Взрив на цистерна в Русе. На място е загинал 50-годишен

...
Взрив на цистерна в Русе. На място е загинал 50-годишен
Коментари Харесай

Овладяна е ситуацията с взривената цистерна в Русе

Взрив на цистерна в Русе. На място е умрял 50-годишен служащ от завода за масла. След гърмежи и мощното задимяване в региона, всички чиновници били евакуирани. 4 екипа на пожарната са потушили огъня и предотвратили спомагателни гърмежи. Няма заплаха от замърсяване на въздуха.

Овладяна е обстановката с взривената цистерна в завода за индустриални масла " Лубрика " в Русе. При детонацията почина 50-годишен служащ. Последвали са гърмежи и мощно задимяване в региона. Наложи се евакуация на всички чиновници, както и на хората от прилежащите компании.

Експлозията е зародила, до момента в който служащият е пълнел цистерната с минерално масло. Загива на място. Той е работел във компанията от три години, имал е трудов контракт и е живеел в близкото село Голямо Враново.

Шофьорът на цистерната, която е на пловдивска компания, е бил в кабината и е съумял да се избави. Първоначалният оглед към този момент завърши, а водещата версия на прокуратурата към този момент е, че случаят е зародил поради неспазване на разпоредбите за сигурност на труд.

Боян Атанасов първи подава сигнал за случая на телефон 112.

" Около 11 без 25 чух страховит гърмеж и усетих ударната вълна от самата експлозия ", съобщи Боян Атанасов, чиновник в прилежащо дружество.

Олчай Мустафов се избавя по знамение от гърмежа, бил е на метри от цистерната и вижда по какъв начин тя се разцепва на две, а сътрудника му изчезва в пламъците.

" Семейство има, деца има. С мотокара бях, с тил към цистерната, единствено като си обърнах главата всичко гореше към този момент. Имаше вторични гърмежи. Как да няма нерешителност ", добави Олчай Мустафов, чиновник в предприятието.

Роднините на починалия служащ нямат пояснение за нещастието.

" Той да не би да зарежда за първи път момчето. Мен ме съмнява нещо обвързвано с камиона ", разяснява Сефедин Моллов, родственик.

" Сутринта му е предоставено да изпълни цистерната и откакто размера и е бил напълнен на 60 % е настъпил гърмеж. Ще бъдат взети проби от маслото, което е било натоварено в цистерната. Ще бъде назначена и експертиза, която да ни даде умозаключение за повода за експлоадирането на гърмежа и оттова нататък ще преценим по- идващите си дейности, вероятно отговорността, която следва да понесе някой от хората имащи ангажимент, към натоварването на цистерната ", съобщи Георги Георгиев, областен прокурор на Русе.

Работниците в завода са реагирали стремително като разпънали маркучи, с цел да гасят огъня, до момента в който дойдат пожарните екипи.

" Около цистерната има 200-литрови бидони, които в резултат на температурата се уголемява и де факто има леко изпускане от тях ", добави основен контрольор Веселин Марков, шеф на Първа пожарна-Русе.

" Успокоението ми към жителите е, че обстановка с въздуха няма, тъй като гърмежът е в границите на предприятието ", сподели още Пенчо Милков, кмет на Русе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР