Взимай парите и бягай: под това мото криптокралицата и създателка

...
Взимай парите и бягай: под това мото криптокралицата и създателка
Коментари Харесай

Съдът в Мюнстер се зае с пирамидата на Ружа Игнатова

" Взимай парите и бягай ": под това мото " криптокралицата " и създателка на OneCoin Ружа Игнатова изчезна през септември 2017-а година. С една дамска чанта и милиарди, изкарани посредством една от най-големите измами в историята. Местонахождението на Игнатова остава незнайно, само че в този момент съдът в Мюнстер ще би трябвало да реши каква виновност носят двама мъже и една жена от нейното обграждане за схемата OneCoin, завлякла голям брой хора с над пет милиарда $. Делото стартира в петък.

Обвиняемите: стара двойка от Гревен и юрист от Мюнхен

Възрастно семейство от немския град Гревен сяда на подсъдимата пейка до другия обвинен - грациозен юрист от Мюнхен, споделя " Зюддойче Цайтунг ". От екстаза, който OneCoin предизвикваше в Уембли през 2016-а или в Макао през 2017-а, към този момент няма и диря. Обвиняемият от Гревен тогава бе измежду ораторите, уверяващи, че OneCoin е валутата на бъдещето. Неговата брачна половинка е била шеф на компания, посредством която парите от OneCoin са били прехвърляни в чужбина.

Съдът в Мюнстер би трябвало да откри отговорите на няколко основни въпроса: по какъв начин се потвърждава евентуална машинация с цифрова валута? Как се потвърждава, че нещо няма стойност, когато милиони хора имат вяра, че е скъпо, някои от тях и до през днешния ден? Прокуратурата в Билефелд бе обвинила двойката от Гревен единствено в това, че е предложила платежни услуги без позволение. Наказателният състав в Мюнстер обаче разшири обвиняването - в този момент мъжът и дамата могат да бъдат наказани за пране на пари и съучастничество в машинация. Предполага се, че единствено посредством тях Игнатова е получила 320 милиона евро за OneCoin.

Окръжният съд желае да стигне до сърцевината на една конструкция, предопределена да размие правната отговорност за траялото с години превръщане на действителни пари във виртуални валути. Краят на играта на котка и мишка сред немското правораздаване и OneCoin стартира.

Как са изпирали парите от OneCoin?

Двойката от Гревен е упрекната, че от края на 2015-а година до края на 2016-а е взела 320 милиона евро от немски вложители и е превела огромна част от тях в сметки в чужбина против комисионна от един %. За да правят тази активност, им е било належащо позволение, без значение дали OneCoin е законен артикул или не. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето посредством комплицирана мрежа от компании и медиатори са стигали до разнообразни данъчни оазиси.

Адвокатът от Мюнхен е упрекнат в съучастничество в схемата. Подозрението към него е, че е изпращал имейли на съмнителни банкови чиновници, с цел да прикрие произхода на средствата. Благодарение на него на Каймановите острови са се озовали 75 милиона евро, счита обвиняването. Той е упрекнат за пране на пари в два случая.

Според неговия бранител, това дело визира най-много човек, който отсъства. " Някои я назовават криптокралицата " и тя е тази, която би трябвало да бъде разпитана. Никъде в обвиняването не е записано, че неговият клиент е знаел за измамата, аргументира се юристът. А без осъществено закононарушение, без машинация, обвиняването за пране на пари пада. Тъй като в този момент, макар дългогодишните следствия, тук не седи криптокралица, прокуратурата се нахвърлила върху неговия клиент. " Има доказателства, че тук би трябвало да седят други хора. "

И бранителят на мъжа от Гревен употребява сходна обосновка. Неговият клиент е вярвал в легитимността на OneCoin и цената на валутата, в противоположен случай не би продал компанията си на Ружа Игнатова за милиони, част от които изплатени в OneCoin.

" Маркетинг на доста равнища ": по какъв начин работи тази скица?

Сферата, в която мъжът от Гревен е работил, се назовава " Маркетинг на доста равнища ". На този принцип е функционирала и системата OneCoin - вложителите се превръщали в търговци и можели да продават OneCoin пакети, включващи обучителни материали за криптовалутите, както и така наречен " токени ", които можели да обръщат в OneCoin. За продажбата на пакетите, които коствали до 118 хиляди евро, те получавали комисионна. Когато хората, на които са продали пакети, успявали на собствен ред да създадат продажби, първият продавач получавал част и от тяхната комисионна. Така пирамидалната конструкция била приключена и парите постоянно отивали " нагоре ".

Може да звучи необикновено, само че даже и през днешния ден, макар краха на компанията OneCoin, самата псевдовалута продължава да съществува - към този момент под името OneLife. И няколко десетки хиляди хора по света към момента се надяват, че един ден ще забогатеят - както им е дала обещание Ружа Игнатова.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР