Взривът в Полша може и да не е причинен от

...
Взривът в Полша може и да не е причинен от
Коментари Харесай

Байдън: Взривът в Полша може и да не е от руска ракета

Взривът в Полша може и да не е породен от ракетата, изстреляна от Русия. Това разгласи американският президент Джо Байдън след изключителната среща на международните водачи от Г-20 в Бали поради детонацията в Полша.

Двама души починаха, откакто ракета порази село в Източна Полша, покрай границата с Украйна. Русия отхвърля да е отговорна за случай.

„ Съгласихме се да подкрепим полското следствие на детонацията ”, съобщи Байдън. „ Ще се уверим, че сме разбрали какво тъкмо се е случило и по-късно групово ще определим идната си стъпка ”, добави той.  По думите му първичната информация оспорва ракетата в село Пшеводов е пристигнала от съветска страна. 

Американски публични представители оповестиха, че по първични данни ракетата, блъснала Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща съветска ракета, съобщи Асошиейтед прес.

Експлозията незабавно провокира опасения, че алиансът може да бъде замесен в съвсем деветмесечната война на Русия против подкрепяната от Запада Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който също беше в Бали, предизвести, че е „ безусловно належащо да се избегне ескалация на войната ”. Полският президент Анджей Дуда също прикани за успокоение, като съобщи, че няма „ недвусмислени доказателства ” за това от кое място е пристигнала ракетата, предизвикала гибелта на двама души и че се преглежда като изолиран случай.

В основата на алианса на НАТО стои правилото, че нападението против един член е нахлуване против всички, напомня организацията.

Президентът на Полша сподели, че е доста евентуално страната да изиска съвещания по член 4 от контракта за НАТО.

Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да изиска съвещания с останалите страни от НАТО, в случай че има опасения за териториалната си целокупност, политическата си самостоятелност или за сигурността си, напомня ДПА.

Лидерите на страните от Г-7 и НАТО заявиха подготвеност да поддържат Полша в следствието на детонациите

Те изрекоха съболезнования и на околните на жертвите.

„ Обсъдихме детонацията в източна Полша покрай границата с Украйна. Предлагаме цялостната си поддръжка и помощ в следствието. Съгласихме се да бъдем в стеснен контакт, с цел да определим идващите стъпки, които да бъдат подхванати в хода на следствието “, се споделя в документа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно денем изключителна среща на посланиците на НАТО, с цел да обсъдят събитията в Полша, оповестява още АП.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също следва да се събере през днешния ден за авансово плануван брифинг за обстановката в Украйна. Със сигурност щеше да бъде издигнат и въпросът за ракетния удар в Полша. Външното министерство привика посланика на Русия във Варшава, с цел да даде „ незабавни подробни пояснения ” за удара, който Москва отхвърли да е нанесла.

Междувременно полските управляващи взеха решение да покачат бойната подготвеност на някои военни елементи в страната заради случая с рухването на ракети в източната част на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия за гърмежа в Полша.

Инцидентът се случи, откакто във вторник Русия нанесе вълна от ракетни удари по територията на Украйна, които оставиха милиони семейства без ток и бяха избрани от Зеленски като „ пестник в лицето ” на Г-20.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че ще свика среща на водачите на Европейския съюз (ЕС) по време на срещата на върха на Г-20 поради случая в Полша.

„ Ще предложа координационна среща в сряда с водачите на Европейски Съюз, които вземат участие в срещата на върха на Г-20 тук, в Бали ”, написа Мишел.

Латвия и Естония показаха угриженост от известията за рухване на съветски ракети на полска територия и обявиха, че са подготвени да " защитят всеки сантиметър от територията на НАТО ".

Латвийският министър на защитата Валдис Домбровскис съобщи, че Северноатлантическият алианс може да даде на Полша и на части от Украйна съоръжение за противовъздушна защита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР