WTA 500 турнирът в Доха е единственият на ниво WTA

...
WTA 500 турнирът в Доха е единственият на ниво WTA
Коментари Харесай

Тя няма победа в тениса, но 7 от 9-те ѝ мача са в WTA тура


WTA 500 шампионатът в Доха е единственият на равнище WTA през идната седмица. Поради тази причина в главната скица не намират място даже тенисистки измежду първите 30 на международната класация. Имена като Каролина Плишкова, Мари Боузкова, Жил Тайхман, Лейла Фернандес са принудени да се надяват да преодолеят три съпернички единствено с цел да се доберат до същинската част от конкуренцията.

Всичко това би трябвало да значи отлични мачове още в квалификациите. И множеството са такива. Елизе Мертенс обаче имаше може би най-лесният дуел в своята професионална кариера. Белгийката завоюва с 6-0, 6-0 за единствено 40 минути на корта. Причината? Нейната съперничка Мубарака Ал-Наини, която несъмнено не изглеждаше на вярното място в съботния следобяд.

И това е изцяло обикновено, защото 21-годишната Ал-Наини в никакъв случай не е печелила професионален тенис мач. Да не приказваме за подобен на равнище WTA против тенисистка като Мертенс.

Само че, вярвате или не, 7 от общо 9-те мача на Ал-Наини в професионалния тенис са на равнище WTA. Всъщност и седемте мача са в Доха. Като една от малцината тенисистки в Катар Ал-Наини непроменяемо получава уайлд кард за квалификациите от уредниците, само че най-голямото ѝ достижение досега са извоюваните три гейма против Марта Костюк преди година.

Поражението от Мертенс е четвъртото от тези седем, в което Ал-Наини не печели нито гейм.  В същото време нейните опити да играе на по-ниско равнище не са доста. Едва през 2022-а тя за първи път игра в ITF тура. В два поредни шампионата в Тунис с награден фонд 15 хиляди $ тя загуби на старта в по два сета.

Мубарака няма доста впечатляваща кариера и при девойките, където има едвам седем победи. Върхът за нея е единственият шампионат, на който записва два поредни триумфа и надлежно доближава до четвъртфиналите.

Към момента Катар няма тенисистка с позиция в международната класация. За неналичието на качествени тенисистки в страната приказва и фактът, че Ал-Наини е единствената локална тенисистка с уайлд кард за шампионата в Доха. Останалите две в квалификациите бяха дадени на Даян Пари и Екатерина Яшина, а тези за главната скица получиха Ипек Оз и София Кенин.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР