Взривът не е целил да сплаши, а да убие, съобщи

...
Взривът не е целил да сплаши, а да убие, съобщи
Коментари Харесай

Бомбата за Гешев: Минимум 3 кг. тротилов еквивалент, на пътя е останал 3 метра кратер

Взривът не е целил да сплаши, а да убие, заяви Сарафов. Имало е 4-5 метра огнен дирек
Бомбата, предопределена за Иван Гешев, е била с не по-малко от 3 кг. тротилов еквивалент и голям брой осколки. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

„ Днес към 11:30-11:35 основният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един доста огромен завой, на който скоростта се понижава, избухва гърмеж. Взривът е извънредно мощен. По сведения на очевидци огненият дирек е бил с височина 4-5 метра. На място се откри кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър 3 метра на банкета “, акцентира Сарафов.

Бомбата е била освен с огромен тротилов еквивалент, само че и с голям брой осколки, които са се разпиляли и забили в дърветата.

„ Взривното устройство не е било за заплашване, а с цел да убие, не са били фойерверки. Сачмите, които намираме с размера на човешки нокът. На място са открити маркери и предмети, оставени от причинителите, извънредно професионално квалифицирано нападение и добре изпълнено. Мястото се оглежда с полицейски кучета “, заяви Сарафов.

Само една случайност е избавила Гешев, фамилията му и другите пътуващи по маршрута, акцентира зам.-главният прокурор. Образуваното произвеждане е по гл. 1 от Наказателен кодекс за терористичен акт.

Ще вземе цялата пръст, търсят се детонатори и всички осколки. Не се изключват никакви версии, изясни Сарафов, само че се смята, че атентаторите евентуално са следили пътя и са задействали бомбата безусловно сега, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с мястото на гърмежите.

„ Очевидно е, че някой е на основния прокурор, които са секретни в НСО. Не се знае това ли е единствената заложена бомба или са били заложени „ клопки “ на всички вероятни направления. Очевидно основният прокурор е бил цел за ликвидиране. Експлозията е преместила автомобилът в ляво “, сподели той.

„ Дали случайност, дали бронировка, само че е цяло знамение, че няма жертви. Осколките съвсем са отрязали дънера на едно дърво “, разяснява Борислав Сарафов.

Шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ Атанас Илков изясни, че Министерство на вътрешните работи бързо е реагирало и е отцепило региона. Сформират е действен щаб, в който са включени и ДАНС и всички служби за сигурност.

„ Целият запас на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и службите за сигурност е зает в разкриването на това тежко закононарушение против държавността “, акцентира Илков.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР