Вярвате или не, водката се оказва едно от питиетата, които

...
Вярвате или не, водката се оказва едно от питиетата, които
Коментари Харесай

Zubrowka - знаете ли защо тази водка се нарича точно така?

Вярвате или не, водката се оказва едно от питиетата, които последните няколко века не престават да бъдат обичани на разбирачите от целия свят. И тъй като да се ориентираш в света на водката е меко казано мъчно, ние през днешния ден ще ви разкажем историята на Zubrowka - напитката, която е номер едно по продажби в Полша* и е позната в целия свят.

Знаете, че потребителите не могат да бъдат излъгани елементарно - те или харесват даден артикул, или не. Именно по тази причина бутилката с етикет, от който те гледа зубър, въобще не е инцидентна - зад нея се крие извънредно прецизна технология и няколко същински секрети, които я вършат запаметяваща се.

Историята ни връща 5 века обратно в мистичната Беловежска гора (Bialowieza) - вековна гора, дом на стотици скотски и растителни типове с чист праисторически генезис, през днешния ден част от листата на ЮНЕСКО. Тази дива гора е едно от дребното места, на които можете да срещнете и европейските бизони или зубрите. Там те живеят свободно и се хранят със особено растение, наречено бизонова трева.



Преди повече от 500 години локалните билкари приготвяли специфична настойка от това растение, а по-късно решили да я включат в рецептата на водката. Именно в бизоновата трева се крие една от огромните секрети на Zubrowka. Причината – локални източници настояват, че едвам 21 фамилии познават специфичните стръкове и имат право да ги берат. Тревата има доста характерен химичен състав, който дава на водката неповторим и несравним усет.

Хората, които са същински фенове на класните питиета, знаят, че водата, която се влага в производството на водката е от извънредно значение. А най-хубавите дестилерии в света имат лични водоизточници, които ги доставят с кристално чиста изворна вода със слаба минерализация. Точно подобен е казусът и със Zubrowka.

Процесът на производството на водката е дълъг, само че пък резултатът си заслужава: един път събрана, бизоновата трева се предава в една от най-модерните дестилационни заводи в света, намираща се Бялосток (Bialystok), където производството на Zubrowka стартира.



За тези, които не знаят - Zubrowka е ръжена водка. Златните стръкове ръж се отглеждат с внимание, а разбор на почвите се прави преди всяка доставка, с цел да се подсигурява едно и също качество на суровините, което е причина за непрекъснатото и високо качество на напитката.

Важна стъпка от индустриалния развой е, че дребна партида водка се дестилира още шест пъти през многократна филтрация, апаратура с шест колони за изключителна непорочност. Веднъж дестилирана, тя се смесва с кристално чиста артезианска вода от бездънен бунар, ситуиран на територията на дестилерията, и се филтрира през въглен, с цел да се отстранят всички остатъчни примеси.

След това се започва извънредно софтуерен развой на добиване на екстрактите от бизоновата трева, който трае два месеца. След края му есенцията се смесва с чиста водка в съвършени пропорции, а за край извънредно и единствено ръчно, по един филиз бизонова трева се поставя във всяка една бутилка Zubrowka.



Бизоновата трева, предопределена за слагане в бутилките, е обект на обособен развой. Вече събрана от Беловежската гора, тя минава през дългогодишно излъчена традиция на изсушаване, с цел да може всеки филиз да резервира богатия си мирис и натурален зелен цвят.

Любопитен факт е, че Zubrowka е разказана и от огромния Съмърсет Моъм. В романа си „ Острието на бръснача “ от 1944 година той написа, че Zubrowka „ ухае на прясно окосена трева и пролетни цветя, на мащерка и лавандула, и е мека на небцето и толкоз приятна, все едно слушаш музика на лунна светлина. "

Това, в което ние пък имаме вяра е, че чиста или като част от отличен коктейл, да имате в чашата си Zubrowka е постоянно добър избор. А в случай че се чудите по какъв начин да я комбинирате идващия път, когато имате на разположение бутилка със филиз от специфичната зуброва трева в нея, ето една изпитана рецепта, която няма по какъв начин да не ви хареса:



Коктейл Apple ZU:

50ml Zubrowka Bison Grass

100ml сок от Ябълка

Изстисква се комат лайм, миксира се и се употребява на драго сърце и отговорност.

* По данни на NielsenIQ, за интервала Юли 2021 - Юни 2022, по пазарен дял в размер за Полша общо, с включени дискаунтъри, категория " Водка " (Copyright@2022, NielsenIQ)

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР