Wolfgang Volz Милиони хора от цял свят през лятото на 1995

...
Wolfgang Volz
Милиони хора от цял свят през лятото на 1995
Коментари Харесай

Пристрастно за Кристо – спомени и размисли на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева

 Wolfgang Volz Милиони хора от целия свят през лятото на 1995 година видяха онлайн забуления Райхстаг. Милиони направиха същото за две седмици по малкия екран. Всяко мнение по отношение на това дело на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод – от възторженостите до цялостното отказване, е скъпо с отношението си към нещо, което няма да се повтори в никакъв случай към този момент. Човек може да види " Мона Лиза “ в Лувъра и " Нощна стража “ в Рейксмузеум още веднъж и още веднъж, само че от забуления Райхстаг в Берлин остана единствено спомен. По мотив своята концепция Кристо ще запише: " Едно виждане, едно произведение на изкуството, един подарък на Берлин. За миг Берлинският Райхстаг би трябвало посредством художествено наблягане, по живописен метод да се трансформира в само по рода си незабравимо произведение на изкуството “.

Както и за всички други свои планове, по този начин и за този Кристо и Жан-Кпод заплащат със свои лични средства всички разноски по реализацията му. За да докара до дъно " плана на своя живот “ Кристо и неговата брачна половинка посещават 54 пъти Германия. Те надали щяха да съумеят, в случай че Христо Явашев – Кристо не беше роден в Габрово, България или на Балканите. Осъществяването на плановете му също би било под въпрос, в случай че до него не е французойката Жан-Клод – негов земен близнак, родена същата година и месец, ден и час в Казабланка.

В ранният следобяд на 24 юни 1995 приключва най-крупния план на Кристо и Жан-Клод – по пакетирането на постройката на Райхстага. От западния й портал фотографът Волфганг Волц снима хилядите хора, които се събират към постройката, с цел да станат очевидци на това извънредно създание на световноизвестния авангардист от български генезис Кристо и неговата брачна половинка Жан-Клод.

Тези първи фотографии на пакетирания Райхстаг са направени в дните от 23 до 29 юни 1995 и са издадени като постери от издателство Шумахер в Дюселдорф. Трите екземпляра са подписани персонално от Кристо и Жан Клод и бяха експонирани за първи път във 8-то Межународно биенале на графиката във Варна през 1995 година То остава единствената профилирана интернационална графична галерия за модерно изкуство, в която Жан-Клод и Кристо участваха, и към която те засвидетелстваха своето користолюбие. На нея, Международното жури за премиите, в състава на което влизаха проф. Стоимен Стоилов – създател на Биеналето във Варна, Мартин Левин – президент на Асоциацията на американските графици, доктор Филип Маурер – шеф на " Клайне галери “ във Виена, доктор Бернард Кеплер – шеф на Биеналето на графика дребен формат в Лодз, Полша, проф. Борислав Стоев, ръководител на СБХ, проф. Стоян Стоянов – ръководител на фондация " Арт Диалог “ в България, носителите на Гран при на Биеналето във Варна, 1993 година, Роберт Янчович от Словакия и Георги Лечев от Варна. Световноизвестните авангардисти бяха отличени със " Златен диплом “ за своя принос в актуалното изкуство. Това е премия, която до през днешния ден остава единствена по рода си в историята на Биеналето във Варна.

В раздела за особено присъединяване в Биеналето, бяха показани 4 постера под общото заглавие " Опакованият Райхстаг “. Берлин. 1995 година, представящи " Западният портал на Райхстага в ранния следобяд на 24.06.95 “, 30х40 см; Изглед от покрива на Брандербургската врата към " Опакованият Райхстаг “, 50х70 см; Изглед от горната страна към западната и северната фасада, 60х80 см; " Западният портал през нощта на 23.06.95 “, 50х70 см.

Тогава през 1995 за първи път стана допустимо и издаването на пълноцветен азбучник на Биеналето на графиката във Варна с финансовата поддръжка по план към Европейската комисия.

С куратора на Кристо и Жан-Клод предстоеше да договорим в границите на идващото 9-то издание на Биеналето да представим и гостуваща галерия с истински рисунки, графики и литографии. Смяната на длъжността ми в Биеналето, както и последващите сложни интервали на тежка икономическа рецесия с неконтролируема инфлация и политически разтърсвания, дадоха своите отблясъци върху организацията на Биеналето през 1997. Кореспонденцията ни с куратора на Жан-Клод и Кристо, господин Крафт, прекъсна за повече от година и това попречи, както на реализацията на по този начин замислената галерия, по този начин и на вероятното пътешестване на Кристо и Жан-Клод до България, за което бяха изявили предпочитание. В тази година и половина нямаше финансова поддръжка от локалната администрация и от Министерството на културата, с цел да се осъществя сходна огромна концепция. Така пропуснахме един доста скъп късмет, който в никакъв случай повече няма по какъв начин да се повтори. А действително, имаше подобен!

Варна е родният град на бащата на Христо Явашев – инж. Владимир Ананиев Явашев, обвързван е с научните писания на дядо му, учен Анание Явашов, който дружно с Карел Шкорпил основават тук Дружеството за събиране на археологически материали, тъкмо тук в историческата постройка на Първа мъжка гимназия. Вероятно това има връзка и с изключителния жест, който Кристо направи към нас, да поддържа с присъединяване си актуалното изкуство в България и като международно име в актуалното изкуство да издигне високо равнището на Варненското биенале.

С писмо от 26 март 1997, получено на 6 май 1997 в Биеналето на графиката, господин Крафт ме осведоми за невъзможността, заради прекратена сред нас преписка за представянето на галерия с рисунки, графики и литографии на зведната двойка: " Кристо и Жан-Клод предложиха да Ви изпратят изложбата си с техни постери. Тя се състои от 53 постера в тираж. Има фотографии на осъществени планове, с разнообразни размери, и в размер 50 х 70 см. Има постери с рисунки и колажи на Кристо. Всички постери не са в рамки. Те не би трябвало да ни се връщат назад. Ако желаете да Ви изпратим тези 53 постера, апелирам уведомете ни и ще ги опаковаме и ще Ви ги изпратим по въздушна поща в България “…  И това се случи, написах писмо единодушие, осигурих средствата по превоза им от Базел до Варна благодарение на спонсори и след моето благодарствено писмо към Жан-Клод и Кристо и куратора им господин Крафт получихме и публично писмо за направеното от тях подаяние.  

Изложбата под названието Постери, планове и фотографии на Кристо и Жан-Клод показах в границите на 9-то Международно биенале на графиката в полуетажа пред Заседателната зала на Община Варна. На формалното разкриване участваха не повече от 12 индивида, от тях единствено пет художника. И в този момент нямам коментар за този факт, само че още чувствам тъмната сянка на неразбирането, непознаването и нежеланието, под която изкуството ни линее.  

По своята мащабност тази галерия на Кристо и Жан-Клод, с която се показаха в границите на 9. Варненско биенале на графиката, няма аналог в България. Независимо от компликациите, които срещах в моята работа и живот през интервала 6 декември 1995 – 29 юли 1997, аз съм щастлива, че тази изключителна експозиция, Постери, планове и фотографии на Кристо и Жан-Клод, деликатно подбрана и подписана персонално от създателите, финално се осъществя, като взаимен план със куратора на Кристо и Жан-Клод, г- н Josi Kraft /Швейцария/.

И въпреки всичко правя оценка обстоятелството, че изложбата-дарение, която е част от богатия фонд на " Галерията за графично изкуство “ към Международното биенале на графиката във Варна, при други условия и без моите персонални старания,  както и без поддръжката на моите другари, не би се състояла, и ние не бихме имали това подаяние. Сега са минали 25 години от тези събития, само че благодаря на всички, които тогава ми помогнаха, тъй като тази сбирка е част от националното ни благосъстояние.

В идващите години дарената галерия на Жан Клод и Кристо беше показана в други галерии в България, в Добрич, Пловдив, Варна. Във Варна бяха показани още две изложения – от Галерията за графично изкуство (ГГИ) към Биенале на графиката – Варна по план на изложба " Графит “ през 2013 година с прожекции на филми и беседи на известния публицист Тома Томов и през 2017 взаимно с ГГИ и Евгения Атанасова с показване на нейния филм за плана на Кристо и Жан-Клод " Плаващите кейове “ в езерото Йезо, Италия.

Гостуващата в ГХГ " Борис Георгиев “ – Варна галерия от Музея на Националната художествена академия включва 6 етюда от времето на образованието на Христо Явашев в Академията и сбирката от 10-те подарени постера от негови по-късни планове, осъществени взаимно с Жан-Клод. В сбирката са постери от осъществените им планове, само че всички те впечатляват с едно характерно качество – тяхната диалектична елементарност и изясненост. Тя участва още в ранните творби на Кристо, само че с течение на времето се постанова от ден на ден като жанр. Логично е да се допусна, че желанието за изясненост и точност идва от младежките години на Кристо, прекарани тук в България.

Академичният натурализъм бележи ранните етюди на художника, само че живописните му портрети, правени в студентските му години, се отличават по жанр. В изложбата са показани две копия –  единият е портрет на художничката Дора Бонева, с която го свързва другарство от детските му години в Габрово, когато рисуват в курса на Априловската гимназия при художника Борис Попов – именит възпитател обучил и подготвил за изкуството ни десетки надарени български художници. По-късно те още веднъж са дружно, в Националната художествена академия.  Портретът е основан през 1956,  малко преди Христо Явашев да напусне България. Още тук в него се вижда живописното майсторство в богатото тонално създаване, в линиите, уловили присъщите черти, това е един хубав портретен облик, огрян от деликатност и страст, нарисуван от художник с гений и ентусиазъм.

От това време, когато са основани ранните му студентски етюди и живопис, има и още един портрет, който представяме в изложбата. Той е на актрисата Грациела Бъчварова. За него Христо Явашев получава първа премия за портрет на галерия в Пловдив. Вълнуваща е историята, която има видната варненска актриса за другарството си от студентските години з  Wolfgang Volz аедно с него, брат му артистът Анани Явашев, с който са в един курс на Театралната академия. Звездните имена в културата ни като Методи Андонов, Йоан Левиев, Христо Стефанов са част от приятелския кръг. Христо Явашев рисува портрета на Грациела, само че неговият брат Анани е избрал костюма, шала с ажури, фината копринена блуза, златния медальон. Изящната ръка, сложена пред гърдите, нежният овал на лицето, верните черти, светлият загар на кожата, живите черни очи, леко повдигнатите вежди, венеца от къдрици, сдържаната в топли цветове живописна гама и кафевия звук, на фона на който се откроява изображението, имат непосредственост с типичен салонен портрет.

В портрета на Грациела Бъчварова има страст, усеща се живото другарство сред художника и неговия модел. Актрисата споделя по какъв начин по време на сеансите са споделяли своите стремежи, говорили за изкуство, за ползите си и благосклонностите си, за театъра, изложбите, музиката и фантазиите си. Едно чисто другарство, което е обвързвано и със фамилията на Христо Явашев, родителите и братята му, другарство, което продължава и откакто Христо напуща България. Години по-късно, когато артистът Анани Явашев потегля за Америка, при известния си брат, Грациела му дава портрета си с едно малко писмо до Кристо и той поставя подписа си на него. През 1992 в ГХГ – Варна, се показва галерия на Христо Явашев – Кристо, в която взе участие и портретът на Грациела. Той е показан през 2007 година в ХГ – Добрич по време на представянето на автобиографичната й книга " Тишината в мен “, в която има специфични редове за другарството й с Анани и  Христо Явашев – Кристо.

Висок професионализъм и уважение към класическото изкуство проличава в портретите на Явашев, с които по-късно в Париж той стартира своята кариера на художник. Това е изключително значимо за рисунките и плановете му, където той постоянно употребява текстове, съответни механически и топографски термини и числа, които подкрепят или изясняват образното изображение / Мюнхен, 1992/. Без да бъде изчерпателна ретроспекция за изкуството им, експозицията показва главно най-значимите творения, осъществени в интервала 1969-1996 и дава пространна визия за самостоятелният им принос в актуалната международна просвета.

Изложбата на Кристо и Жан-Клод е прекарване, с което художникът ни оказва неповторимостта на едно мигновение, магично изместващо и разширяващо границите в пространството на изкуството.

За своето изкуство в диалог с Барбара Даймънстейн в рубриката " Светът на изкуството “, Ню Йорк, 1994, Кристо беше споделил:

" … Тези планове съществуват, с цел да предизвикат нашата визия за изкуството. Временният им темперамент също е част от посланието – да се предизвика безсмъртието на изкуството… Всичко това е част от моето изкуство, тези планове са краткотрайни, това също демонстрира, че те показват по своему някаква уникалност. Смятам, че в края на 20. век ние всички повече и повече се изправяме пред нуждата да станем очевидци на нещо неповторимо. По целия свят сме заобиколени от повторението на нещата – светът на Уолт Дисни, Олимпийските игри международните панаири, в действителност жадуваме да зърнем нещо, което се случва един-единствен път в човешкия живот. И защото тези планове носят в себе си сходно измерение, те се появяват един-единствен път в човешкия живот, в никакъв случай повече няма да има " Чадърите “, в никакъв случай повече няма да има " Бягащата ограда “, " Понт-Ньоф “. И когато те се появяват, ненадейно всеки схваща, че участва на нещо, което в никакъв случай няма да се случи… Защото уникалността е евентуално най-важната част от всеки план “.

Разбрахме ли го ние това, оценяваме ли го? Мисля, че с тази неповторима галерия, един неповторим човек и създател даде опция на нас, хората от неговата Родина, да преживеем чудесата, които той дружно с Жан-Клод сътвори за човечеството.

Кристо е тук, Кристо се върна посредством изкуството си тук, тъй като в този момент и чрез тая галерия, както е и в самото му изкуството, ние можем мислено, мечтаейки пред неговите планове и творения, в дребния откъслек на своето време да се докоснем до красивата магия на неговите неземни творения.

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Още за изложбата с ранни произведения на Кристо във Варна четете тук: https://artvarna.net/

Подробности: http://varnacityartgallery.com/

Още за артистичните събития във Варна: https://artvarna.net/events/

 

 

 

 

 

 

 

  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР