Взривът, който избухна край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не

...
Взривът, който избухна край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не
Коментари Харесай

Ген. Миланов: Нападението над Гешев е терористичен акт, но не е извършен от професионалисти

Взривът, който избухна край кортежа на основния прокурор Иван Гешев, не е бил задоволително мощен, че да опустоши автомобила. Това мнение изрази някогашният шеф на НСО ген. Румен Миланов po Bulgaria ON AIR.

Той назова случая " терористичен акт ", който мъчно може да бъде избран като опит за заплашване. 

" Лично моето мнение е, че гърмежът не е толкоз мощен, тъй че да опустоши джипа, който е брониран с висока и степен на отбрана. Не е осъществен от висок клас експерти. Това осъждам по вредите, които виждам от взривното устройство. Ако беше от експерти от високо равнище, нещата щяха да бъдат разнообразни ", сподели Миланов. 

Той добави, че експертизата ще дефинира каква е била мощността на взривното устройство, дали е било самоделно или различен тип, като коментира и тезата, че в тази ситуация става въпрос за инсценировка.

" Ако това е по този начин, кой би решил да прави такава инсценировка, тъй като вътре, ако са децата, това може на тези деца да навреди съществено по тяхната душeвност ", съобщи Миланов.

Според него задачата на атентата е била да се ликвидира главния прокурор, само че не и да бъде сплашен. 

" Кои са го поръчали? Какви са претекстовете за него? Какво с цели? Да се убие основният прокурор ли - най-вероятно да. Но има доста незнайни, с цел да бъдем безапелационни. Да бъде сплашен - от една страна може да бъде сплашен, само че въпреки това това може да накара сплашения да задейства своите дейности ", изясни той.

Миланов разясни, че маршрутите на НСО не се възнамеряват авансово. Обикновено се избира най-краткият и това става в процеса на придвижване. 

" Избира се в последния миг. За тези направления, в това равнище, каквото е за основен прокурор, няма система за предварителна оценка на трасето, тъй като, най-вероятно, няма и информация за опасност ", добави той. По думите му трасето би могло да бъде тествано, само в случай че има съответен сигнал за опасност. 

" Щом не е имало информация за опасност, са се движили в напълно нормалната система за защита. Освен това, хората, които са при Гешев, са доста опитни момчета, грамотни. От там да има теч на информация, коства ми се малко евентуално. Каква е гаранцията, че взривното устройство няма да удари господин Гешев, а ще удари оперативната кола? Кой от тях е толкоз вманиачен, с цел да показа такава информация? ", попита ген. Миланов.

Той счита, че в случай че е имало закъснение на гърмежа единствено с две секунди, ударната вълна е щяла да удари различен автомобил и изрази подозрения по отношение на силата на гърмежа. 

" Имам запаса за успеваемостта на това количество. И какво като е 3 кг.? Ударната вълна понижава. И дали след този случай е можело да мислим за нов основен прокурор - това е несериозно ", добави генералът. 

Той е безапелационен, че инцидентът с основния прокурор е акт против държавността. 

" Това е един доста негативен етикет, който се лепна на нашата страна - вижте какво е в България, те са подготвени да претрепят основния си прокурор ", разяснява още той. 

Според него " по предписание " доста мъчно се разкриват поръчителите на сходни действия. " Досегашният опит това демонстрира, че с цел да се реализира откриване, се желае огромно майсторство. Всички действия са премислени, тъй че по никакъв начин няма да е елементарно на проверяващите ", подчерта генералът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР