Взривоопасен колет бе открит днес в Държавната канцелария (сградата на

...
Взривоопасен колет бе открит днес в Държавната канцелария (сградата на
Коментари Харесай

Колети бомби хвърлиха в паника Германия

Взривоопасен колет бе открит през днешния ден в Държавната канцелария (сградата на държавното управление - б.а.) в град Ерфурт, столица на федерална провинция Тюрингия, написа КлубZ. Пратката в кашон на компанията снабдител на пратки DHL е пристигнала късно в петък, 1 декември, след приключване на работното време. Охраната оставила пакета в помещението за запазване на получена поща.

В днешния първи работен ден от седмицата съответните чиновници се усъмнили в нещо неправилно и неотложно алармирали полицията, оповести министър председателят на Тюрингия Бодо Рамело. Той добави, че по първични данни на силите за сигурсност най-вероятно се касае за ръчна граната. Точното наличие на колета ще бъде оповестено след привършване на експертизата.

Това е вторият сходен случай за последните дни. Миналия петък в аптека в град Потсдам, столица на федералната провинция Бранденбург, беше доставен колет бомба. Аптеката " Кралица Луизе " се намира в непосредствена непосредственост до коледния базар. Тогава се появиха известия, че най-вероятно се е готвел атентат на въпросния базар за жертви.

Собственикът на аптеката се усъмнил за нещо неправилно, откакто при открехване на капака на кашона съзрял телове. Той неотложно алармирал полицията. Тогава беше оповестено, че пакетът съдържа взривни субстанции и пирони.

Районът към аптеката и самият коледен базар бяха опразнени, а пратката - следено взривена.

Вчера стана ясно, че става въпрос за изнудване на най-голямата в Германия компания снабдител на пакети DHL за минимум 1 милион евро.

И двата “колета бомби ” са били сложени в кашони на DHL.

Днес стана известно също, че сходна рискова пратка е била открита още на 6 ноември във Франкфурт на Одер. Тя е била доставена на компания. Там обаче имало стоманени правила за сигурност. Охранителите се усъмнили в неправда и алармирали силите на реда. При следено отваряне на колета благодарение на робот пакетът избухнал в пламъци.

И трите случая се проверяват от спецкомисия, наречена по името на аптеката в Потсдам - “Луизе ”. В нея вземат участие 50 опитни следователи.

Доста жители са подали информация, само че до този миг няма гореща диря, която да докара до нарушителя или нарушителите.

“В стеснен контакт сме с DHL, откъдето ни сътрудничат и редом с това правят лично вътрешно следствие ”, оповести вътрешният министър на Брандебург Карл-Хайнц Шрьотер.

Следствието се води по съмнение за планувана детонация, която би довела до жертви, както и за опит за изнудване в изключително огромни размери.
Същевременно посредством медиите полицията предизвестява жителите да бъдат изключително бдителни при приемането на колетни колета. В никакъв случай да не одобряват доставка, в случай че липсва подадетел или той не им е прочут, в случай че от пакета се вижда тел или пък е със следи от замърсяване. При всяко подозрение за неправда жителите да осведомят полицията.

Всеки ден в Германия се изпращат над 8 милиона пакета, сочи статистиката. Преди Коледа и Нова година този брой нараства в пъти. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР