Windows 10 е отмираща операционна система според Microsoft. Компанията планира

...
Windows 10 е отмираща операционна система според Microsoft. Компанията планира
Коментари Харесай

Microsoft изброи причините, поради които Windows 11 е по-добър от Windows 10, но забрави нещо много важно

Windows 10 е отмираща операционна система съгласно Microsoft. Компанията възнамерява да приключи поддръжката на Windows 10 през октомври 2025 година. Въпреки, че клиентите могат да удължат поддръжката с до 3 години, те би трябвало да платят на Microsoft за тази привилегия.

Не бива да ни изненадва, че главната цел на Microsoft е да накара потребителите да преминат към Windows 11. На някои от съществуващите компютри може да бъде конфигуриран Windows 11, а в случай че това не е допустимо, Microsoft предлага вместо това да си закупите нов компютър с Windows 11.

Във връзка с това, компанията разгласява сравнителна таблица, с цел да подчертае преимуществата, които Windows 11 предлага пред Windows 10.

В таблицата са съпоставени функционалностите на двете версии на Windows и са изброени няколко, които са извънредни за Windows 11. Това е привързан лист, защото желанието на Microsoft е да притегли повече хора към Windows 11.

Ексклузивни функционалности на Windows 11:

Нов потребителски интерфейс, който е по-лесен за очите и по-лесен за използване;
Нов интерфейс на уиджетите, който демонстрира вести и друга информация;
Интелигентни рекомендации в старт менюто и File Explorer;
Табове на File Explorer;
Енергийни рекомендации за следене на енергийната ефективност;
Passkeys (кодове за достъп), интегрирани с Windows Hello;
Събуждане при доближаване. Заключване при отдалечаване;
Интелигентен надзор на приложенията посредством ограничение на инсталациите на приложения до такива:с добра известност “;
Безпроблемно презареждане;
Надписи в действително време;
Разказвачът поддържа естествени гласове;
Windows Studio Effects за видеоразговори (само на някои устройства с процесори на Qualcomm);
Автоматичен HDR;
Динамично осветление;
Изход за сканиране на кръстосани адаптери за „ понижаване на латентността и увеличение на честотата на фрагментите при геймърските преносими компютри “.
Оптимизации на игрите за Windows;
Лента на контролера за връщане в игрите;

Можете да разгледате цялостния лист тук.

Списъкът е изненадващо дребен. Полезността на доста от „ преимуществата “ зависи значително от метода, по който употребявате компютъра си. За хората, които не играят игри, всички извънредни функционалности, свързани с игрите може да се окажат безсмислени.

Някои функционалности може също по този начин да са по-малко привлекателни за избрани консуматори. Интелигентните рекомендации или уиджетите да вземем за пример не се харесват на всички консуматори на Windows 11.

Какво пропуща Microsoft, което е толкоз значимо?

Компанията не изброява нито една функционалност, която да е извънредна за Windows 10. Това е разбираемо, защото компанията желае да убеди потребителите да употребяват Windows 11, а не да се придържат към Windows 10. На тази страница за поддръжка на Microsoft са изброени функционалностите, които са изчерпани или отстранени в Windows 11.

Ето най-важните от тях:

Живи плочки в старт менюто; Лентата на дилемите към този момент не може да се реалокира в профил или отгоре; В File Explorer липсва алтернатива за опазване на търсенията; Тапетите на работния плот към този момент не се синхронизират; Internet Explorer е сменен от Microsoft Edge с IE Mode;

В Windows 11, а в по-малка степен и в Windows 10 има и други разработки, които могат да създадат Windows 10 да наподобява удобен за някои. Един от главните проблеми е въвеждането и ускоряването на рекламата при Windows 11.

В Windows 11 Microsoft интензивно популяризира личните си артикули и услуги, а също по този начин се пробва да разпространява приложения от други разработчици.

Ето един повърхностен лист на измененията в тази посока:

При заключен екран може да се демонстрира реклама; В началния екран в настройките има реклами за Microsoft 365 и други абонаментни услуги, като да вземем за пример Game Pass; Секцията за приемане на помощ демонстрира реклами; Промоции на приложения в старт менюто в раздел „ Препоръчано “. Изскачащи реклами, да вземем за пример за рекламиране на Bing.

Слонът в стаята

Милиони компютри с Windows 10 не могат да бъдат надградени до Windows 11. Новите или изчезналите функционалности нямат значение за тях, защото компютрите в никакъв случай няма да получат предложение посредством Windows Update за надграждане до Windows 11.

Въпреки че множеството от тях могат да бъдат надградени, като се заобиколят инспекциите на систематичните условия на Windows 11, някои не могат. Microsoft вкарва по-строги ограничавания във версия 24H2 на Windows 11, която ще излезе по-късно тази година.

Възможно е бъдещите актуализации да вкарат нови условия или да ги наложат. Тогава засегнатите устройства ще останат с избрана версия на Windows 11, чиято поддръжка в последна сметка ще завърши.

Това оставя единствено две благоприятни условия да продължите да употребявате устройствата:

Да останете с неподдържаната версия на Windows 10 или 11.
Мигрирайте устройството към Linux.
Първият вид не е целесъобразен, защото оставя системата отворена за евентуални офанзиви. Макар че някои от тях могат да бъдат понижени, да вземем за пример посредством спиране на всякаква връзка с интернет, това не е използвано за множеството случаи на потребление.

Миграцията към Linux е вторият вид. Това е сложна задача, защото изисква опознаване на нова операционна система от нулата.

Какво ще кажете вие? Използвате ли Windows 10 на вашите устройства? Какво ще вършиме през октомври 2025 година?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР