Вятърните турбини произвеждат 20% от енергията на Гран Канария –

...
Вятърните турбини произвеждат 20% от енергията на Гран Канария –
Коментари Харесай

Ром, храна и 12 месеца слънце: Гран Канария ще ви накара да се влюбите

Вятърните турбини създават 20% от силата на Гран Канария – доста повече от междинното равнище за Европа.

И въпреки че надали един ваканционен остров може да бъде в центъра на прехода към възобновими източници, става известно, че той в действителност е цялостен с непредвидени изненади.

Как да го откриете

Гран Канария е третият по величина Канарски остров, като се ротира с Фуертевентура и Лансароте като столица на провинция Лас Палмас.

Туристите нормално резервират отмора единствено на един от Канарските острови и си остават там. Жалко, тъй като пътуването сред седемте острова става доста бързо и елементарно. За някои има фериботи, а сред съвсем всички - полети, тъй че е елементарно да си извършите отмора с няколко спирки, написа Euronews.

По-голямата част от туристите идват от Англия, Германия и Скандинавия, тъй че те са най-добре свързани по въздух.

Ще кацнете на летище Лас Палмас, единственото на острова. Оттук елементарно можете да стигнете за 40 минути по добре обозначени автомагистрали до плажните курорти на юг или за 15 минути до столицата на север.

Карнавал, плажове и сантиментален остарял град

Столицата на Гран Канария е Лас Палмас де Гран Канария – да не се бърка с Лас Палмас, провинцията.

Това е най-големият град на Канарските острови и в него царува същинско раздвижване. Отличава се с неповторима просвета, тъй че несъмнено си заслужава да потърсите какво се случва.

Карнавалът през февруари и март е известно събитие, само че културни прояви има целогодишно.

Главният плаж е Лас Кантерас. Той към този момент е избиран за един от най-хубавите плажове в Испания и не е мъчно да се разбере за какво.

Градските плажове нормално са мръсни и пренаселени, защото са единствените места, на които жителите на града се стичат за отмора.

Но Лас Кантерас е чист и с дължината му от 4 км има задоволително място за всички. Плажът има крайбрежна алея с заведения за хранене, кафенета и магазини за всеки усет.

За да разберете историята на Лас Палмас де Гран Канария, би трябвало да се отправите към остарелия град Вегета.

Това е мястото, което кастилската войска нападна през 1478 година и по този начин се стига го сражения сред локалните поданици и колонизаторите. Испанците кръщават първото населено място Реал де Лас Палмас и от него се ражда град Вегета.

Днес това е регион с причудливи дребни улички и прелестна архитектура. Има безвъзмездни художествени изложения, тъй че не ги пропускайте.

За гастрономите

В Гран Канария храната и напитките са на особена респект по средиземноморски метод.

Има обилие от артикули, които се отглеждат или създават от локалните поданици с грижа и обич.

За да разберете каква е разликата в качеството и усета, би трябвало да търсите локални артикули. Гран Канария не е място, където да пазарувате от огромен супермаркет при идването си.

Потърсете локалните пазари и дребни магазини за хранителни артикули.

Там ще срещнете другарски настроени локални поданици, които са запалени по храната, която продават, само че и на драго сърце ще ви дадат рекомендации. Продуктите им са отгледани в близките региони - и това ще си проличи във усета, бъдете сигурни.

Дестилерията за ром Arehucas

Arehucas е домът на рома на остров Гран Канария.

Ако отидете на барбекю или домашно празненство, сигурно ще има бутилка, която ще се разнася сред гостите.

По време на визитата в дестилерията ще се отправите на странствуване из историята на рома, с цел да научите всичко за метода на произвеждане на Arehucas.

Това е същински занаятчийски развой. На всяка стъпка от се ревизира качеството и всичко е управлява от занаятчия на рома - забележителна служба, нали?

Обиколката включва и галерии с бъчви от ром, общо 4308, доста от които са подписани от известни персони, които са ги посетили.

Турът приключва с дегустация.

В дестилерията се създават 15 разнообразни продукта, всеки с неповторим усет. Разбира се, можете да си вземете една или две бутилки за спомен.

Преживяването в Arehucas лишава 45 минути, а обиколките се организират от понеделник до петък през цялата година. Въпреки това, работното време варира, по тази причина проверете.

Прибирането на реколтата от захарна тръстика се прави през март, тъй че в случай че желаете да видите фабриката за ром в разгара си, април е най-хубавото време за посещаване.

Арукас: Нешлифованият диамант 

Това малко градче на върха на хълма е с колониална архитектура и има прелестна панорама към морето.

Приятно е да се разхождате по криволичещите му улички и да се любувате на забавните дървета и растения в дребния общински парк.

Архитектурната перла на Арукас е църквата Сан Хуан Баутиста. Благодарение на комплицирания си дизайн тя постоянно е одобрявана за катедрала, а от стила ѝ излиза наяве, че архитектът е бил възпитаник не на кого да е, а на самия талант Гауди.

Очарованието на една бананова ферма

На малко разстояние с кола от Арукас, обичайната хасиенда е реставрирана с обич, с цел да сътвори красива гледка към заобикалящите я 7000 бананови растения.

Завладяващата атракция е открита едвам преди няколко години, макар че се намира там от 1804 година

Посещението на Hacienda La Rekompensa включва обиколка на плантацията, където се отглеждат 13 разнообразни сорта банани. Най-хубавото, както при всяка обиколка, е дегустацията.

Седнали в безоблачен двор с други гости, ще опитате разнообразни сортове банани, сладко и забележете: лютеница, поднесена със сирене. Може да звучи нещо необикновено, само че е реалност.

Обиколките на Hacienda La Rekompensa не престават 1 час и могат да бъдат резервирани онлайн.

Гран Канария от дълго време е загърбил правилата на свръхтуризма, който от десетилетия унищожава доста елементи от Европа. Ако изберете отмора на този остров, ще откриете оживено и разнообразно място, пазещо антични обичаи и естествена природа.

Най-голямото му благосъстояние обаче са локалните поданици, които нямат самообладание да ви покажат съкровищата си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР