Вярвате или не, храната под една или друга форма е

Вярвате или не, храната под една или друга форма е ...

Вкусни плодове срещу лошо настроение


Вярвате или не, храната под една или друга форма е свързана с нашето настроение. Живеем динамично, с много стрес, невинаги разполагаме с време да се храним здравословно. Когато ни е тъжно, понякога прибягваме до вредни лакомства, които ни заблуждават, че сме щастливи, докато ги хапваме. Плодовете от друга страна, винаги носят ползи за здравето. Вижте кои от тях могат да помогнат за доброто ви настроение.

Сини боровинки

Боровинките са вкусни и богати на важни хранителни вещества и едни от най-полезните плодове срещу депресия. Имат малко калории, но ни осигуряват достатъчно фибри, както и микроелементи, като манган и витамини С и К.

Тези вкусни плодове също са с високо съдържание на антоцианини, които са мощни антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали и техните вреди. Западни изследвания показват, че менюто с високо съдържание на антоцианини от боровинки и други плодове и зеленчуци, могат да помогнат за намаляване на риска от редица хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак, болестта на Алцхаймер. Към боровинките добавете и ягоди, къпини и малини.

Банани

Едни от най-често консумираните плодове, за които може би и не предполагате, че могат да помогнат за подобряване на настроението. Бананите съдържат витамин В6, за който се смята, че може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на свързаните с настроението симптоми на предменструалния синдром. Също така, бананите ни осигуряват и магнезий, за който също се смята, че има отношение към настроението.


Автор:

Източник: dnes.bg