Взрив е избухнал около 3:30 часа сутринта в неделя в

...
Взрив е избухнал около 3:30 часа сутринта в неделя в
Коментари Харесай

Пожар е избухнал в склад за боеприпаси на оръжейния търговец Емилиян Гебрев

Взрив е избухнал към 3:30 часа сутринта в неделя в склад за муниции на компанията "ЕМКО " край Карнобат, съобщи Българска телеграфна агенция. Последвал е пожар, който към този момент е загасен. Няма потърпевши хора.

Обектът се намира в местността "Чобан дере " край Карнобат, заяви представителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.

След подадения сигнал към мястото на случая се е отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи, които декларирали, че в региона има и други хранилища за предпазване на муниции. Междувременно от обекта, обезопасен със постоянна ограда и далечен от другите три склада с муниции, почнали да се чуват гърмежи. Последният от тях е бил към 5:00 часа тази заран.

Мястото на случая е обследвано с дрон, а регионът ще остане отцепен за 72 часа.

Собственикът на компанията Емилиян Гебрев сподели в изявление за БНР, че в склада е имало муниции с отпаднала нужда. Това са муниции , които са поръчани от компании, само че не са били платени и са складирани в този склад.

"Не става въпрос за каквато и да било човешка неточност, тъй като няма човешка неточност. Към 4.00 часа се е чул гърмеж и по-късно се е запалил складът. Какво е имало вътре никой не може да каже. Забранено е да се влиза 24 часа вътре, само че това по принцип са муниции с отпаднала нужда в завода. Някоя компания в миналото поръчала нещо, по-късно заради неплащане не си е получила продукцията и ние какво да я вършим, съхраняваме я ".

Няма заплаха за популацията, сподели още зам.-кметът на Карнобат Стефка Иванова.

Това не е първият гърмеж в оръжеен склад в България. През 2014 и 2015 година в детонации във военни производства и хранилища, за които няма публично пояснение и до през днешния ден. Две от тях – в базата на ВМЗ „ Сопот “ в село Иганово, стават през март и април 2015 година Малко по-късно е осъществено и отравянето на Гебрев, синът му Христо и индустриалният шеф на компанията му ЕМКО Валентин Тахчиев.

В началото на 2020 година българската прокуратура на трима руснаци за неупешното отравяне на тримата мъже през април 2015 година Тогава бяха обявени три имена – Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов, които проверяващият уебсайт Bellingcat освети като псевдоними надлежно на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ. Те са свързани и с сътрудниците на ГРУ от секретния отряд 29155, които чешките управляващи упрекват за взривяването на хранилища в Чехия през 2014 година, при които умират двама души.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Първите немски гаубици към този момент са на фронта против съветските сили в Украйна   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР