Взети са проби за болестта и във Видин, резултатите ще

...
Взети са проби за болестта и във Видин, резултатите ще
Коментари Харесай

Взеха проби за Африканска чума по свинете и във Видин

Взети са проби за заболяването и във Видин, резултатите ще станат ясни на следващия ден. Иначе от Българската организация по сигурност на храните отхвърлиха да се загробват живи животни в русенско и позволиха медии покрай площадката за загробване. В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. В Голямо Враново би трябвало да стартира в идващите дни. Общо към 90 000 животни ще бъдат умъртвени.

Голямо Враново, Сливо Поле

Със особено защитно облекло медиите бяха позволени покрай мястото на загробване на животните. Според специалистите, това е единствената вярна мярка за очистване на болестта.
Д-р Цвятко Александров - зам.-изпълнителен шеф на БАБХ: В медийното пространство се появяват редица информации по отношение на това, което се прави. Самите ветеринарни лекари работят под голям стрес. Няма загробване на животни живи.
В индустриалната плантация в Голямо Враново от през днешния ден стартират подготовка за евтаназиране на инфектираните животни, само че упорстват здравите свине да бъдат непокътнати. Това разрешава европейска инструкция от 2002 година.
Д-р Цвятко Александров - зам.-изпълнителен шеф на БАБХ: Тази дерогация е допустима единствено и само, когато се подсигурява прекъсване на тези прасета от другите прасета в обекта, т.е. няма общ фураж, няма общ личен състав. В тия свинекоплекси, построени 80-те години тук, това нещо го няма.
Според ветеринарните лекари, вирусът може да е бил пренесен от човек, който е бил в контакт със инфектирано прясно зърно. Освен това болестта е публикувано и измежду дивите свине. Популацията им бележи взрив през последните две години, защото ловците рядко ги отстрелваха.
Мирослав Стойчев - ловджия: Миналата година бе неразрешен груповият лов с кучета, а по принцип дива свиня без кучета мъчно се вади от тръстика, от гъсти места, където са ѝ ареалите на живот.
Почти половината от 40 -те хиляди животни в свинефермата в Бръшлен към този момент са загробени.
Д-р Христо Стойков - изпълнителен шеф на свинекомплекса в Бръшлен: Ние можем да се оправим за три месеца - да почистим, да дезинфекцираме целия комплекс и да сме подготвени за зареждане. Вече от тук е въпросът какво ще направи страната.
Свиневъдите, които търпят огромни загуби, упорстват за фрапантни ограничения против разпространяването на африканската чума, с цел да се подсигурява по-нататък техния бизнес.
 Стопани в Русенско не престават да отглеждат свине, макар възбраната Стопани в Русенско не престават да отглеждат свине, макар възбраната
Въпреки въведената възбрана по отношение на разпространяването на африканска чума по свинете, стопани не престават да отглеждат свине в дворовете си. От А...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР