WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия

...
WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия
Коментари Харесай

Три пъти WOW! Range Rover Velar пленява с красота, лукс и обноски

WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия Range Rover Velar? Красотата на този автомобил толкоз мощно пленява съзнанието, че всеки, който може да си го разреши, не се колебае и пристъпва към покупка. Именно това е била задачата на основателите на новия Range Rover Velar – хората да го желаят още преди да са влезнали вътре и преди да са го покарали. Когато се озовете в него, още един път ще кажете WOW, тъй като зад красивия дизайн на екстериора се крие първокачествен първокласен салон с голям брой модерни функционалности, в който ще желаете да сядате всякога, когато се постанова да пътувате. Най-приятна изненада идва когато подкарате Velar. WOW! Тогава сигурно ще се убедите, че това е най-хубавият Range Rover за шофиране и на часа ще се обадите на счетоводителя си, с цел да го уведомите, че ще извършите покупка на нов автомобил. Пък дано той да му мисли за бюджетите.

Новият всъдеход Range Rover Velar е позициониран в гамата на марката сред компактния Evoque и огромния Range Rover Sport. От дебюта си до момента и двата модела станаха шлагери у нас, само че Velar ги превъзхожда с елегантния си дизайн и непреходната хубост на екстериора. Наблюдавах деликатно първата реакция на хората, когато го виждаха за първи път на представянето му във Военната академия и по време на премиерата му на автомобилния салон в София, и тя в действителност беше WOW! Силуетът му, пропорциите, обособените елементи, цветовете и отблясъците – всичко това кара хората да се възхищават при появяването му. А на улицата, на пътя, Velar наподобява още по-впечатляващо, тъй като блестящо се откроява на фона на останалите коли.
Галерия със фотоси на новия Range Rover Velar

Силуетът му е динамичен и под напрежение със мощно наклонените задни стойки на покрива, късия челен надвес и скосения заден надвес. Горната част на каросерията е оцветена в черно, профилът е с висока линия на прозорците, което още повече ускорява спортното лъчение. Тесните ромбоидни LED светлини, врязващи се леко в елегантната решетка и огромните отвори за въздух в предната ризница образуват нападателната предница, а задните светлини също са тесни и свързани. Дръжките на вратите са скрити в каросерията и се демонстрират, когато се приближите до колата с ключа в джоба или в ръка. Моделът с пакет R-Dynamic има аеродинамичен бодикит на каросерията и 21-инчови джанти от леки сплави вместо 18-инчовите колела.

Влизайки в новия Range Rover Velar идва второто WOW! Салонът на Velar е като космос. Дисплеите в този автомобил са невиждани до момента. Такъв лукс няма даже в актуалните Range Rover и Range Rover Sport. В новия SUV има доста решения, които в бъдеще ще се внедряват във всички модели на Range Rover. Днес точно той е най-прогресивният, най-технологичният и най-шикозният представител на марката. Воланът е многофункционален, като от двете му страни са ситуирани сензорните бутони - за контролиране на силата и тембъра на звука, за промяна на радиостанцията или музиката, телефона, адаптивния круйз-контрол и отоплението на кормилото. Сядайки във Velar и натискайки бутона за пускане на мотора, виждам по какъв начин всичко в салона оживява и автомобилът се трансформира в сходство на кабина на галактически транспортен съд със светодиодно осветяване. Кръглият селектор на трансмисията се демонстрира при стартирането на мотора. В кокпита на Velar има единствено два въртящи се бутона, посредством които се настройва температурата на въздуха и режимите на придвижване. Дори в тези дребни кръгли уреди има дребни екрани с числа и графики. Всички останали функционалности за ръководство са изведени на монитори – един пред лидера и два на наклонената централна подпора. Точно пред мен се намира голям 12,3-инчов екран, който извършва функционалността на приборен панел.

На централната подпора има още два 10-инчови сензорни екрана, от които се ръководи мултимедийната система Touch Pro Duo, дебютирала при Velar. С функционалностите се работи бързо и елементарно, и както споделят маркетинговите експерти – интуитивно и ясно. За бързината способства 4-ядреният процесор Intel, който си знае работата. Наклонът на горния екран се контролира в период да 30 градуса, като на него се изписват индикаторите на навигацията, телефона, мултимедията и външната температура. Долният екран е вграден в централната подпора и от него се контролира климата, аудиосистемата и избора на режимите на придвижване. И двата монитора имат превъзходна графика – толкоз ярка и контрастна картина не съм виждал към момента нито в един автомобил. За огромно улеснение на предното стъкло се проектират най-необходимите данни за лидера, в това число и указателните стрелки на навигацията.

Зад кормилото на Range Rover Velar елементарно можете да настроите най-подходящата за растежа ви позиция, с помощта на електрическите регулировки на седалката, облегалката и кормилната подпора. Независимо дали сте мъж с растеж 2 метра или фина дребна дама, ще можете да се настаните комфортно и да управлявате този SUV. За комфорта ви ще се погрижат отопляеми седалки с функционалност за вентилация и масаж, камери за 360-градусов преглед, аудиосистема с мощ 1600 вата и технология за мониторинг на слепите зони, Bluetooth връзка, Wi-Fi, система за независимо паркиране, за различаване на знаците и установяване на умората на лидера. На втория ред седалки могат да пътуват комфортно двама междинни на растеж пасажери, като наклонът на облегалките се контролира. Обемът на багажника е измежду най-големите в сегмента - 673 литра в обикновено положение и 1731 литра със сгънати облегалки. Срещу доплащане багажната врата може да се оборудва с електрозадвижване с функционалност за сензорно отваряне, като за задачата е належащо да протегнете крайник под бронята.

Новият Range Rover Velar се предлага с шест мотора – три дизелови и три бензинови. Според настройката на българските клиенти, 4-цилиндровите елементи надали ще съставляват необикновен интерес у нас. Тук най-търсен ще е Velar с 3,0-литровия V-образен турбодизелов мотор с оптималната мощ от 300 к.с. В комбиниране с 8-степенната автоматизирана скоростна кутия на ZF, моторът форсира зашеметяващо бързо тежащия над 2 тона всъдеход, като голямата двигателна сила от 700 Нм е разполагаем на лидера още от 1500 об./мин. Ускорението от място до 100 км става за 6,5 секунди, само че в първите метри усилването е гладко, а по-късно внезапно забелязвате, по какъв начин се движите с много над разрешената скорост на автомагистралата. Въпреки, че Velar е динамичен SUV, разходът на гориво е много сдържан. Обещаните от производителя 6,4 л/100 км са мъчно постижими, само че по време на теста всъдеходът се задоволяваше с към 8 л/100 км, която обаче също е доста добра стойност.

Пътищата у нас са толкоз разнородни, че имах опция да тествам Range Rover Velar както на гладката част от автомагистралата, по този начин и на междуселищен път, посипан с дупки и неравности, а като за похлупак даже по терасите на открит рудник. Тук за трети път си споделям WOW, тъй като моделът ме завладя с пътното си държание. На пътя Velar се държи като лек автомобил, без да се наклонява в завоите, с рафинирани маниери и доста точно ръководство от кормилото. На неприятния път първокласният SUV оборудван с опционалното въздушно окачване вози удобно като лимузина. Като при един същински всъдеход, пътният луфт може да се усилва до 25 см, има наложително система Terrain Response 2 от Land Rover и Velar може да преплува водни трудности с дълбочина до 65 см. Благодарение на функционалността Grounding Detection, Velar може да се повдига над трудностите, които не сте забелязали, да вземем за пример под водата или да нивелира каросерията при изтегляне на ремарке до 2500 кг. Функцията Advanced Tow Assist разрешава на лидера да движи автомобила на заден ход с ремарке посредством въртящия се контролер на системата Touch Pro Duo без да би трябвало да върти кормилото в противоположна посока.

Безспорно клиентите на Velar ще са най-вече естети. Те ще карат колата главно по добре поддържан еднакъв път, само че през зимата ще вървят до планината със ски в багажника, което у нас от време на време изисква изключителни офроуд качества. Едва ли бъдещите притежатели на Range Rover Velar ще го подложат на тежък офроуд с кални коловози, само че може би постоянно ще търсят уюта на високопланински хотели, до които не постоянно пътят е добър и изчистен. Към момента у нас се оферират най-различни версии на колата, в това число и най-богато оборудваният Range Rover Velar First Edition за 216 530 лв., което е съвсем два пъти повече от стартовата версия. Може да ви се коства много скъпо, само че сред премиерата на Velar и началото на продажбите са получени 80 000 поръчки за коли от хора, които значително не са знаели съвсем нищо за колата и са били подготвени да я купят без да гледат.
Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4803
Широчина, мм: 1950
Височина, мм: 1665
Междуосие, мм: 2874
Собствено тегло, кг: 1959
Вместимост на резервоара, л: 66
Двигател
Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов
Работен размер, куб. см: 2993
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 300 при 4000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 700 при 1500-1750
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 241
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,5
Среден разход, л/100 км: 6,4
Вредни излъчвания СО2, г/км: 167
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 175 540

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 5003
Широчина, мм: 1968
Височина, мм: 1679
Междуосие, мм: 3004
Собствено тегло, кг: 2205
Вместимост на резервоара, л: 80
Двигател
Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов
Работен размер, куб. см: 2987
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 275 при 4000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 600 при 2000
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 230
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,9
Среден разход, л/100 км: 7,2
Вредни излъчвания СО2, г/км: 189
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 153 500

Автор Денислав Стоянов
Снимки Land Rover
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР