взима участие в 19-ата среща на държавните глави от групата

...
взима участие в 19-ата среща на държавните глави от групата
Коментари Харесай

Румен Радев участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ в Краков

взима присъединяване в 19-ата среща на държавните глави от групата „ Арайолуш “ в Краков на 10 и 11 октомври 2024 година Събитието се организира по покана на полския президент Анджей Дуда и е значима платформа за разискване на основни въпроси за задълбочаване на трансатлантическите връзки . В изискванията на световни провокации и закани, тази тематика беше и главен приоритет на идното полско председателство на Съвета на Европейския съюз през януари 2025 година.

Форматът „ Арайолуш “ е основан през 2003 година като неофициален конгрес за разговор сред президентите на разнообразни страни от Европейския съюз. Целта е да се разискват значими за района тематики, като сигурността, стабилността и просперитета на европейските жители. На тазгодишната среща вземат участие държавните глави на Италия, Португалия, Австрия, Гърция, Естония, Словения, Латвия, Унгария, Словакия, Германия и Хърватия.

Посещение на Ягелонския университет и изложбата „ Истории от глаголически времена “

Днес, с изключение на присъединяване си в срещата на групата „ Арайолуш “, президентът Румен Радев посети Ягелонския университет в Краков. Университетът има катедра по българска лингвистика, която е значима част от просветителния живот на висшето учебно заведение. Президентът се срещне с представители на управлението, преподаватели, студенти и българската общественост в Краков.

В рамките на визитата си, президентът Радев откри и изложбата „ Истории от глаголически времена “ в Ягелонската библиотека. Тази галерия, готова от екип на доцент доктор Явор Милтенов от Института за български език на Българска академия на науките, показва редки и малко познати обстоятелства за най-старата писменост на славяните – глаголицата, както и ролята на България за съхраняването ѝ. За пръв път беше показани и истински ръкописи на глаголица и кирилица, съхранявани в Ягелонската библиотека.

Значението на форума „ Арайолуш “ за бъдещето на Европа

Срещата на държавните глави от групата „ Арайолуш “ в Краков идва в миг на възходящи световни провокации. Президентът Радев акцентира, че Европейският съюз би трябвало да обърне съществено внимание на паниките и упованията на своите жители, с цел да предотврати повишаването на общественото напрежение и популизма. Консолидирането на напъните на страните членки и европейските институции е основно за постигането на сигурност, непоклатимост и разцвет в района.

Форумът „ Арайолуш “ дава опция на европейските водачи да обсъдят тези значими въпроси и да намерят общи решения за бъдещето на обединена Европа, която има положителна роля в световните процеси.

Нова самодейност за студенти: Микрокредитиране за предприемачество с поддръжката на Фонд на фондовете

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР