Взетото днес решение от Министерския съвет за отпускане допълнително до

...
Взетото днес решение от Министерския съвет за отпускане допълнително до
Коментари Харесай

Студентите изказаха удовлетворение от отпускането до 100 млн. лева от правителството

Взетото през днешния ден решение от Министерския съвет за разпределяне в допълнение до 100 милиона лв. за саниране на студентските общежития е извънредно належащо поради обстоятелството, че за финален път целеви средства за ремонт на студентските общежития са били отпуснати през 2008 година Председателят на Националното посланичество на студентските препоръки /НПСС/ Даниел Парушев разяснява решението на държавното управление като изключително належащо поради изискванията, в които живеят студентите, оповестяват от НПСС.

От студентските препоръки означават, че всяка година преди началото на образователните занятия общежитията и тяхното неприятно положение са обект на полемики и мнения от обществеността, от медиите и от студентската общественост. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното изграждане. Дългата употреба и обезценка е довела до това, че огромна част от пространствата са негодни за живеене и на студентите се оферират извънредно неприятни битови условия. Председателят на НПСС Даниел Парушев е декларирал, че от организацията всяка година разясняват тематиката с висшите учебни заведения и Министерството на образованието и науката, само че до този миг действителни дейности в посока решение на този проблем няма.

Правителството отпуска до 100 млн. лв. за студентите

Последните опити за разпределяне на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 година, разясняват от НПСС. Тогава по самодейност на народни представители и след срещи с управлението на НПСС са контрактувани близо 30 милиона лв., които обаче не са били отпуснати.

В коментар по тематиката за плануваните средства за ремонт на студентските общежития министърът на образованието и науката уточни, че в страната има 140 студентски общежития, от които близо 100 са в относително положително положение. Той добави още, че има общежития, за които е извънредно належащо да бъдат взети ограничения за ремонтни действия, като средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на висшите учебни заведения, осведомят от НПСС. И прецизират, че в границите на плануваните средства до 100 милиона лв. ще бъдат планувани и средства за нарастване на студентските стипендии.

В началото на идната седмица управлението на Националното посланичество на студентските препоръки ще има среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с цел да се обсъдят настоящите въпроси, свързани със стипендиите и с ремонтните действия на студентските общежития.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР