Взрив от сибирско време срина температурите в голяма част от

...
Взрив от сибирско време срина температурите в голяма част от
Коментари Харесай

"Звярът от Изтока" изпраща сибирски студ в цяла Европа


Взрив от сибирско време срина температурите в огромна част от Европа, покри със снежен килим обкръжен с палми плажове и провокира предизвестия за бездомните и възрастните хора.

Докато Арктика вижда рекордни високи температури, минимум 24 души са умрели в Европа през последните четири дни в един момент, който довя сняг даже до средиземноморските острови Корсика и Капри.

Най-малко пет смъртни случая са били обявени единствено в Полша в понеделник, където живакът е понижен до минус 16 градуса по Целзий за една нощ във Варшава, довеждайки до 56 броят на смъртните случаи от измръзване в Полша.

Градовете в целия континент обезпечават незабавен заслон за бездомниците, които съставляват по-голямата част от смъртните случаи от петък, в това число три във Франция, три в Чехия и един в Италия.

В Белгия редица градове са прибегнали да поръчат на полицията да задържа бездомни хора, в случай че откажат да отидат в приюти.

Червеният кръст, който сътвори екипи за незабавна помощ в цяла Европа, прикани хората да следят съседите и роднините си.

"Просто почукайте на някого, с цел да ревизирате дали имат всичко, от което се нуждаят, може да бъде от огромно значение, даже може сред живота и смъртта", споделят от МКЧК.

Благотворителността също по този начин насочи обществени апели за 10 000 одеяла във Франция, където към 50 локални чиновници в региона на Париж дадоха обещание да прекарат във вторник вечер на открито, с цел да извърнат внимание на тежкото състояние на тези, които нямат къде да спят.

"Въпросът не е да организираме шоу, а да денонсираме система, която не работи", сподели заместник-кметът на френското предградие Етамп.

Парижките управляващи преброиха 3000 бездомници в първото такова броене в града този месец, и предизвестиха, че цифрата евентуално е доста подценено.

Сибирска мечка

В Англия, където тежкият сняг се стовари върху Лондон във вторник, таблоидните вестници назовават неочакваните вихрушки "звяра от изток", холандците го назовават "сибирска мечка", а шведите – "оръдие за сняг".

British Airways анулира към 60 полета на и от лондонското летище Хийтроу.

Според прогнозите селските общности могат да бъдат отрязани за няколко дни от снежни преспи, предупреждавайки за "продължителни спирания на зареждането и други услуги като телефонни и мобилни телефонни мрежи".

Някои от най-лошите условия бяха обявени в Италия, където доста учебни заведения и центрове за дневни грижи бяха затворени, за смут на родителите, които към този момент се подготвяха за затваряне идната седмица, обвързвано с парламентарните избори през уикенда.

Гневът на италианците също по този начин нараства заради спиранията на железопътните услуги в цялата страна, защото неналичието на съоръжение за топене по релсите значи, че служащите би трябвало да почистват сняг и лед на ръка.

В Неапол летището беше затворено във вторник, а автобусните услуги в града стопираха заради поледица, макар че времето се затопля в Рим, където се чака учебните заведения да бъдат отворени още веднъж в сряда.

Шофьор в Торино се уплаши, когато сталактит се откъсна от мост над главата и се срина върху предното му стъкло - въпреки че съумя да резервира контрола над автомобила си.

Идва още по-студено

От съветската компания "Газпром", която е главен снабдител на газ за Европа, обявиха, че през последните шест дни е осъществен рекорден експорт на континента, който е достигнал 667 милиона кубични метра.

И наподобява, че студът ще продължи да настава в сряда, когато Метео Франс предвижда мощни снеговалежи, идващи откъм Испания, които ще покрият по-голямата част от страната.

Австрийската метеорологична работа "ZAMG" съобщи, че даже и при настоящия мраз, тази зима към момента е извънредно лека и мокра.

"От 1930 година насам зимата е приблизително с 0.25 градуса по-топла с всяко десетилетие", се споделя в отчета.

Дори и в Нидерландия почитателите на ледените пързалки бяха предизвестени, че ледът към момента не е задоволително пълен по каналите, които пресичат провинцията.

"Ако карате на натурален лед, целесъобразно е да вземете избавително въже", сподели кънкьорът Паул Стеехудер пред вестник NRC. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР