Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и

...
Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Ако някой заложи правителството заради БНБ, това няма да сме ние

Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и Движение за права и свободи,  когато нямаш съдружни сътрудници, които да те поддържат, вървиш по закон, сподели Тошко Йорданов, зам.-председател на " ИТН " в ефир на Нова по отношение на блокирания избор на нов шеф на БН.

" Кандидатът за Българска народна банка е отвън съдружното съглашение и предстои на диалози или на независими опити да са убеди пленарната зала. Същото беше с отпадането на Зеления документ. Ако някой заложи държавното управление поради Българска народна банка, това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще заложи държавното управление поради Българска народна банка ", разяснява още той. 

Йорданов добави, че Любомир Каримански е кандидат на " ИТН " за поста още отпреди два Народното събрание. От Нова година слагаме тематиката за Комисията за зашита на конкуренцията, Съвета за електронни медии, Комисията за финансов контрол и другите надзорни органи с изтекли мандати, само че тя беше отбувана настрана, продължи Йорданов. 

Според него " Продължаваме промянта " не са имали претендент и  за БНБ - предложиха 4 или 5 индивида и последният е Андрей Гюров. Предложиха един човек от Сингапур - Илиан Михов, една трейдърка в Ситибанк, уволнена за несправяне. После си ги отхвърляха сами. "

Според Тошко Йорданов в обединението има централизация в един-единствен човек и това е министърът на финансите. " Това може би е неточност - икономическата и проверяващата власт в коалиция не би трябвало да са в една политическа мощ, в този момент те се пробват да овладеят и Българска народна банка. "  

" Опитвахме се да подхождаме смирено и в партньорство. Не тръгваме с концепцията, че те ще вършат нещо неприятно и ние им се доверяваме - чакаме същото от тях. В една коалация всички би трябвало да са равнопоставени - защо е тази фиксация от страна на " Продължаваме промяната " аз нямам пояснение. "  

На въпрос може ли да остане Димитър Радев на поста шеф на Българска народна банка, зам.-председателят на Има Такъв Народ подсети, че Радев е определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Факт е, че имаме съдружно съглашение, само че Българска народна банка не е негово нарушение ", сподели още веднъж той. 

По мотив с измамата в Инвестбанк, обвързвана с източването на 1 млн. лв. от сметка на компания, където стои подписът на Любомир Каримански, Тошко Йорданов разяснява, че отговорни са контролните органи на банката. " Каримански е бил заместител шеф в Инвестбанк и не е завеждал такива действия. Човекът, който е завеждал тези действия е бил в отпуска. 4 или 5 контролни органа ревизират контракта, по-късно той подписва. Прокуратурата проверява, само че той не е обвинен. "  

Йорданов разкри и че този диалог за Инвестбанк и ролята на Каримански е воден в Министерски съвет заедно с Асен Василев и Кирил Петков предишния четвъртък, най-после обаче Асен Василев е споделил, че не е склонен с кандидатурата на Каримански. 

Преди заседанието на съдружния съвет Kирил Петков разгласи, че Андрей Гюров е изявил предпочитание да отдръпна кандидатурата си за шеф на Българска народна банка с думите:

" Андрей Гюров не може да си разреши да взе участие в избор, който, заради разединение в ръководещата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. (...) Кандидатът на " Продължаваме промяната " ме осведоми, че не желае борбата за шеф на Българска народна банка да бъде спирачка за най-важните законодателни дейности, които предстоят в идващите дни като закриването на профилирания съд и прокуратура ". 

Ние в никакъв случай не сме казвали, че от наша страна ще има проблем със закона за познавач съда и познавач прокуратурата. Това е неистина. Ако някой заложи обединението и я унищожи за нещо отвън съдружното съглашение, това няма да сме ние, приключи Йорданов. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР