Вярваме в европейския дух, но сме готови да затворим границите

...
Вярваме в европейския дух, но сме готови да затворим границите
Коментари Харесай

Италиански министър: Ще затворим вратите на онези, които ни държат отвън

Вярваме в европейския дух, само че сме подготвени да затворим границите си за оня, който не ни почита. Така италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо разяснява в изявление за в.”Кориере каузи сера” затварянето за туристическия поток от Италия, оповестено от някои страни. На въпрос на вестника какво желае да каже с неотдавнашните си думи, че Италия няма да остане безмълвна пред тези, които я третират като санитарен пункт, Ди Майо дава отговор, че „ мачът ще стартира на 3 юни (тогава отпада условието за слагане под карантина в Италия на жителите на Европейски Съюз - бел.а.), тъй като е комплицирано да преговаряш с непозната страна, до момента в който към момента имаме рестриктивни правила”. На въпрос на изданието дали италианското държавно управление ще затвори границите си за тези, които не желаят италианците, Ди Майо споделя, че Италия има вяра в съдействието, само че също и в реципрочността. „ Италия се отличи с прозрачността си и нашите данни са доста успокоителни. Не желаеме да повдигаме полемики, само че в случай че някой мисли да ни затваря вратата под носа единствено поради ползите си, то тогава ще отвърнем. Ако сме изправени пред персонализми, вратата ще я затворим и ние. Налице е обаче градивен разговор от страна на доста страни.” Ди Майо добавя, че ще разиска въпроса за туристическия поток с немския си сътрудник на 5 юни и че Германия го е успокоила, що се отнася до опасенията за основаването на хипотетични коридори въз основата на двустранни съглашения. За това, какво мисли за желанието на Гърция за налагането на карантина на италианците от Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия-Романя, Ди Майо дава отговор, че ще чуе по този въпрос гръцкия си сътрудник, а също така, на 9 юни ще отиде в Атина, с цел да му покаже действителните данни за обстановката в италианските области.
В неделя решението на Гърция да слага италианците от Северна Италия под карантина, провокира мощно неспокойствие и у губернатора на Венето Лука Дзая. „ Щом ни затварят вратите под носа, няма да ни видят в никакъв случай повече”, закани се Дзая.
В обява във фейсбук Луиджи ди Майо писа, че „ е належащо постоянно да мериш думите и делата си. Ако някой мисли да ни третира като санитарен пункт, дано знае, че няма да останем със скръстени ръце. Търпението има граници”.
Италианците могат да избират за това лято сред малко страни за ваканциите си в чужбина, поради налагането на 14-дневна карантина при идването им. Сред страните, поставящи идващите от Италия под двуседмична карантина, са България, Франция, Испания, Англия, Ирландия, Северна Македония, Словения. Единствено Нидерландия, Португалия, Турция, Сърбия, Албания, Косово, Литва позволяват без никакви пречки влизането на италианците. Всички останали страни в Европа не разрешават влизането им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР