Вятърът развява водата и пръските мокрят сивото сако и кафявите

...
Вятърът развява водата и пръските мокрят сивото сако и кафявите
Коментари Харесай

Либерландия: Измислената държавата на брега на Дунав, изградена като криптовалута

Вятърът развява водата и пръските мокрят сивото сако и кафявите ботуши на президента. Едната му ръка е на румпела, а с другата стиска знаме. Той гледа през Дунава, наслаждавайки се на гледката на своята страна. Това е Либерландия.

„ Вече сте в Свободната република Либерландия “, сподели той, когато наближихме песъчлив бряг, ограден с тополи и брезови дървета.

Усмивката му избледня, когато се приближи бяла лодка

По-рано 40-годишният Вит Йедличка предизвестява екипа на The Times, че хърватската полиция може да го арестува за опит да влезе на територията на „ държавно посещаване “, с цел да поздрави своите жители.

Това ли беше краят на тяхното пътешестване?

„ Документи, апелирам “, споделя мъж в синя униформа, до момента в който полицейската лодка се доближава.

Йедличка, разгорещен либертарианец, има вяра, че всички страни са „ мислени концепции “. Либерландия прави това ясно.

Сгушена върху дребна, необитаема част от гъмжаща от комари заливна низина, за която никоя друга страна не претендира, тя е учредена от Йедличка и другари като пробна нация. Изградена е на правила, сходни на тези, които са в основата на криптовалутите.

Единствената конструкция в Либерландия към този момент е изоставена рибарска барака. Но тя към този момент е събрала атрибути на държавност: посолства, знаме, паспорт, печати, химн и пари – либерландският $, криптовалута.

Има и жители, макар че единствено шепа лагеруват там непрестанно от предходната година

Те са издръжливи пионери, които устояха на снежни стихии, наводнения и тормоз от хърватската полиция

Либерландия също по този начин има министри и висок, мек президент с дръзка визия за „ първата в света правосъдна система, основана на блокчейн “. В нея полицията е предоставена на жители и е проведена посредством приложение.

За момента обаче това леговище за диви прасета, което се намира сред Сърбия и Хърватия, е труднодостъпно

Пътуването на The Times с президента, който е чешки предприемач, спечелил пари с вложения в криптовалута, стартира три дни по-рано в Прага.

„ Моля, извинете либерландския ми акцент “, споделя Джедличка с усмивка.

Всички догатки, че Либерланд в действителност може да е незаконна машинация за скриване на необложени приходи или може би комплицирана смешка, бяха отхвърлени.

„ Ние не сме данъчен парадайс, само че в действителност сме данъчен парадайс. Хората могат да внасят толкоз налози, колкото желаят “, сподели той. „ Традиционните национални страни, които събират 60 % налог и изтезават хората в подмяна, са най-лошият тип машинация. “

Визията за страната датира от детството му

„ Спомням си, че бях във трен на 13 години и гледах към полетата и си мислех „ просто ми дайте едно от тези “, споделя Йедличка.

По-късно, седнал зад бюрото си в „ първото посолство на Либерландия “, до министерството на външните работи на Чешката република, той предлага да се лети до неговата страна. Йедличка вика своя „ формален “ водач. Той е предприемач, който има личен аероплан, Cirrus SR22-G6 Turbo.

„ Аз съм Air Force One “, споделя пилотът-бизнесмен.

Но вятърът се усилва и летенето става невероятно.

Междувременно президентският водач не беше разполагаем. Невъзмутимо Йедличка споделя, че ще кара. Но когато потеглят на идната вечер, излиза наяве, че пътуването няма да попречи на ръководството на Либерланд.

Докато кара своя муден Chrysler Aspen 4×4 в бясно препускане през три страни, президентът стискаше крепко телефона си от самото начало

Това е нервният център на неговата страна.

Докато държеше едната си ръка на кормилото, той организира конферентен диалог със строители, които се опитваха да повдигнат първата къща в нацията на Джеферсън Скуеър. Сърцето на Либерландия. Друг диалог пък бе с американски юридически специалист, работещ за създаване на легитимност на страната в Обединените народи.

Докато шофираше през Бохемия, той изпрати WhatsApp и имейли до поддръжници по целия свят. Той също по този начин съумява да се обади и на майка си. След това телефонира и на своя министър на правораздаването по отношение на навика на Загреб да не разрешава на разнообразни хора да стъпват на територията й. Сред тях е и Йедличка, на който беше казано да не стъпва в Хърватия пет години поради „ екстремистки действия “.

Излишно е да се загатва, че Загреб не признава Либерландия

Докато минава през унгарската граница пък Йедличка организира дълъг диалог с IT вълшебник в Делхи, който построява приложение за Либерландия.

Техният фокус беше основаването на „ пазар “ за разнообразни работни места, за които хората биха могли да наддават онлайн. Полицията също може да бъде построена по този метод, въодушевен е президентът, ускорявайки с 160 км/ч

„ Да кажем, че се занимавам с някакъв случай, инфаркт или нахлуване от дива свиня или експанзия от страна на хърватската полиция и нуждая се от помощ, бихте могли да накарате хора да наддават. Това ще бъде като открит търг за всевъзможен тип активност в Либерландия “, сподели той на техника.

След това добави, че желае да бъде пуснат и да работи за деветата годишнина на Либерландия – 13 април

Попитан за Жимин Чиан, китайска интернационална бегълка, която явно е мечтала да стане „ кралицата “ на Либерландия, преди полицията да конфискува нейните хипотетични противозаконни вложения в биткойни на стойност £3,4 милиарда, той дава отговор:

„ Никога не съм чувал за нея “, сподели той. „ Освен това ние нямаме кралско семейство и не сме леговище за нарушители. “

Молбите за поданство се ревизират прецизно, настоя той.

„ Ние сме допустимо най-чистата нация. Имаме най-малкия брой нарушители на глава от популацията в света.

Либерландия може и да няма кралски особи, само че постът на първа дама е незает, откогато титулярката, приятелката на Йедличка и майка на двамата му сина, го напусна.

„ Много е мъчно “, въздъхна той, до момента в който форсира към Южна Унгария. „ Опитах се да бъда добър татко и сътрудник, само че може би съм бил прекомерно ангажиран с държавните каузи. “

След като се настани в хотел покрай сръбската граница в 2.30 сутринта, президентът става в 7 сутринта, с цел да направи „ цялостна подготовка “. Три часа по-късно стига до сръбския бряг на Дунав, където чака президентския джет.

Това е последната и най-опасна част от пътуването.

Либерландия е единствено на три благи нагоре по течението. Но хърватската полиция от време на време арестува президента за опит да навлезе на нейната територия. Това не е нещо, което той желае да му се случи още веднъж.

Планът му беше да се качи нагоре по реката с джет-ски, който можеше да изпревари всички хърватски полицейски лодки. Йедличка се качи на борда с черно-жълтия байрак на страната си и изрева, с цел да тества преди малко ремонтирания мотор. След минута обаче той избълбука и умря. Така че трябваше да изплозва лодка.

„ Това е най-малкият и най-бавният транспортен съд в нашата флота “, споделя президентът.

Как Йедличка разпознава този сектор от речния бряг като узрял за колонизация, е приказка, която въодушевява всеки, който в миналото се е взирал в карта и е фантазирал да сътвори страна от нулата

Търсенето беше подкрепено доста от страница в Уикипедия, която изброява непотърсени територии.

„ Имахме няколко срещи в пицария, разглеждайки този лист за извършване на покупки с непотърсени земи “, спомня си той.

Фокусът им се насочи към ничия земя с форма на сърце от 700 хектара, която никой не искаше.

Територията е зародила вследствие на инженерни действия през 19-ти век. По това време Дунав е границата сред две австро-унгарски области. Но виещата се река затруднява корабоплаването.Това остави четири огромни елементи от Хърватия сираци от сръбската страна и дребен джоб от Сърбия в Хърватия – днешната Либерландия, известна на локалните като Горня Сига.

Когато Хърватия и Сърбия бяха прилежащи страни в границите на Югославия, дислокираните територии бяха без значение

Това се промени от 90-те години на предишния век. Сърбия беше удовлетворена да одобри собствеността върху разширената си територия, само че Хърватия обаче не беше на това мнение. Територията, която Загреб закупи от Сърбия, е 10 пъти по-малка от тази, която загуби.

Ако одобри собствеността върху Горня Сига, това би означавало да одобри претенциите на Сърбия по границата и да се откаже от претенциите си върху частите от сръбския речен бряг.

„ Беше съвършеното място “, споделя Йедличка. „ На другите места, в Антарктика и Африка, имаше прекалено много компликации. “

През 2015 година Йедличка, обожател на бащите-основатели на Америка, избра 13 април, рождения ден на Томас Джеферсън, като подобаваща дата за залагане на претенциите му. Той отиде на Дунава с приятелката си – бъдещата първа дама – и още двама другари.

Заедно забиха знаме в либерландска земя

Йедличка не е търсил политически пост, упорства той, само че незабавно е бил определен от приятелите си за президент. Сърбия отхвърля всичко това като „ лекомислен акт “. Хърватия го назова „ смешка “, само че стартира да управлява границата, от време на време нападателно. Тя поддържа „ морска обсада “, прогонва „ заселниците “ и конфискува палатки и спални чували.

Строителните действия по постройка на площад „ Джеферсън “ бяха прекратени от хърватите, макар че в последно време повече гости бяха позволени, в сравнение с изгонени. Включително 200, които пристигнаха в петък, тъй като бяха чули, че президентът се пробва да стигне до страната си.

Много страни се раждат с кръвопролития, само че президентът на Либерландия сподели, че желае мир с Хърватия, което съгласно него е от изгода

„ Има този детайл, при който би трябвало да превземете територията, само че това не значи, че би трябвало да започнете война. Нашата концепция е да го създадем без нито една жертва и някакъв спор. Това е интервенция в жанр Ганди “, сподели той.

Новобранци не липсват. Освен 1200 регистрирани жители, които са платили до $10 000 за сините си паспорти, още 735 000 души от целия свят са кандидатствали, само че към момента не са платили.

„ Това е съвсем колкото популацията на Прага “, споделя Йедличка.

Хората, които се реалокират в Либерландия и останат най-малко една седмица, дават отговор на изискванията за гратис поданство и могат да завоюват „ заслуги “, втора локална валута, в случай че оказват помощ в строителството.

Там задграничната валута не коства нищо

Междувременно Либерланд набира популярност в интернационален проект

Сомалиленд, друга към момента публично непризната територия, я призна, както и Етиопия. Аржентина и Ел Салвадор, чиито президенти са сътрудници либертарианци и биткойн запалянковци, също.

„ В Ел Салвадор имахме четири дами с картечници като формален конвой. Прекараха ни през ужасния трафик, беше много занимателно “, сподели Йедличка, припомняйки си публично посещаване в централноамериканската страна преди две години.

Филипините му връчиха премия на гала, на която бе издигнато знамето на Либерландия. В Истанбул „ имаше 250 души, подредени в опашка, отдаващи чест “. Либерландия, споделя той, също е подписала „ меморандум за съгласие “ с Хаити.

„ Виждате по какъв начин концепцията за Либерландия се трансформира в знак. “

Ще бъде ли уверена Хърватия да се пусне по течението?

След 10 минути полицията ни пусна със строго предизвестие:

„ Не слизайте на брега или ще бъдете задържани и лодката ви иззета. “

Президентът трябваше да се задоволи с развяването на знамето си пред малцината либерландци, които се бяха събрали на плажа, с цел да го посрещнат.

„ Ще се върна “, извика той, преди да си тръгнем. „ Ние също те обичаме “, пристигна отговорът.

Източник: The Times/Превод: SafeNews


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР