Вярвам в потенциала на българските земеделци, заяви на конференция за

...
Вярвам в потенциала на българските земеделци, заяви на конференция за
Коментари Харесай

Петя Ставрева: Да отстояваме българските приоритети в еропейския дневен ред

" Вярвам в капацитета на българските земеделци ", съобщи на конференция за новите благоприятни условия и провокации в процеса на асимилиране на еврофондовете.
„ Евроинтеграцията e дълъг път, по които България върви от години. Европа от дълго време не е единствено географско разбиране, тя е общественост, опция, една друга вероятност за развиване на страната. “ Това съобщи ръководителят на Политическа партия Обединени земеделци при откриването на конференцията „ От Европа към България – нови благоприятни условия и провокации в процеса на асимилиране на средствата на Европейски Съюз “.
Форумът се организира на 19 септември в Пазарджик с поддръжката на фондация „ Конрад Аденауер “ България. В него участваха Еврокомисарят Мария Габриел, политологът, зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев, членове на управлението на Обединени земеделци, кметове и общински съветници, земеделски производители и представители на бизнеса от района.
Европейските стратегии и фондовете на Европейски Съюз са късмет за икономическо развиване и разцвет, сподели още Петя Ставрева. Те обезпечават огромни благоприятни условия за стабилно развиване на страните и районите, както и за локалната власт, земеделските стопани и бизнеса, акцентира тя.
От Обединени земеделци постоянно сме упорствали за развиване на България на районите – за децентрализация на работа с европейските пари, за ориентиране на повече средства към дребните обитаеми места, за пускане на районни стратегии, които могат да лимитират процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. И тук ролята на европейските стратегии е основна, съобщи пред форума Петя Ставрева.
Важно е да участваме интензивно в дебатите като зададем българските цели в европейския дневен ред, акцентира тя. По думите й не стига единствено да бъде написана следващата тактика. Трябва да се набележат нужните ограничения и да бъде обезпечено финансирането им. Инвестициите в инфраструктурата и в основаването на нови работни места са водещи в това отношение.
Ставрева направи отпратка към битката с демографската рецесия и уточни, че тя не е допустима без дълготрайна тактика за съответна районна и земеделска политика. Защото в изискванията на рецесия земеделският бранш може да сътвори нови работни места и да промени вероятността за развиване на районите. По време на пандемията станахме очевидци на значимата роля на земеделските производители и като стожер на продоволствената сигурност, напомни тя.
В огромния спор на какъв брой скорости ще се движи Европа в бъдеще, България би трябвало да даде своя отговор посредством формулиране на политики, които ще понижават разликите сред районите и ще построяват мостове сред жители, общности и страни, уточни Петя Ставрева.
Според нея полемиките за бъдещето на ОСП и разпределението на средствата за земеделие, запазване на околната среда и качеството нахраните предизвикат доста упования. През новия програмен интервал и българските, и европейските фермери чакат по-справедливо, равнопоставено и стабилно подкрепяне на производителите в общността.
Не е значимо единствено какъв брой средства усвояваме, а какъв е дълготрайният резултат от тях за производителите, потребителите и развиването на районите, акцентира водачът на Обединени земеделци.
За да бъде България съвременна, развита и сполучлива европейска страна, е належащо да се обединят напъните на институциите и жителите, за превъзмогване на компликациите и трудностите. И това може да стане като построяваме мостове, а не като чертаем разграничителни линии в българското общество, приключи Петя Ставрева.
Еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел показа пред участниците във форума главните принадлежности по стратегиите в своя сектор „ Хоризонт Европа “ и „ Еразъм+ “ и уточни опциите те да се комбинират с други фондове и стратегии за реализиране на оптимален резултат от вложенията.
Тя посочи, че една от главните новости на " Хоризонт Европа " е новият метод за фокусиране на дейностите върху стеснен брой задачи, които имат високо публично значение.
Мисиите са пет и имат широкоспектърен обсег. Първите две са за битката с рака и с климатичните промени. Третата е за интелигентните градове. Следват задачите за здравето на почвите и храните и за запазване на океаните и моретата.
Всяка от тях има съответни цели и периоди за реализирането им. До 2030 година да вземем за пример 75 на 100 от почвите в Европа би трябвало да бъдат здрави.
Мисията за здрави почви и храни ще съчетава научни проучвания и нововъведения, образование и съвещания, както и демонстриране на положителни практики за ръководство на почвите посредством потребление на по този начин наречените „ живи лаборатории “ и демонстрационни центрове, изясни еврокомисарят. Амбицията е да бъдат основани „ 1000-2000 такива лаборатории в разнообразни европейски райони “ Габриел не изключва такава лаборатория да има и у нас.
Еврокомисарят акцентира, че „ има вяра в капацитета на българските земеделци, които са отворени към новото, съчетавайки го с обичайното “.
„ Хоризонт Европа “ планува клъстер ориентиран към „ Храни, биоикономика, естествени запаси, селско стопанство и околна среда “. Това е неповторима опция и за българското селско стопанство. Много е значимо да изградим мощна иновационна екосистема, включваща и веригата на селското стопанство и храните, сподели Габриел.
Мария Габриел засегна и тематиката за Европейския съвет за нововъведения (ЕСИ), който от една година работи като пилотен план. Той дава финансиране за поддръжка на новаторски планове с фокус върху дребните и междинните предприятия. Предвижда се бюджетът на ЕСИ да бъде 10 милиарда евро като 70 % от бюджета са избрани за дребни и междинни предприятия, в това число започващи компании.
По време на рецесията видяхме, че по друг метод би трябвало да се отнасяве към европейските фондоре, означи тя и посочи, че Европа изостава във връзка с нововъведенията, в съпоставяне със Съединени американски щати и Китай.
За да се обърне тази статистика, по „ Хоризонт 2020 “ има покана за екологични планове в 10 области, в това число в аграрния бранш, сподели още Мария Габриел. Важно е всичко, което вършим да доближава до хората, акцентира тя.
Днес следим целенасечено влияние върху публичния дневен ред в България, което отмести взор от значимите за страната неща, сподели пред форума доцент Антоний Гълъбов. Той посочи финансовата непоклатимост у нас и дефинира като неточност, че в този момент, когато завършва един финансов интервал, това не се употребява. Вместо това в европейските медии се води тежка акция против България, инспирирана от тук. Тя ощетява облика на страната ни, нейния обществен интерес и ще ни лиши от опция да притеглим повече средства, счита доцент Гълъбов.
 Борисов и Петя Ставрева се събраха за евроизборите Борисов и Петя Ставрева се събраха за евроизборите
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и на Обединени земеделци Петя Ставрева подписаха съглашение за политическо партньорство за предст...
Като значима стъпка тази година той посочи присъединението на България към Европейския банков съюз, което, по думите му, дава гаранция за спестяванията на българските жители.
Гълъбов посочи методът на еврокомисаря Мария Габриел, който „ разрешава те да бъдат сплитани “. Например, в случай че водеща тематика е земеделието, да се наблюдава къде има земеделски университети и учебни заведения, в които се приготвят фрагменти за земеделския бранш. Способността да свързваме обособени планове ще ни даде повече опция, уверен е той.
„ България от години е бенефициент на финансовите помощи на Европейски Съюз, в страната са постъпили милиардни фондове, които са съдействали очевидно за нейното развиване. Българите знаят това, заради което в това число затова в огромното си болшинство поддържат участието на страната в Европейски Съюз “, уточни в приветствието си към форума Торстен Гайслер - началник на бюрото на фондация „ Конрад Аденауер ” за България.
Той акцентира, че в лицето на България Европа е спечелила сътрудник, отличаващ се в Европейски Съюз постоянно с градивно съдействие и волята да работи за градивни решения, допустими за всички страни-членки.
Гайслер напомни, че по време на рецесията с ковид Европейският съюз е приел най-големия пакет от помощи в историята си. Според него обаче „ на цифрите би трябвало да се даде лице, с цел да станат нагледни и безапелационни за хората “.
 Партия желае възбрана на трансмазнините в детските храни Партия желае възбрана на трансмазнините в детските храни
България би трябвало да забрани използването на трансмазнини в детските храни, упорстват от Партия " Обединени земеделци ", съобщи БНР. Лидер...
Затова и в България тряба да има съответна визия по какъв начин ще се употребяват европейските пари, уверен е Торстен Гайслер.
И пътят за това е да бъде обяснено на „ всеки българин и българка по какъв начин той или тя персонално ще има изгода от тях “. Защото множеството хора не мислят в нереални категории. Те желаят да знаят какво съответно ще се промени към по-добро за тях в бъдеще.
Можем да бъдем удовлетворени единствено, когато хората почувстват това. Само тогава можем да кажем, че всички ние сме имали триумф.
И в случай че желаеме концепцията за европейското единение да продължи да побеждава национализма, нанесъл толкоз вреди на Европа, би трябвало да имаме триумф, счита Торстен Гайслер.
На форума бяха дискутирани опциите за работа с европейски стратегии през идващия програмен интервал, целите в дневния ред на Европа и провокациите за  страната ни, както и българският опит в усвояването на европейските фондове. Акцентирано беше на опциите, от които може да се възползва България, в идващия програмен интервал в региона на нововъведенията и новите технологии, ориентирани към бизнеса и земеделието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР