Western Digital Corporation е много по-зависима от пазара на твърди

...
Western Digital Corporation е много по-зависима от пазара на твърди
Коментари Харесай

Western Digital приключи фискалната си година със загуба от 1,7 млрд. долара и спад на приходите с 1/3

Western Digital Corporation е доста по-зависима от пазара на твърди дискове и SSD-та, в сравнение с Seagate Technology, и по тази причина, на фона на спадащите цени в този сегмент показва присъщи финансови резултати освен за четвъртото фискално тримесечие, само че и за цялата година. В последния случай приходите са намалели с 34%, а загубата в края на годината възлиза на 1,7 милиарда $.

В устрема си да направи резултатите от миналите отчетни интервали по-представителни, Western Digital Corporation даже акцентира поредната динамичност на измененията във финансовите индикатори – макар, че в доста случаи тя беше негативна, тя не плашеше вложителите с огромни стойности на спад в безусловно изражение. Общите доходи на корпорацията през последното тримесечие спаднаха с 41% до 2,67 милиарда $ на годишна база и с 5% на поредна. За цялата фискална година те спаднаха с 34% до 12,32 милиарда $.

Според прессъобщение, сегментът на WD за облачни услуги е съставлявал 37% от всички доходи през четвъртото тримесечие, само че е намалял съвсем на половина на годишна база до 994 милиона $, като приходите както от SSD дискове, по този начин и от магнитни твърди дискове са намалели. Сегментът на клиентите съставлява 39% от тримесечните доходи на WD, като те са намалели с 37% на годишна база до 1,035 милиарда $, само че са се нараснали с 6% на годишна база заради растежа на доставките на дискове за игрови конзоли.

И най-после, потребителският сегмент съставлява 24% от приходите на WD през последното тримесечие, което е с 3% повече вследствие на по-високите доставки на SSD-та на дребно, само че с 19% по-малко на годишна база до 643 милиона $. За цялата фискална година приходите на WD от облачни услуги са намалели с 34%, приходите от клиенти са намалели с 39%, а приходите от потребителски услуги са намалели с 26%.

Маржът на облагата за четвъртото тримесечие спадна от 31,9% на 3,4% на годишна база, оперативните разноски понижиха с 16% до 742 милиона $, като оперативните загуби бяха 650 милиона $, а чистите – 715 милиона $. През фискалната 2023 година WD регистрира оперативни загуби от 1,3 милиарда $ и чисти загуби от 1,7 милиарда $.

За настоящото тримесечие WD чака да генерира доходи от 2,55 до 2,75 милиарда $, да резервира оперативните разноски в диапазона от 665 до 685 милиона $ и да поддържа марж на облагата от 1,9% до 4,0%. Загубите от ниското натоварване на индустриалните линии в сегмента на твърдите дискове и SSD-та ще бъдат в диапазона от 200 до 220 милиона $, спрямо 211 милиона $ през предишното тримесечие. Компанията възнамерява да понижи доста финансовите разноски през настоящата финансова година.

Положително в цялата обстановка е, че в 3-месечната презентация се акцентира 40% нарастване на междинния потенциал на SSD-та в потребителския сегмент на годишна база. През последното тримесечие WD стартира всеобщи доставки на 26 TB твърди дискове, употребяващи последната версия на технологията Ultra SMR. Скоро ще стартират доставки на 28 TB твърди дискове, употребяващи Ultra SMR технологията за запис. Брутният потенциал на доставените твърди дискове на WD през последното тримесечие е намалял с 18% поредно, като броят на доставените твърди дискове на годишна база е понижен от 16,5 милиона на 11,8 милиона единици, а междинната цена на един диск е 99 $ по отношение на 120 $ година по-рано. На облачния сегмент се падат 5,8 милиона от тези дискове, на потребителския сегмент – 3,3 милиона броя, а на потребителския сегмент – 2,7 милиона броя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР