„Взривът, който са чули, според разследващите, оцелелите в тежкия инцидент

...
„Взривът, който са чули, според разследващите, оцелелите в тежкия инцидент
Коментари Харесай

Туби с контрабанден бензин може да са взривили автобуса на “Струма“

„ Взривът, който са чули, съгласно проверяващите, оживелите в тежкия случай на автомагистрала „ Струма “, може да се дължи на доста и разнообразни аргументи. Включително се разяснява, че доста постоянно водачи, превозвачи, които пътуват към Турция, купуват оттова гориво, което е сега на цена 50% по-ниска, в сравнение с е в България. Те се презапасяват с разнообразни туби с бензин, доста постоянно там се пазарят едни такива газови бутилки, които в Турция са доста евтини и също се транспортират в багажните отделения на рейсовете “.

Това разяснява по Радио Пловдив Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия за случая, при който починаха 45 пасажери в македонски рейс, връщащ се от Турция.

„ И в случай че е имало някакво съприкосовение с мантинелата, в случай че е имало искри, доста елементарно е да се взривят тези бутилки или туби с бензин “, добави той.

Владимир Тодоров напомни, че в случай че авариралият рейс е бил български, към този момент би било извество през кой пункт е минал за механически обзор, какви са му били индикаторите, а в тази ситуация това би трябвало да откри македонската страна.

По думите на специалиста е допустимо и водачът да е задрямал на кормилото. Тодоров напомни, че при нощно ръководство на рейс, водачът би трябвало да почива на всеки 4 часа и половина.

" Колеги са подавали неведнъж сигнали особено за този сектор на „ Струма “, която не се води автомагистрала, а скоростен път ", напомни Тодоров. По думите му в тези сигнали е ставало дума за главно за недобра маркировка и видимост.

Според данните на профилирания уебсайт за цените на горива fuelo.net към 23 ноември 2021 година литър от най-масовия бензин А95 се продава в Турция приблизително за 8.46 турски лири, което е съвсем 36 македонски динара.

Отново, съгласно данните на fuelo.net към днешна дата литър от същия бензин в Македония се продава за 75 динара или повече от два пъти по-скъпо. Приблизително същото е съотношението и към цените на бензина и дизела у нас и в Сърбия.

Информирани настояват, че преди да влязат в България туристическите рейсове стопират на бензиностанция на турска територия. Там те зареждали с дизелово гориво легалните резервоари, а с бензин – огромните туби и самоделни мини резервоари в багажните си отделения.

Много евентуално е, по същата скица да са минали и 4-те рейса на тетовската компания „ Беса транс “, преди да пресекат Капитан Андреево в 21.15 часа. това може и да е причина водачите на останалите 3 рейса на „ Беса транс “ да не се върнат, с цел да окажат помощ на сънародниците си след гърмежа на автомагистрала „ Струма “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР