се абсолютист на свободата на словото, който приветства обратно белите расисти и отричащите изборите в платформата, която той преименува на X този месец. Но милиардерът понякога се оказва чувствителен към критичните речи, насочени към него или към компаниите му.

Центърът, който има офиси в Съединените щати и Обединеното кралство, редовно публикува доклади за реч на омразата, екстремизъм и вредно поведение в платформи на социални медии като X, TikTok и Facebook.

Организацията публикува няколко доклада, критикуващи ръководството на Мъск, в които подробно се описва увеличаването на речта на омразата срещу LGBTQ, както и дезинформацията за климата след покупката му.

В писмото от адвоката на X се цитира един конкретен доклад от юни, според който платформата не е успяла да премахне неонацистко и анти-ЛГБТК съдържание от проверени потребители, които нарушават правилата на платформата.

В писмото адвокат Алекс Спиро постави под съмнение експертизата на изследователите и обвини центъра, че се опитва да навреди на репутацията на X. Писмото също предполага, без доказателства, че центърът е получил средства от някои от конкурентите на X, въпреки че центърът също е публикувал критични доклади за TikTok, Facebook и други големи платформи.

„CCDH възнамерява да навреди на бизнеса на Twitter, като отблъсне рекламодателите от платформата с подпалващи твърдения“, пише Спиро, използвайки предишното име на платформата.

„Мъск току-що обяви открита война“

Имран Ахмед, основател и главен изпълнителен директор на центъра, каза пред агенция Асошиейтед прес в понеделник, че неговата група никога не е получавала подобен отговор от никоя технологична компания въпреки историята на изучаване на връзката между социалните медии, речта на омразата и екстремизма. Той каза, че обикновено обектите на критиките на центъра отговарят, като защитават работата си или обещават да се справят с всички идентифицирани проблеми.

Ахмед каза, че се тревожи, че отговорът на X на работата на центъра може да има смразяващ ефект, ако изплаши други изследователи и откажат от изучаването на платформата. Той каза, че също се притеснява, че други индустрии могат да вземат под внимание стратегията.

„Това е безпрецедентна ескалация от компания за социални медии срещу независими изследователи. Мъск току-що обяви открита война“, каза Ахмед пред АП. „Ако Мъск успее да ни накара да мълчим, други изследователи ще бъдат следващите на опашката.“

Съобщенията, оставени от AP на Spiro и X, не бяха върнати веднага в понеделник.

Не за първи път Мъск отвръща на критиците. Миналата година той спря акаунтите на няколко журналисти, които отразяваха неговото поглъщане на Twitter. Друг потребител беше забранен за постоянно за използване на публично достъпни данни за полети за проследяване на частния самолет на Мъск. Мъск първоначално обеща да задържи потребителя на платформата, но по-късно промени решението си, позовавайки се на личната си безопасност. Той също заплаши да съди потребителя.

Първоначално той беше обещал, че ще позволи всяка реч на неговата платформа, която не е незаконна. „Надявам се дори най-лошите ми критици да останат в Twitter, защото това означава свободата на словото“, написа Мъск в туит миналата година.

Неотдавнашната заплаха на X за съдебно дело предизвика безпокойство от представителя на САЩ Адам Шиф, демократ от Калифорния, който каза, че милиардерът се опитва да използва заплахата от съдебни действия, за да накаже група с нестопанска цел, опитваща се да подведе под отговорност мощна социална медийна платформа.

„Вместо да ги атакува, той трябва да атакува все по-смущаващото съдържание в Twitter“, каза Шиф в изявление.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР