Windows компютрите дават повече свобода на потребителите по отношение на

Windows компютрите дават повече свобода на потребителите по отношение на ...

Три причини Windows РС да е по-желан от Mac


Windows компютрите дават повече свобода на потребителите по отношение на хардуера и игрите
(снимка: CC0 Public Domain)

Дилемата Windows или Mac изглежда ще терзае потребителите докато има персонални компютри. Всеобщо е мнението, че епълските компютри са по-изпипани, но в някои отношения Windows сякаш е по-удобна платформа за работа и забавление.

Ето три причини, поради които много потребители – особено тези, които вече са свикнали с операционната система на Microsoft – биха предпочели компютър с Windows вместо такъв с macOS:

Mac има хардуерни ограничения

Първото нещо, което може да спре „разбирачите” да си купят Mac компютър, е хардуерът. Не, че той е лош, напротив. Проблемът опира до надграждането на компонентите.

Apple няма основна поддръжка за графичните карти на Nvidia. В интернет са достъпни само уеб драйвери, които осигуряват работа на видеото, но не и разгръщане на пълния потенциал на Nvidia, което е разочароващо за потребители, предпочитащи графичните решения на този производител.
още по темата
Актуализирането на хардуера в Mac също е проблематично. В повечето епълски компютри RAM паметта е споена на дънната платка, а нормална модулност на различните блокове има само при Mac Pro, който струва луди пари.

В същото време при Windows компютрите всичко е много по-лесно, когато става въпрос за стационарни решения. Ентусиастите могат да си изградят страхотни конфигурации, а операционната система „ще вземе” целия необходим софтуер в движение. Освен това впоследствие всеки компонент може да бъде заменен без проблеми.

Mac не е създаден за игри

Понякога ви се иска да си починете от работата и да изиграете нещо. Но ако сте на Mac, не всички топ заглавия ще се изпълняват с наистина висока честота на кадрите (над 60 fps). Освен това повечето игри нямат поддръжка за macOS. За какво изобщо говорим тогава?

Да, Mac не е създаден за игри, той има различна аудитория. Но купувайки компютър, човек иска да си подсигури и развлечението, а при Windows няма проблем с игрите. Единственото нормално решение за игри на Mac е услугата GFN (GeForce Now), която изпълнява всичко на облачни сървъри.

Управлението на Windows е по-удобно

Системата за управление на прозорците в macOS търпи критика, заради малкия размер на бутоните за затваряне, минимизиране и максимизиране. Докато в Windows бутоните са с нормален размер и много по-лесни за използване. За някои това може да изглежда като незначително, но за други е истински проблем.

Освен това стандартните инструменти на macOS не позволяват прикрепване на прозорец отстрани на екрана с леко движение на ръката. Има софтуер от „трета страна” за тази цел, който решава проблема. Но защо да се плаща за нещо, което трябва да работи по подразбиране?

Естетически, компютрите на Apple са по-красиви от Windows конкурентите
(снимка: CC0 Public Domain)

И накрая, не може да се затвори приложение на macOS с просто щракане върху кръстчето в прозореца (с изключение на единични програми). При Windows това е достатъчно, но на macOS трябва да затворите всяка програма от Dock. Само така можете да сте сигурни, че програмата вече не хаби ресурсите на процесора и RAM-а.

И все пак…

Каквито и критики да търпи macOS, те могат да се възприемат като субективни, а желанието да притежавате Mac не отслабва. Чисто естетически, компютрите на Apple са красиви. Те имат отлична клавиатура, ергономична кутия, всичко е премислено до най-малкия детайл. Използването на такова устройство е удоволствие, което не може да се каже за около 99% от лаптопите на Windows.

Ако в крайна сметка сте минали на Mac, но ви липсват някои удобства на Windows, можете да пуснете Windows на Mac, макар с „патерица” – чрез виртуална машина или Boot Camp и все нещо няма да се стартира или да работи по предназначение.

Готови ли сте да изтърпите това, само и само да сте на Mac, ако няма да използвате всички вградени функции като SideCar, бърз достъп до съобщения на iPhone, онлайн покупки с Apple Pay и т.н. А за стационарно решение едва ли има нещо по-добро от обикновен Windows компютър.

Източник: technews.bg